Oppland Bonde- og Småbrukarlag

Smakspanel: Fylkesmann Innlandet, ordførere i Gausdal, Øyer, Lillehammer Foto: Tore Steffens, Byavisa

Det utskjelte sauekjøttet

Hva spiser dere nå? Dette var utfordringen Fylkesmann i Innlandet og ordførerne i Gausdal, Øyer og Lillehammer, fikk av Oppland BS 20.2. Kun Fylkesmann, Knut Storberget, tippet rett. Samtlige var enige om at dette var framifrå mat. 

Foto: Tore Steffens, Byavisa 

Oppland Bonde og Småbrukarlag har tidligere hatt ansvar for markedsføring av lammekjøtt på forskjellig måter rundt i Oppland.  Nå var tida kommet til å slå et slag for markedsføring av voksen sau til bruk i den vanlige husholdningen.

Onsdag 20 februar 2019, var ordførerne i: Gausdal, Hans Oddvar Høystad, Øyer, Brit Kramprud Lundgård, Lillehammer, Espen Granberg Johnsen og Fylkesmannen i Innlandet, Knut Storberget, samlet på Hafjell Hotell, Gjestegården, i Øyer. Hensikten med denne samlinga var at Oppland Bonde- og Småbrukarlag, blant våre fremste ombudsmenn og kvinner, skulle ha et smakspanel, som hadde som oppgave å vurdere retten de fikk servert samt hva som var hoved-råvaren. Her fikk de servert gryte med kjøtt av voksen sau som eneste kjøttslag. I tillegg rotstappe av kålrot, gulrot, sellerirot og poteter.

Gryteretten falt i smak, og på direkte spørsmål var det bare Storberget som slo fast med sikkerhet at dette var sauekjøtt. Øvrige forslag var bøffel og storfekjøtt. Storberget mottok hjemmebakt flatbrød fra Randi Storsveen som premie.

Smakspanelet var samstemte om at gryteretten var svært god, og samtidig litt overrasket over at kjøtt av voksen sau kunne smake så godt.

Da er det vårt håp at smakspanelet også bidrar til positiv omtale av sau som et velegnet produkt i middagsmenyen på alle familiers bord.

Oppland Bonde og Småbrukarlag har flere konkrete opplegg på gang for å nå forbrukeren med informasjon og smaksprøver om bruken av voksen sau. Neste mulighet for de som er nysgjerrige og som ønsker å øke bruken av norske råvarer i matseddelen er 6 april i gågata på Lillehammer.

Oppskrift:

  • Tin kjøtter over 3 døgn i kjøleskapet hvis fryst.
  • Lag marinade av olivenolje, honning, Dijon-sennep, pepper, salt, hvitløk og spisskummen.
  • Mariner kjøttet et døgn tid.
  • Brun kjøttet.
  • Ha kjøttet i en gryte og kok kjøttet i mørkt øl, eller vørterøl på lav temperatur i 8 timer.
  • Eller: Sett gryta i stekeovnen, langtidsstek på 140 grader i 3-4 timer.
  • Lag rotstappe av potet, kålrot, gulrot og sellerirot sammen med litt kraft og kremfløte.
  • Server sammen med tyttebær og flatbrød.
Line Rusten, Terje Holen og Trond Klaape vurderer 
svarene fra smakspanelet. Foto: Tore Steffens, Byavisa


Velg ditt fylkeslag
Bonde og Småbruker logo

/share/mime/48/pdf.png Regjeringserklæringa og beitenæringa
(regjeringserklaringa-og-beitenaringa.pdf, 214kB)

/share/mime/48/pdf.png Hamskifte for norsk landbruk
(hamskifte-for-norsk-landbruk.pdf, 153kB)

/share/mime/48/pdf.png Finnmark vil ha ny regler for mjølkekvotesalg
(finnmark-vil-ha-nye-rgler-for-mjolkekvotesalg.pdf, 209kB)

/share/mime/48/pdf.png Studieheftet 2019
(studieheftet-2019-.pdf, 1MB)

/share/mime/48/pdf.png Politisk plattform
(politisk-plattform-endelig.pdf, 551kB)

/share/mime/48/pdf.png Møteplan 2019
(moteplan-for-2019.pdf, 95kB)

    /share/mime/48/pdf.png Organisasjonshåndboka NBS
    (organisasjonshandbok-nbs.pdf, 1MB)

    Norsk Bonde- og Småbrukarlag
    Akersgata 41
    0158 Oslo

    Telefon sentralbord: 22 00 59 10
    E-post: post@smabrukarlaget.no

    Organisasjonsnummer: 970 16 7943

    Kontonummer: 8101.05.36928

    Utviklet av Imaker as