Bekreftet atypisk BSE hos norsk ku

Påvisningen av BSE har ingen betydning for mattryggheten og det er like trygt å spise kjøtt og drikke melk som før. Den aktuelle kua er avlivet og destruert.

Les hele saken her

EUs referanselaboratorium i England bekrefter at en norsk 15 år gammel ku hadde atypisk BSE (kugalskap). Det er så langt kun klassisk BSE som i sjeldne tilfeller er vist å kunne overføres til mennesker gjennom infiserte kjøttprodukter. Det er ingenting som tilsier at dette er et problem for den atypiske varianten, men av føre var-prinsipp blir derfor alle deler av storfeslakt som kan inneholde BSE, slik som hjerne, ryggmarg og tarm rutinemessig fjernet på slakteriet og sendt til destruksjon. Ingen av disse delene brukes i matproduksjon.

Norge er vurdert av Verdens dyrehelseorganisasjon (OIE) og EU til å ha neglisjerbar risiko for å ha BSE. En neglisjerbar risiko vil si en risiko så liten at man kan se bort fra den. Hva som er en neglisjerbar risiko er definert av OIEs standard. Denne standarden er akseptert og bindende for alle 190 medlemsland. Selv om vi nå har et tilfelle med BSE, er det ikke noe som tilsier at Norges status endres.