Et vellykket ungdomsseminar

27.-29.april var en gjeng med flotte ungdommer samlet på Scandic Hell i Stjørdal for årets ungdomsseminar. Vi var en fin gjeng på 15 stykker

som var klare for ei helg fylt med inspirerende foredrag, spennende gårdsbesøk, debatt og sosialt samvær. Det kom ungdom fra både øst, vest, nord og sør, noe som er utrolig moro.

Fredag kveld møttes vi på hotellet. Vi spiste fantastisk god mat, deretter brukte vi tid på å ønske velkommen, bli litt kjent og ha quiz. Det ble tidlig kveld på noen, sent for andre.

Lørdag morgen møttes vi igjen for Norges beste frokost, før vi fortsatte programmet i møterommet vårt. En hyggelig velkomst fra fylkeslaget ved Åshild Charlotte Monsø (som forøvrig også er medlem i ungdomsutvalget), før birøkter Reidar Undstad holdt foredrag om praktisk birøkt og CCD. Deretter kom økobonde Torbjørn Støre fra Landbrukets Økoløft og snakket om økologisk landbruk og sin egen drift med økologisk melkeproduksjon. Neste fordragsholder var Bjørn Wæhre fra Nortura som snakket om verdien av samvirke. Så var det tid for en god lunsj, før dagens siste foredrag om HMS ved Ola Fiskvik (og Daniel, 8 år).

Så var det tid for gårdsbeøsk, og vi satte kursen mot Vegard Vigdenes sin gård. Han driver variert med melkekyr, ammegeit samt noen hobbyhøns, vaktler og kanin. I fjøset stod det flere flotte bevaringsverdige storferaser, til manges begeistring. Vi var heldige som kom midt i kjeinga, og fikk kose med små, søte kje.

Vi fortsatte turen vår til Frosta og RÅGO. RÅGO er en bedrift som produserer grønnsaker, og tilbyr matkasse med friske grønnsaker levert på døra. I tillegg til grønnsaker, tilbyr RÅGO også et rikt utvalg av kortreiste varer som kjøtt, brød, ost, kaffe og juicer fra mange produsenter i Trøndelag. De har mange kunder rundt i Trøndelag, og har planer om å øke produksjonen ytterligere. Veldig moro å se!

Vi kom hjem til hotellet rundt kl. 19, og fikk en gledelig overraskelse om at vi skulle bli servert tre-retters i stedet for buffet. Så det ble en skikkelig festmiddag lørdag kveld!

Etter litt lite søvn kom vi oss opp på søndag morgen til foredrag om hvordan vi kan utnytte norske fôrressurser i melkeproduksjon ved Guro Sterud Stutlien (bacheloroppgave). Deretter var det tid for utsjekk, før vi var klare for debatt med tema: «hva er etisk klesproduksjon?». I panelet: Vegard Frøseth Frenes (Senterungdommen), Monica Sommerschild Friheim (Pelsdyralslaget), Øystein Elgvasslien (NBS, medlem i ungdomsutvalget) og Anne Sigrid Stokke (Grønn ungdom). Jon Ivar Tofte (medlem i ungdomsutvalget) var en utmerket debattleder. Det ble debattert bl.a. bruk av norsk ull og pels, avvikling av pelsdyrnæringa og mikroplast i klær. En god debatt! Deretter var det allerede tid for evaluering av seminaret og hjemreise. Helga gikk altfor fort, og vi vil takke alle deltakere og samarbeidspartnere: Sør-Trøndelag Landbruksselskap, TINE, Nord-Trøndelag BS, Nortura og Stjørdal Kommune. En ekstra stor takk til Åse Helene Monsø for god hjelp med arrangementet!

Guro Sterud Stutlien


Velg ditt fylkeslag

Kontakt med sekretariat

Kontoret  til Norsk Bonde- og Småbrukarlag er nå stort sett daglig bemannet.

Dersom det ikke lykkes å komme igjennom til kontoret, kontakt: 

Kjersti Hoff, tlf 971 20 960, kjersti@smabrukarlaget.no

Olaf Godli, tlf 975 46 142, olaf@smabrukarlaget.no

Vilde Haarsaker, tlf 476 68 984, vilde@smabrukarlaget.no

Artikler fra siste utgave av medlemsbladet nr 5 - 2020

Bonde og Småbruker logo

/share/mime/48/pdf.png Anna Blix kronikk
(anna-blix-kronikk.pdf, 113kB)

/share/mime/48/pdf.png Strategiarbeid
(strategiarbeid.pdf, 1MB)

/share/mime/48/pdf.png Bonde og Småbruker utgivelsesplan 2020
(bs-plan-2020.pdf, 402kB)

/share/mime/48/pdf.png Møteplan NBS 2020
(moteplan-for-2020.pdf, 103kB)

  Norsk Bonde- og Småbrukarlag
  Akersgata 41, 0158 Oslo

  Telefon sentralbord: 22 00 59 10
  E-post: post@smabrukarlaget.no

  Organisasjonsnummer: 970167943

  Kontonummer: 8101.05.36928

  Vipps nummer: 55 89 91

  Utviklet av Imaker as