Thank you for the rain - Film-anmeldelse

Klimaendringer er et faktum! Årsaken til - og hvordan vi skal forholde oss til klimaendringene - er det splittede meninger om. Den norske regissøren, Julia Dahr, har laget en dokumentar som tar for seg temaet, på en sterk og inspirerende måte. Dokumentarfilmen «Thank you for the rain» handler om Kisilu, en kenyansk småbonde som bor i et utsatt område.

Under Arendalsuka ble det holdt en kinovisning av filmen. Rett før visningen kom det store nedbørsmengder i sørlandsbyen, og for en person uten paraply, regnjakke eller annen beskyttelse mot regnet, ble en gjennombløt på den fem minutter lange turen fra parkeringshuset til kinoen. Vel inne i kinosalen sitter en og tenker at sommeren i Norge er over, og at regnet er et bevis om at høsten gjør sin innmarsj. En litt vemodig følelse. Å se en dokumentar med navnet «Thank you for the rain» føles som et paradoks.
Filmens første bilder er av den kenyanske stjernehimmelen, som den norske regissøren beskriver som ufattelig vakker. Kisilu forklarer at denne klare himmelen betyr problemer, den viser at regnet ikke er på vei. Filmens problemstilling er godt plantet fra første stund. Man ser tørke, tørste planter, og en familie og et lokalsamfunn som ber om regn. Uten regnet vil avlinger dø, noe som resulterer i katastrofe for de lokale bøndene og også menneskene som er avhengig av mat fra dem. Som seer blir en fort revet med, en sitter i kinosalen og ber med dem. Straks har en glemt den norske, våte sensommeren utenfor kinosalens vegger. Når regnet omsider kommer i Kenya, ankommer det med storm, og vannmengder som ingen har sett maken til tidligere. Dette byr på andre problemer. Kisilu forklarer at han selv ikke har opplevd slike tilstander tidligere. Regnet og stormen gir store ødeleggelser på avlinger og hus. Han forklarer at det er menneskeskapte klimaendringer som er årsaken.
Filmcrewet følger den kenyanske småbondens hverdag i hans hjemland, hvor han forsøker å spre kunnskap om jordbruk. Han begynner i det små, med naboer og mennesker i lokalsamfunnet. Når deler av dokumentaren blir vist i Norge, blir han invitert hit. Han forstår at klimaendringene og problemene som medfølger er et globalt problem, men med forskjellige tilstander på ulike steder. Han blir mer engasjert i sin kamp for å gjøre mennesker oppmerksomme på problemet. Det er enda ikke for sent. Gjennom dokumentaren får vi være med fra når Kisilu snakker foran sine naboer i Kenya, til da han står på talerstolen foran verdens ledere i Paris under FNs klimatoppmøte. Han forklarer at han føler at lederne ikke tar han og hans lokalsamfunn sin situasjon ordentlig innover seg.
Dokumentaren er godt filmatisert, den har en god historie om et viktig tema, og en sterkt inspirerende formidling som vekker engasjement og tro på at endringer kan gjøres. Regissøren har ikke utelatt noe, og man får ta del i de familiære problemene som oppstår i en vanskelig hverdag. En bondes hverdag er hektisk i seg selv, men Kisilu har en større sak å kjempe for i tillegg. Å få innblikk i hans hverdag er motiverende. Om man er engasjert eller ikke; spiser du mat, anbefaler jeg å se denne filmen!

Vil spre kunnskap og engasjement
Julia Dahr som er regissøren bak dokumentaren «Thank you for the rain» har lenge vært interessert og engasjert i kampen mot klimaendringer. Hun forteller at idèen til filmen fikk hun for sju år siden, da hun var frivillig i Spire, som er Utviklingsfondets ungdomsorganisasjon.
- Da lærte jeg hvordan klimaendringer påvirker bønder i sør, og hvor urettferdig det er at de som har bidratt minst, blir rammet først og hardest.
Dahr opplevde samtidig at det ikke fantes noen film hvor disse historiene ble vist. Hun fant mye om isbjørner, og mye på fakta og statistikk, men følte at folk trenger å høre hvordan det påvirker mennesker her og nå. Hun valgte derfor å reise til Kenya, et land hun hadde kjennskap til fra tidligere.
- Der teamet jeg opp med noen lokale organisasjoner som jobber med bønder, og de introduserte meg for mange forskjellige bønder. Slik møtte jeg Kisilu, og vi fikk raskt en tett «connection» og det ble raskt tydelig at det var Kisilu jeg måtte følge videre, forklarer hun.
Ønsker å engajsere
For Julia Dahr er det to hovedting hun ønsker å oppnå med filmen. Det første er å få opp klimaengasjementet.

- At folk skjønner at det skjer her og nå og hvor urettferdig det er. Det dreier seg ikke bare om miljøkamp, det er faktisk en solidaritetskamp for sosial rettferdighet.
Dahr håper spesielt at også norske bønder vil se den, og, som hun sier selv, dessverre kjenne seg igjen i mange av utfordringene Kisilu står overfor.
- Jeg håper de tenker at dette er et globalt problem som vi må stå sammen om. For dette kan ikke løses bare med de prosjektene om Kisilu har satt i gang hos seg i Kenya, vi må løse dette sammen. Vi må bli med Kisilu i den kampen han har startet og invitert oss med på, forklarer hun.
Det andre målet til Dahr er å utfordre stereotypier.
- Veldig ofte når vi ser i mediebildet fra såkalt Afrika, så er det mye fluer, sultne mennesker som ser slappe ut. Vi trenger å få et nytt bilde og skjønne hvor proaktive, aktive og engasjerte mange er, slik som Kisilu, sier hun.
Dahr forteller videre at hun har lært veldig mye gjennom å lage Thank you for the rain, og at hun er takknemlig for å ha fått lov til å samarbeide om å spre engasjement om klimarettferdighet.
- Jeg har lært masse av Kisilu, jeg er ikke bonde selv, og min planter gjør det ikke så veldig godt, sier hun med et smil om munnen, før hun kikker på Kisilu.

