Samlet ungdom fra hele landet til seminar på Løten

Ungdomsutvalget samler hvert år til nasjonalt ungdomsseminar. Og årets seminar ble avholdt helga 24.-26. mars ved taigaens bredd i Ånestadkrysset på Myklegard i Løten. Det ble ei helg stappfull av faglig, politisk og sosialt innhold.

Til sammen deltok 21 ungdom med god geografisk spredning. Nord-Troms, Trøndelag, Nord-Møre, Sogn- og Fjordane, Rogaland, Telemark, Buskerud, Østfold, Oslo-Akershus, Oppland og Hedmark var representert. På lørdagsprogrammet stod en rekke innledninger og foredrag. Vi fikk presentasjon av landbruket i Løten ved leder i Løten BS Toril Mellum og om ungdom i landbruket av Merete Furuberg. Så trakk vi inn globale perspektiver med Eivinn Fjellhammer i AgriAnalyse, før vi fikk høre om mål og virkemidler i det norske landbruket med Svenn Arne Lie og Ny Landbrukspolitikk med Vegard Vigdenes.

Stopp nummer to var lokalmatprodusenten Bakken Øvre helt i andre enden av Løten. Her ble vi ønsket velkommen av Ole Martin Kildahl som viste oss rundt på kjøkken og ysteri og fortalte om driften med videreforedling av kjøtt og melk til blant annet spekeskinke, pultost og is. I tillegg fikk vi besøke hotell grisegod – et overnattingstilbud hvor man kan sove blant glade utegriser. Svært inspirerende besøk! Med oss hjem fikk vi også den prisvinnende akevittisen deres. Den kan anbefales!

Dagen ble avsluttet med overraskelsesbesøk av Radio Norges egne «husbonden» Håkon Marius Kvæken som fortalte oss historier til lattertårene rant. Takk til Ole Martin Kildahl for å ha sendt en utrolig morsom kar til oss!

Så kom søndagen som var avsatt til økologisk landbruk. Først på hadde vi besøk av solbærbonden Helge Hvoslef som produserer økologisk solbær og lager saft. Det var en lærerik presentasjon om hvordan man kan få til mye med små maskininvesteringer og evne til å tenke med, heller enn på tvers av, naturen.

Seminaret ble avsluttet med en forrykende debatt om økologisk landbruk. Debattleder var ordfører i Løten Bente Elin Lilleøkseth (Ap). Debattantene var professor Birger Svihus, Økobonde Heinrich Jung fra Solør, Hedmark Frp ved Per Roar Bredvoll, Hedmark AUF ved Håvard Sagbakken Saanum og Hedmark BS’ egne Ståle Støen. Opplysende og lærerikt ble det. Og spesielt gikk det en smule varmt mellom Støen og Frp, da førstnevnte trakk inn «fetter Donald» i USA og sistnevnte beskylte Støen for å ikke eie farge-TV. Morsomt var det i alle fall! På tross av et fullstappet program fikk vi med oss alt vi hadde tenkt. Og seminardeltakerne virket å være veldig fornøyde med helgas opplegg. I ungdomsutvalget har vi allerede begynt å glede oss til neste års seminar. Da håper vi å få med enda flere deltakere fra en enda større del av landet. Tusen takk til alle som bidro til å gjøre helga vår på Løten helt topp! Neste lørdag blir vi i utvalget å finne på Matmarkering i by’n på Lillehammer sammen med Oppland Bonde- og Småbrukarlag. Følg aktiviteten vår på Facebook: https://www.facebook.com/Smabrukarungdom/ Hilsen ungdomsutvalget.


Velg ditt fylkeslag

Kontakt med sekretariat

Kontoret  til Norsk Bonde- og Småbrukarlag er nå stort sett daglig bemannet.

Dersom det ikke lykkes å komme igjennom til kontoret, kontakt: 

Kjersti Hoff, tlf 971 20 960, kjersti@smabrukarlaget.no

Olaf Godli, tlf 975 46 142, olaf@smabrukarlaget.no

Vilde Haarsaker, tlf 476 68 984, vilde@smabrukarlaget.no

Artikler fra siste utgave av medlemsbladet nr 5 - 2020

Bonde og Småbruker logo

/share/mime/48/pdf.png Anna Blix kronikk
(anna-blix-kronikk.pdf, 113kB)

/share/mime/48/pdf.png Strategiarbeid
(strategiarbeid.pdf, 1MB)

/share/mime/48/pdf.png Bonde og Småbruker utgivelsesplan 2020
(bs-plan-2020.pdf, 402kB)

/share/mime/48/pdf.png Møteplan NBS 2020
(moteplan-for-2020.pdf, 103kB)

  Norsk Bonde- og Småbrukarlag
  Akersgata 41, 0158 Oslo

  Telefon sentralbord: 22 00 59 10
  E-post: post@smabrukarlaget.no

  Organisasjonsnummer: 970167943

  Kontonummer: 8101.05.36928

  Vipps nummer: 55 89 91

  Utviklet av Imaker as