Norge trenger kombigeita!

NRKs program «FBI redder høna» presenterte i går, onsdag 25. januar, situasjonen for bukkekillinger i de fleste geitmelkproduksjoner i Norge.
– Vi i Norsk Bonde- og Småbrukarlag synes det er flott at NRK har satt fokus på det skjulte matsvinnet i samfunnet. Å destruere bukkekillinger rett etter fødsel har flere uetiske aspekt ved seg, og er et resultat av at kostnadseffektivitet trumfer ressurseffektivitet innen matproduksjon. Dette er vår organisasjon svært opptatt av, sier Merete Furuberg, leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag

Siden vi i Norge mistet tradisjonen med å bruke kjøtt fra geit eller kje, har geitene utelukkende blitt avlet for melkeytelse, på bekostning av tilvekst og kjøttkvalitet. Dette fører igjen til at det ikke er lønnsomhet i å fôre bukkekillinger frem til slakt for geitebonden.
– Dette er først og fremst et struktur- og systemproblem, og ikke et personproblem. Bonden har ikke råd til å gå på akkord med egen økonomi, som i utgangspunktet er svært marginal, kommenterer Furuberg.
-Gledelig er at noen geitebønder har kjempet for og fått til endringer og de selger kjekjøtt. Det er viktig å opplyse forbrukeren om den gode kvaliteten på kjekjøtt, fremholder Furuberg
For melkeku er situasjonen annerledes. Storfekjøtt har alltid vært ettertraktet i det norske markedet, og det har derfor vært bevisst strategi å avle frem ei «kombiku» som både produserer melk og kjøtt. Dette er ressurseffektivt, og samtidig et godt klimatiltak.
– Vi skal være klar over at utenfor Norges grenser er det dessverre svært mange oksekalver som lider samme skjebne som bukkekillingene, fordi ensidig fokus på spesialisering og kostnadseffektivitet råder. Regjeringens politikk fremmer en forverring av situasjonen, og utgjør drivkraften bak hvorfor slike situasjoner oppstår i utgangspunktet. Vi i Norsk Bonde- og Småbrukarlag vi fremme helhetstenkning innen matproduksjon, og slår et slag både for kombikua, kombihøna og kombigeita, avslutter Furuberg.


Velg ditt fylkeslag

Kontakt med sekretariat

Kontoret  til Norsk Bonde- og Småbrukarlag er nå stort sett daglig bemannet.

Dersom det ikke lykkes å komme igjennom til kontoret, kontakt: 

Kjersti Hoff, tlf 971 20 960, kjersti@smabrukarlaget.no

Olaf Godli, tlf 975 46 142, olaf@smabrukarlaget.no

Vilde Haarsaker, tlf 476 68 984, vilde@smabrukarlaget.no

Artikler fra siste utgave av medlemsbladet nr 5 - 2020

Bonde og Småbruker logo

/share/mime/48/pdf.png Anna Blix kronikk
(anna-blix-kronikk.pdf, 113kB)

/share/mime/48/pdf.png Strategiarbeid
(strategiarbeid.pdf, 1MB)

/share/mime/48/pdf.png Bonde og Småbruker utgivelsesplan 2020
(bs-plan-2020.pdf, 402kB)

/share/mime/48/pdf.png Møteplan NBS 2020
(moteplan-for-2020.pdf, 103kB)

  Norsk Bonde- og Småbrukarlag
  Akersgata 41, 0158 Oslo

  Telefon sentralbord: 22 00 59 10
  E-post: post@smabrukarlaget.no

  Organisasjonsnummer: 970167943

  Kontonummer: 8101.05.36928

  Vipps nummer: 55 89 91

  Utviklet av Imaker as