Om oss

Medlem

Prosjekter

Norsk Mat- og Kulturpris

Tema

Nyhetsarkiv

Lenker

Presse

Fylkeslag

Velg ditt fylkeslag

.


 


Ilona Drivdal lanserer bok

Publisert: 16.09.2009 av Ronny Holm -Forsidefoto: (CC) Yosemite
”Rondane Kilimanjaro. Om vennskap som flytter fjell” er tittelen på boka som sosialantropolog og medlem i kvinneutvalget i NBS Illona Drivdal, har skrevet. Ansvarlig utgiver er Hedmark Bonde- og Småbrukarlag. Boken blir lansert førstkommende lørdag 19. september under Naku-Hel konferansen på Soria-Moria hotell i Oslo.

Sosialantropolog og forfatter Ilona Drivdal:

– Jeg vil gi folk et nytt bilde av Afrika!

– Jeg har laget en bok om likhetene og forskjellene mellom ei fjellbygd i Rondane og ei fjellbygd ved foten av Kilimanjaro. Det er ikke bare en ren fagbok – boken er en idé der vi prøver å kommunisere på tvers av kulturer og landegrenser , sier sosialantropolog og forfatter Ilona Drivdal.

I Norge er det den lille fjellbygda Sollia i Stor-Elvdal som blir sammenlignet med fjellbygda Kibosho i Tanzania

Afrikanere synes kanskje vi har et fjernt forhold til naturen. Her i Norge bruker vi naturen vår til avkobling. I Kibosho lever de i og av naturen, den betyr jobb for dem. Her hjemme kan hvem som helst fritt gå tur i Rondane nasjonalpark. I Kibosho er tilgangen til Kilimanjaro stengt med piggtrådgjerde. Inngangen voktes av bevæpnede soldater og man må betale 5000 kroner for å få gå i fjellet. Pengene går rett i statskassa og kommer ikke lokalbefolkningen til gode, forteller Illona.

Hun fikk ideen til boken i 1997 da hun skrev hovedfagsoppgave om bønder på Kilimanjaro. Hovedpersonene i boken er Aloys og familien hans. Aloys er skogtekniker, økobonde, birøkter, snekker, skredder, håndbokforfatter, miljøaktivist og lokalpolitiker.

- Jeg vil utfordre våre forestillinger om afrikanere. Vi tror på en måte vi må redde dem. Men de kan mye selv, sier Ilona.

I boken følger vi blant annet bonden Aloys på besøk i Norge der vi får et helt annet og nytt bilde av oss selv når han kommenterer vår livsstil og vår kultur. Og vi blir minnet på at det å dyrke jorden er det essensielle i våre liv.

Boken forteller morsomme historier og anekdoter om våre møter med folk fra Afrika – der både misforståelser og kultursjokk inngår. Men vi får også høre om ting vi mennesker har felles – til tross for den lange avstanden det er mellom Sollia og Kibosho.

Drivdal kombinerer fortellergleden og humor med faglig kunnskap og nyttig informasjon for alle som er interesert i aktuelle utviklings- og miljøspørsmål.

Ilona Drivdal er sosialantropolog med fagkretsen utvikling, sosialarbeid og pedagogikk. Hun har selv drevet med birøkt og økologisk småbruk og er tilknyttet Norsk Bonde- og Småbrukarlag. Drivdal er i dag rådgiver, foredragsholder og tekstforfatter. Kontakt: ilonadrivdal@yahoo.no

Sponsorer for boken er Vennskap Nord Sør, Hedmark Bonde- og Småbrukarlag og Stor-Elvdal kommune.

 
  


  


 


Kalender

november
lørdag 01. november
- Landsmøte

desember
onsdag 10. desember
- Styremøte

Nyhetsbrev