Hvorfor REKO?

Fordeler for kunder og produsenter

Varene i hver enkelt REKO-ring er helt unike. REKO-ringen gjør det mulig for lokale bønder og mathåndverkere å selge varer uten mellomledd. Etterspørselen vil påvirke tilbudet i de ulike ringene, og kunder oppforders til å etterspørre varer de ønsker. Sammen skaper lokale produsenter og kunder fremtidens matkultur. 

Hvorfor kunder velger reko
  • Ingen mellomledd
  • Støtte lokale småskala produsenter
  • Kvaliteter som ikke finnes i dagligvarehandelen
  • Dyrevelferd
  • Åpenhet og gjennomsiktig og kunden ser hvor maten blir produsert.  
  • Kortreist
  • Sosialt
  • Produkter fra økologiske og bærekraftig produksjoner  
  • Direkte kontakt med produsent

Fordeler for produsent

  • Bedre lønnsomhet 
  • Utvide kundegruppe 
  • Fleksibilitet 
  • Forhåndsbestillinger 
  • Ubyråkratisk
  • Lett å komme i gang
  • Man kan bygge opp en produksjon i sitt eget tempo, med kunder lett tilgjengelig.
  • Erfaringsutveksling og nettverk blant produsenter
  • Ingen mellomledd
  • Ingen binding
  • Synlighet 
  • Kundekontakt 
  • Felleskap 

Historie

  • 2012- Thomas Snellman på studietur til Frankrike for å se nærmere på direktesalg gjennom matnettverk AMAP (Asosiation pour le maintien d’une agriculture paysanne’ )
  • 2013- Inspirert av den franske Modellen AMAP ble REKO opprettet og første pilotprosjekt med to aktive reko-ringer med en omsetning på 80 000 euro 2013 i Österbotten i Finland.
  • 2014- i Utløpet av 2014 var det 17 aktive tinger der det ble initiert en nasjonal koordinering av rekoringene.
  • Mot slutten av 2015 er det opprettet 90 REKO ringer i Finnland
  • 2015 Thomas S. vant en pris for Årets Nærmahandling for initiativet med rekoringer.
  • 2016 – rask vekst med over 250 rekoringer og 3700 produsenter med i de ulike reko-ringene. Kunder i rekoringene har økt til over 250 000 med en omsetning på 30 000 000 €.
  • Høsten 2016 lanseres rekoringer til Sverige med noen få aktive ringer.  
  • 2017  etableres det over 50 rekoringer i Sverige med over 100 000 kunder i gruppene i utløpet av 2017.
  • 2017 – Thomas S. vant Emblaprisen for Nordiske Matentreprenør august 2017 . Flere ringer etableres og det er beregnet en totalomsetning i 2017 til å ligge på rundt 40 000 000€ i Finland.
  • 2017 – Norsk Bonde- og Småbrukarlag tar REKO ringer inn lokalmatprosjektet ‘Matnyttig’ med mål om å  etablere rekoringer i hele Norge. REKO ringer ble lansert i Norge med hjelp fra Thomas S. og Oscar L. Oktober 2017.
  • Norgeslansering  lansering av en rekoring var i slutten av November 2017. Utløpet av 2017 er det 3 aktive  reko-ringer i Norge med til sammen ca. 4300 kunder tilknyttet gruppene.  

Velg ditt fylkeslag

PÅMELDING TIL LANDSMØTET VIA TEAMS 31. OKTOBER. TRYKK HER!

Kontakt med sekretariat

Kontoret  til Norsk Bonde- og Småbrukarlag er nå daglig bemannet.

Dersom det ikke lykkes å komme igjennom til kontoret, kontakt: 

Olaf Godli, tlf 975 46 142, olaf@smabrukarlaget.no

Vilde Haarsaker, tlf 476 68 984, vilde@smabrukarlaget.no

Artikler fra siste utgave av medlemsbladet nr 5 - 2020

Bonde og Småbruker logo

/share/mime/48/pdf.png Anna Blix kronikk
(anna-blix-kronikk.pdf, 113kB)

/share/mime/48/pdf.png Strategiarbeid
(strategiarbeid.pdf, 1MB)

/share/mime/48/pdf.png Bonde og Småbruker utgivelsesplan 2020
(bonde-og-smabruker-utgivelsesplan2020.pdf, 440kB)

/share/mime/48/pdf.png Møteplan NBS 2020
(moteplan-for-2020.pdf, 103kB)

    Norsk Bonde- og Småbrukarlag
    Akersgata 41, 0158 Oslo

    Telefon sentralbord: 22 00 59 10
    E-post: post@smabrukarlaget.no

    Organisasjonsnummer: 970167943

    Kontonummer: 8101.05.36928

    Vippsnummer: 55 89 91

    Utviklet av Imaker as