Jordbruksforhandlingene 2022

Les mer om jordbruksoppgjøret 2022 her.

Jordbruksoppgjøret 2022

Her finner du relevante dokumenter til jordbruksoppgjøret 2022, inkludert proposisjon om jordbruksoppgjøret 2022 (forslag til Stortingsvedtak). 

Jordbruksoppgjøret 2022 - les hele saken

Jordbruksavtalen: Et pusterom for næringa

Staten og jordbruket har i dag inngått jordbruksavtale for 2023. – Avtalen gir nødvendig kostnadsdekning, men veien mot tetting av inntektsgapet er fortsatt lang, sier Kjersti Hoff.

Jordbruksavtalen: Et pusterom for næringa - les hele saken

Statens tilbud: 30 000 kr i tetting av inntektsgap

Torsdag 5. mai presenterte staten sitt tilbud i årets jordbruksoppgjør. Tilbudet har en ramme på 8,9 milliarder kroner. Det er 2,7 milliarder mindre enn jordbrukets krav. 

Statens tilbud: 30 000 kr i tetting av inntektsgap - les hele saken

Krever 11,5 milliarder kroner

Jordbrukets krav er klart. Bøndene krever 11,567 milliarder kroner til kostnadskompensasjon i 2022 og inntektsvekst i 2023. – Vi har krevd etter behov, og behovet er stort, sier Kjersti Hoff.

Krever 11,5 milliarder kroner - les hele saken

Inntektsgapet har økt

Kostnadseksplosjon på innsatsfaktorer gjør at inntektsgapet mellom bønder og andre grupper i samfunnet øker med 63 000 kroner i 2022.

Inntektsgapet har økt - les hele saken

Viktige begreper i årets jordbruksforhandlinger

Hva er egentlig et jordbruksoppgjør og hva gjør Budsjettnemnda? Hva er målpriser? Hvilke begrensninger setter WTO-avtalen? Og hva er egentlig IBU-midler? Under jordbruksforhandlingene brukes det en rekke begreper og uttrykk som kan være vanskelig å forstå. Vi har derfor satt sammen denne ordlisten. 

Viktige begreper i årets jordbruksforhandlinger - les hele saken

Oppstartsmøte studiearbeidet

10. januar arrangerte Norsk Bonde- og Småbrukarlag et oppstartsmøte i forbindelse med studiearbeidet. Gikk du glipp av møtet? Her kan du se videoen. 

Oppstartsmøte studiearbeidet - les hele saken

Studiearbeid jordbruksforhandlingene 2022

Det er store forventninger til årets jordbruksforhandlinger. Med en næring som er hardt presset økonomisk og lovnader om jamstillingsplan, er årets forhandlinger svært viktige. Nå ønsker Norsk Bonde- og Småbrukarlag innspill fra sine medlemmer.

Studiearbeid jordbruksforhandlingene 2022 - les hele saken

/share/mime/48/pdf.png Studiehefte 2022
(studiehefte-jf2022.v2.pdf, 3MB)

/share/mime/48/pdf.png Plansjer fra oppstartsmøte for studiearbeidet 10.1.22
(studiearbeidet_plansjer-fra-oppstartsmote-10.1.22.pdf, 4MB)

Fakta om jordbruksoppgjøret

Jordbruksoppgjøret er den årlige forhandlingen mellom staten og to fagorganisasjoner i jordbruket: Norsk Bonde- og Småbrukarlag og Norges Bondelag. Forhandlingene resulterer i Jordbruksavtalen som fastsetter de økonomiske inntektsmulighetene for bonden det kommende året.

Fakta om jordbruksoppgjøret - les hele saken

Jordbruksoppgjøret - angår det deg?

Jordbruksoppgjøret handler om hvordan norsk jordbruk skal utvikles, hvordan jorda skal drives, om matsikkerhet i samfunnet og forbrukerens mattrygghet. Med andre ord: jordbruksoppgjøret angår de fleste av oss. 

Jordbruksoppgjøret - angår det deg? - les hele saken


Utviklet av Imaker as