Hovedprinsippene for å øke jordhelsa er:
• Minimer fysisk påvirkning (jordarbeiding av alle slag).
• Minimer kjemisk påvirkning (gjødsling og sprøyting).
• Øk diversiteten/mangfoldet via vekstskifte og jorddekkevekster.
• Aldri bar jord, bar jord betyr at mikrolivet nede i jorda ikke får mat, helårlig jorddekke demper påvirkningen av kraftig regn på jordstrukturen slik at den er beskyttet.
• Grønne planter så lenge som råd, levende røtter som forer mikrolivet i bakken så mye som mulig av året.
Så enkelt og så vanskelig. Prinsippene er globale og lite konkrete, og må tilpasses lokalt. Viktig å lære seg disse grunnprinsippene og ha de i tankene når du skal gjøre endringer. Det handler om å maksimere det som er bra og minimere det som ikke er bra.
Nøkkelen til suksess ligger å få mer karbon ned i jorda en det som oksiderer pga jordarbeiding og gjødselbruk. Bøndene som har inspirert meg fokuserer veldig på diversitet (mangfold) fordi det er naturens måte å håndtere skadegjørere på, ingen enkeltorganismer skal få herje som de vil. Så i stedet for å fokusere på å ta livet av enkelte skadegjørere, så fokuserer de på å gi jorda og omkringliggende områder mest mulig mangfold som selv tar hånd om skadegjørere helt gratis.
De bøndene som har inspirert meg mest driver ikke økologisk, men de har sluttet med kunstgjødsel, soppmidler og insektsmidler. Ugrasmidler bruker de en sjelden gang for å slippe å jordarbeide. Avlingene deres er like bra som konvensjonelle avlinger, men kostnadene blir veldig mye lavere.