Heidi Midflå har laget Norges beste honning

I sin tredje sesong som birøkter gikk Heidi Midtflå fra Bingen i Øvre Eiker helt til topps i NM i honning med sin økologiske lynghonning.

– Det er stor stas og surrealistisk. Utrolig artig at en bitte liten produsent kan komme på toppen, at det ikke nødvendigvis er sånn at størst er best, sier gullvinneren.

Dette mener juryen:

«Imponerende kompleks smak i mange lag med blant annet lyng og frisk pære. Nydelig glatt konsistens, honningen smeltet i munnen. Vinnerhonning blant en begeistret og enstemmig jury.»

Midtflå startet som birøkter i 2015, så hun er ganske fersk. Grunnen til at hun startet opp var at hun hadde fulgt med på nyhetsbildet om biedøden, og i tillegg var redd for bier og tenkte på det som en utfordring å starte med honningproduksjon.

– Det kjente er man ikke så redd for. Men jeg er fremdeles redd for å bli stukket, sier hun.

Den ferske NM-vinneren er en småprodusent, så hun selger honningen privat, på markeder rundt omkring og til noen få butikker.

Det spesielle med honning er sammensetningen av blomster forteller NM-vinneren.

I år var et dårlig honningår i Bingen fordi det var så kaldt, så det ble ikke store produksjonen på Midtflå, men nok til å delta i NM.

Honning i kake

Selv har NM-vinneren alltid spist honning, og forteller at det er mange flere bruksområder for honning enn å ha den i teen eller på brødskiva:

– I kake for eksempel. Du kan bruke det overalt istedenfor sukker, mener hun.

Og hennes beste honningtips er følgende:

– Hvis du skal ha litt spesiell honning, gå direkte til en birøkter.

 

NM i honning

- Ble arrangert for første gang i år undre Matstreif i Oslo.

- Vinnere ble kåret i tre honningkategorier, årets birøkter og årets honningoppskrift, for proff og amatør.

- Arrangøren er Honingsentralen i samarbeid med Bakehuset, Nordic Garden, NorgesGruppen og NYT NORGE.

- Dommere var juryformann Arne Hjeltnes, Merete Bø, Toralf Bølgen, Jørn Hoel, Espen Smith, Amund Skrutvold fra Bakehuset, sjef for lokalmat i NorgesGruppen Eivind Haalien og kvalitetssjef Tora Snorradottir.

KILDE: honning.no



Velg ditt fylkeslag

Kontakt med sekretariat

Kontoret  til Norsk Bonde- og Småbrukarlag er uten daglig bemanning slik situasjonen er.

For henvendelser som gjelder medlemskap/medlemsregisteret; ring medlemssekretær Cathrine Engelstad, tlf 904 13 376, e-post medlem@smabrukarlaget.no på dagtid.

Ellers, kontakt: 

Kjersti Hoff, tlf 971 20 960, kjersti@smabrukarlaget.no

Olaf Godli, tlf 975 46 142, olaf@smabrukarlaget.no

John P Løvstad, tlf 450 25 212, john.petter@smabrukarlaget.no

Bonde og Småbruker logo

/share/mime/48/pdf.png Foran jordbruksforhandlingene 2020
(foran-jordbruksforhandlingene-2020.pdf, 848kB)

/share/mime/48/pdf.png Klimakur
(klimakur-medl.avis.pdf, 1MB)

/share/mime/48/pdf.png Vilde Haarsaker
(vildehaarsaker-ny-ass-gen-sekr.pdf, 1MB)

/share/mime/48/pdf.png Ole Jacob Christensen kronikk
(o-j-christensen-kronikk.pdf, 107kB)

/share/mime/48/pdf.png Medlemsverving
(medlemsverving.pdf, 1MB)

/share/mime/48/pdf.png Bonde og Småbruker utgivelsesplan 2020
(bs-plan-2020.pdf, 402kB)

/share/mime/48/pdf.png Studieheftet 2020 – Foran jordbruksforhandlingene
(studieheftet-2020.pdf, 817kB)

/share/mime/48/pdf.png Møteplan NBS 2020
(moteplan-for-2020.pdf, 103kB)

    Norsk Bonde- og Småbrukarlag
    Akersgata 41, 0158 Oslo

    Telefon sentralbord: 22 00 59 10
    E-post: post@smabrukarlaget.no

    Organisasjonsnummer: 970167943

    Kontonummer: 8101.05.36928

    Vipps nummer: 55 89 91

    Utviklet av Imaker as