- Det har betydd masse, det største er vel at jeg har blitt kjent med Kisilu, at vi har blitt så gode venner og kan kjempe denne kampen sammen ved å bruke filmen, avslutter hun.

Vil spre informasjon globalt
Hovedpersonen i filmen, kenyanske småbonde Kisilu Musya, er selv utstyrt med kamera under innspillingen, og står for mye av videostoffet i filmen. Han har lenge kjempet for oppmerksomhet rundt klimaendringer og har et klart ønske om hva han ønsker å få ut av filmen.
- Mitt største mål med film er å få spredt informasjon til alle globalt, konstaterer han.
For Kisilu har det bydd på noen utfordringer å delta i filmen, da han også er heltids bonde i sitt hjemland.
- Å reise så mye og være borte fra familien har selvfølgelig vært utfordrende, forklarer han.

Filmen har blitt vist i lokalsamfunnet til Kisilu. Han forklarer at de lokale bøndene utrykte glede, samtidig som de fikk se problemet fra et annet perspektiv.
- Selv om problemet har eksistert lenge, så gikk det opp for dem når de fikk se filmen og nå er de mer engasjert enn noen gang i å stå sammen for å finne løsninger. Og de er glade for at utfordringene deres som følge av de globale klimaendringene også blir delt med andre, forteller Kisilu

Et globalt problem
Kisilu forteller at han har lært veldig mye i løpet av de siste sju årene, men at den største lærdommen har kommet de seneste årene da han har reist til andre land og møtt forskjellige mennesker.
- Jeg har kommet frem til at klimaforandringene påvirker alle mennesker på jorden. Selvfølgelig på forskjellige måter, men alle er berørt. Jeg har også lært at de aller fleste er villig til å stå sammen og finne nye måter å slåss mot klimaforandringer, forklarer han.
Kisilu ønsker å fortsette å jobbe mot klimaendringene og vil alltid fortsette som bonde.
- Jeg jobber som bonde, og jeg kommer til å fortsette å jobbe som bonde resten av mitt liv. Jeg ER en bonde, slår han fast.
Han påpeker at han ønsker å promotere jordbruk, og at det også er grunnen til at de bygger nettverk.
- Vi må gjøre det mulig for jordbruk å fortsette, fra generasjon til generasjon. Det er den eneste muligheten vi har til å produsere mat til alle samfunn verden over, forklarer han.
-Først kunnskap, så arbeid
Kisilu håper at norske bønder blir med på nye metoder innen jordbruk og å pushe politikere og dagens ledere til å ta klima på alvor for å bremse klimaendringene.
- Vi må ikke skade miljøet vårt! Først må vi lete etter kunnskap om det vi foretar oss, så kan vi bruke det i jordbruksarbeidet, forklarer han.
Dahr sier at de er veldig glade for at de nå når ut til norske bønder, og at de har prøvd det lenge.
- Vi mener at dette er viktig for bønder å se, fordi det er en alarm på både hva som kommer, men også hva som skjer med bønder i verden i dag. Jeg håper at folk vil se denne filmen fordi Kisilus historie er ekstremt inspirerende. Og det dreier seg ikke bare om utfordringene i seg selv, men også at Kisilu nekter å gi opp, avslutter hun.

 

Kisilu med familie Foto: Julie Lunde Lillesæter

Kisilu Foto: Julie Lunde Lillesæter

Kisilu Foto: Merete Furuberg


Velg ditt fylkeslag

Kontakt med sekretariat

Kontoret  til Norsk Bonde- og Småbrukarlag er nå bemannet hver mandag, onsdag og fredag innenfor kontortid kl 08-16.

Henvendelser ellers kan gjøres til:

Olaf Godli, tlf 975 46 142, olaf@smabrukarlaget.no

Kjersti Hoff, tlf 971 20 960, kjersti@smabrukarlaget.no

Vilde Haarsaker, tlf 476 68 984, vilde@smabrukarlaget.no


/share/mime/48/pdf.png Håndbok for Reko-ringen
(handbok-for-reko-ringen.pdf, 661kB)

/share/mime/48/pdf.png Årsmelding 2019-20
(arsmelding-2019-2020-siste.pdf, 2MB)

/share/mime/48/pdf.png Strategidokument til landsmøtet
(strategidokument-til-landsmotet.pdf, 110kB)

Artikler fra siste utgave av medlemsbladet nr 9 - 13 nov

Bonde og Småbruker logo

/share/mime/48/pdf.png Kjersti Hoff
(gjenvalgt.pdf, 407kB)

/share/mime/48/pdf.png Åse Charlotte Monsø
(lm-hilsen.pdf, 188kB)

/share/mime/48/pdf.png Strategiarbeid
(strategiarbeid.pdf, 1MB)

/share/mime/48/pdf.png Bonde og Småbruker utgivelsesplan 2020
(bonde-og-smabruker-utgivelsesplan2020.pdf, 440kB)

/share/mime/48/pdf.png Møteplan NBS 2020
(moteplan-for-2020.pdf, 103kB)

  Norsk Bonde- og Småbrukarlag
  Akersgata 41, 0158 Oslo

  Telefon sentralbord: 22 00 59 10
  E-post: post@smabrukarlaget.no

  Organisasjonsnummer: 970167943

  Kontonummer: 8101.05.36928

  Vippsnummer: 55 89 91

  Utviklet av Imaker as