Hvilken rolle har gastronomi i arbeidet med å sikre et bærekraftig matsystem?
En ekstremt viktig rolle! For det første er det så mye informasjon der ute. Folk vet ikke alltid hva de skal gjøre når det kommer til mat. Den ene dagen er det riktig å spise det, den andre dagen ikke. Der kan gastronomi spille en viktig rolle og inspirere til nytenking med kjente og mindre kjente råvarer.
For det andre kan kokker være den broen mellom matprodusenten og forbrukeren. Formidlingsbroen. Hvis du begynner å fortelle hvor kålroten kommer fra, eller om fiskeren som har henta krabben får du en helt annen nærhet til råvarene, og en helt annen respekt for hele prosessen.
Det tredje er at alle fag utvikler seg hele tiden gjennom forskning, som er med på å utvikle samfunnet. Gastronomi er et fag i utvikling, og en bør derfor høre mer på gastronomer når det kommer til sammensetningen på tallerkenen, både når det kommer til miljø og helse.
Hvordan kan vi sikre et bærekraftig matsystem i Norge?
Det er klart at endringene må skje på systemnivå. Mange gjør mange gode ting i det samfunnet vi lever i i dag. Om det er politiker, bonde, fisker, forbruker - alle har en rolle oppi dette her. Men vi har et system, både i Norge og globalt, som verken gagner planeten eller folks helse.
Å kalle noe bærekraftig er problematisk i dagens samfunn - vi har ikke kommet dit enda. Bærekraft favner ikke bare klima og miljø, men også rettferdige og sosiale aspekter. Vi må endre litt på hvordan vi snakker om bærekraft for å gå i riktig retning. Mange har begynt å bruke bærekraftsbegrepet, men vi kan ikke begynne å tenke at vi er der lenge før vi er kommet dit.
Folk kan bli så sinte når man snakker om mat og bærekraft. Men det er mange nyanser, og det er viktig at vi som samfunnsborgere klarer å ha mer forståelse og rom for å diskutere, og slutte med enten-eller-debatten.
Hva kan forbrukeren gjøre for å bidra?
Forbrukeren kan gjøre masse! Bruk stemmen din. Når det er valg, når du velger mat i butikken, når du oppsøker REKO-ringen. Alle kan bidra med noe for at vi skal få et bedre matsystem enn det vi har i dag. Skal vi ha en systemendring må de på toppen forstå folkets ønske. Mat er for alle, og da er det viktig at alle er involvert. Vi har jo sett under COVID at flere og flere oppsøkte REKO. Vi begynner å se verdien av lokalmat og innser vi at vi er sårbare.
Og som kokk vil jeg si: vær litt modig på kjøkkenet! Tør å teste en ny oppskrift, tør å lage noe med en råvare du aldri har smakt før. Slik kan vi bygge en sterkere relasjon mellom mennesker og mat.
Matmeldinga: https://www.spireorg.no/uploads/1/2/7/6/127694377/matmelding_14.12.2020__1___1_.pdf
Kokeboka: https://www.latin-amerikagruppene.no/publikasjon/2021/01/12/latinamerika-4-2020-solidarisk-kokebok