Lanseringen av reko-ringen Årnes med noen av produsentene som selger lokalmat gjennom ringen 16 november. Foto: Per Steokkebryn

 

Vi feirer at Reko-ringer er i gang i Norge ! Ha på deg varme klær og møt opp på pendlerparkeringen i Årnes den 7.12 kl 19.00  

Med suksessoppskrift fra Finland skal lokamatprodusenter sikre seg en større kundekrets lokalt, med en ny og enkel distribusjonskanal.

Lokalmat har i stor grad vært preget av et lite marked lokalt og varene er ikke alltid tilgjengelig for befolkningen i nærområdet. I disse dager lanseres det for øvrig en ny distribusjonskanal som skal gjøre det enkelt for produsentene å selge varer lokalt.  Distribusjonsformen tilrettelegger for at kunder som ønsker å kjøpe lokalprodusert mat kan nå gjøre det på enkel og effektiv måte.   

 

 

En REKO-ring er en felles plattform for lokale produsenter der alle tilgjengelige varer annonseres. Ringen bestemmer seg for utleveringssteder og legger ut salgsannonser på felles Facebook-side med felles utleveringstidspunkt. Kundene bestiller varer enkelt ved å kommentere de ulike annonsene, og henter varene til avtalt tidspunkt.

Ved å kutte mellomledd, sikrer distribusjonsformen økt lønnsomhet for produsenten, samtidig som lokalproduserte varer basert på, etiske og miljøvennlige prinsipp blir lettere tilgjengelig for folk flest.

REKO står for ekte og ærlig konsumpsjon, altså noe slikt som rettferdig konsum. REKO kommer fra Finland, og har blitt stort der. I 2013 var det 15 finske produsenter i slike ringer, 400 kunder og en omsetning på 80 000 euro. I fjor var det 3 700 produsenter, 250 000 kunder og en omsetning på 30 000 000 euro. Tallene kommer fra grunnlegger Thomas Snellman som var her i oktober for å hjelpe Norsk Bonde- og Småbrukarlag i gang med etableringen i Norge.

Snellman fikk tildelt Embla-prisen for arbeidet med reko-ringer og ble kåret til nordisk matgründer 2017. Embla er en pris etablert av Nordens bondeorganisasjoners sentralråd. I Sverige har det vært en lignende utvikling.

REKO-ringene er nå del av småbrukarlagets prosjekt Matnyttig, med mål om å øke lokalmatproduksjonen i Norge, stimulere til bedre lønnsomhet og bevisstgjøre forbrukere om viktigheten av småskala matproduksjon og lokal videreforedling.

Om utviklingen blir noe av det samme som i Finland og Sverige, kan dette være starten på noe stort.

Norske produsenter er allerede i gang og Norgespremiere for utlevering i Norges første reko-ring går av stabelen den 30.11 i Ålesund.

Produsenter på Romerike leverer ut varer for første gang gjennom reko-ringer den 7.12 i Årnes og 13.12 i Lillestrøm.   

Vi feirer at Reko-ringer er i gang i Norge den 7.12 kl 19.00   i Årnes på pendlerparkeringen. Ha på varme klær og møt opp!

Alle interesserte inviteres og håper mange bestiller varer fra REKO-ringen Årnes.

Reko-ringer baseres på å forhåndsbestille varer - slik at det vil ikke bli noe salg av varer på stedet, kun utlevering av forhåndsbestilte produkter.

lurer du på hvordan dette fungerer sjekk ut siden til reko-ringen Årnes 

https://www.facebook.com/groups/342873962839510/

For mer informasjon kontakt Rebekka Bond 

rebekka@smabrukarlaget.noVelg ditt fylkeslag
Bonde og Småbruker logo

/share/mime/48/pdf.png Regjeringserklæringa og beitenæringa
(regjeringserklaringa-og-beitenaringa.pdf, 214kB)

/share/mime/48/pdf.png Hamskifte for norsk landbruk
(hamskifte-for-norsk-landbruk.pdf, 153kB)

/share/mime/48/pdf.png Finnmark vil ha ny regler for mjølkekvotesalg
(finnmark-vil-ha-nye-rgler-for-mjolkekvotesalg.pdf, 209kB)

/share/mime/48/pdf.png Studieheftet 2019
(studieheftet-2019-.pdf, 1MB)

/share/mime/48/pdf.png Politisk plattform
(politisk-plattform-endelig.pdf, 551kB)

/share/mime/48/pdf.png Møteplan 2019
(moteplan-for-2019.pdf, 95kB)

  /share/mime/48/pdf.png Organisasjonshåndboka NBS
  (organisasjonshandbok-nbs.pdf, 1MB)

  Norsk Bonde- og Småbrukarlag
  Akersgata 41
  0158 Oslo

  Telefon sentralbord: 22 00 59 10
  E-post: post@smabrukarlaget.no

  Organisasjonsnummer: 970 16 7943

  Kontonummer: 8101.05.36928

  Utviklet av Imaker as