Ungdomsutvalget

UU's forside          Om oss          Kontakt oss

Medlem av utvalg for økologisk produksjon, Rebekka Bond, og leder av utvalg for melkeproduksjon, Hilde Mellum

Luke 9 av Ungdomsutvalgets julekalender 2021

I år ønsker vi i Ungdomsutvalget å bruke julekalenderen vår til å presentere deler av organisasjonen vår, og en del folk som er med å gjøre en innsats for NBS. I dag skal vi høre fra to av dem i utvalgene våre: leder av utvalg for melkeproduksjon, Hilde Mellum, og medlem av utvalg for økologisk produksjon, Rebekka Bond.

Hilde er 50 år og bor på Løten. Der har hun drevet melkeproduksjon siden hun tok over i 1998, og hun har drevet i samme skala hele tiden. Hun forer opp oksene på gården for kjøttproduksjon. På julaften blir det ribbe og innmatskaker, og kanskje litt svensk julemat fra Hildes svoger.

Vi har spurt alle som deltar i julekalenderen om de har en morsom historie å fortelle fra gården sin. Her er Hildes historie: "To okser på 14-15 måneder møtte meg på gårdsplassen en sommer. Det er ikke første gang dyr har kommet seg ut her, men det er som regel hunndyr. Vanlig prosedyre er å hente er kraftfôrbøtte i fjøset. Gikk gjennom låven og inn i fjøset, kikket meg over skuldra, og der kom gutta boys tuslende uten å bli lokket med kraftfôr."

Utvalg for melkeproduksjon jobber for tiden med ulike saker, men det som skaper mest turbulens med omgivelsene er antagelig at utvalget jobber for å avvikle kjøp, salg og utleie av melkekvote. En av utfordringene utvalget jobber med er at det er såpass stor variasjon mellom de 7000 melkeprodusentene i Norge, både når det gjelder størrelsen på kvota og graden av mekanisering. Derfor er det en nøtt å finne løsninger som gir god økonomi både for dem med kvote på 70 000 L og dem med kvote på 900 000 L.

Hildes spørsmål i premiekonkurransen vår: I hvilket fylke er det flest melkekyr, og ca hvor mange er det? Mer informasjon om hvordan du kan svare og hva du kan vinne lenger ned.

Kua produserer mat for mennesker av ressurser vi ikke han spise selv.

Rebekka er 37 år og bor i Sørum, på gården hun er vokst opp på. Hun har 10 ammekyr i økologisk storfekjøttproduksjon, og litt grønnsaker og korn i tillegg. Hun jobber også i Vitalanalyse. I år har hun skaffet seg Nofence, slik at hun kan ha kyr som beiter i ravinene på gården. På julaften spiser Rebekka økologik ribbe, medisterkaker og pølse kjøpt direkte fra bonden, sammen med poteter hun har dyrket selv.

Rebekkas motivasjon for å bidra i NBS er at hun mener det trengs et utvalg som har fokus spesielt på hva som trengs for dem som driver økologisk, med tanke på både jordbruksforhandligner og ulike høringsrunder. Hun sier at unge som vil engasjere seg i NBS kan gjøre dette på flere måter, for eksempel med å delta på ungdomsutvalgets arrangementer.

Utvalg for økologisk produksjon jobber for tiden mest med innspill til Jordbruksforhandlingene 2022, og offentlig innkjøp av økologisk mat. Rebekka oppfordrer alle til å øke egen kompetanse om jordliv og jordhelse. Jorda er full av ulike organismer som kan hjelpe oss i matproduksjon, og det er en fordel for oss om vi blir flinkere til å spille på lag med dem.

Rebekkas spørsmål i premiekonkurransen vår: Hviket grunnstoff er byggestein i alt liv, og hvordan blir dette hentet plukket ut av lufta og gjort biologisk tilgjengelig? Mer informasjon om hvordan du kan svare og hva du kan vinne lenger ned.

Med Nofence kan kyrne beite områder som ikke er praktiske å gjerde inn.

Også i år er det mulig å vinne premier i julekalenderen vår! Det vil være spørsmål i hver luke, antallet vil variere noe. Hvis du vil delta i trekningen av premiene kan du sende svaret til oss i en melding til facebooksiden vår, eller på e-post til ungdomsutvalget@smabrukarlaget.no, innen klokka 10.00 dagen etter. Hvert riktig svar gir et "lodd" når vi trekker premiene i jula. Det er altså mulig å få flere "lodd" på dager med flere spørsmål.

Årets premier: 

 1. Fribillett for 2 på Akvariet i Bergen
 2. Gavekort som gir 2 billetter til konsert ved Riksscenen i Oslo
 3. Gavekort som gir 2 billetter til konsert ved Riksscenen i Oslo
 4. Gårdsost, hvit ost av geitemelk, fra Skjerdal stølsysteri og kafè

Akvariet i Bergen er Norges største akvarium og en av Bergens største turistattraksjoner for små og store. Visjonen vår er å skape LæreLyst om livet i havet. Man kan lære masse om havet og dyr ved å lese i en bok eller høre om det på skolen, men det er bedre å lære om dyrene når du er tett på og ser ekte fisker og dyr. Akvariet har vært en institusjon i Bergen siden 1960 og er organisert som en stiftelse.

www.akvariet.no


Riksscenen er en nasjonal møteplass for folkemusikk i alle fasetter! Riksscenen speiler hele det rike folkemusikkspekteret i Norge i dag, fra våre egne tradisjonsuttrykk til det flerkulturelle. Våre aktiviteter spenner fra tradisjonell konsertformidling til scenisk nyproduksjon innen både dans og musikk med mer enn 150 konserter og forestillinger i løpet av året. Du finner oss i Schous kulturbryggeri på Grünerløkka i Oslo.

www.riksscenen.no


På Skjerdal stølsysteri og kafè er du garantert å møte fleire geiter enn turistar. Stølen Leim ligg 400 meter over den vakre Aurlandsfjorden. Her har det vore stølsdrift i mange genererasjonar. I 2010 bygde vi Skjerdal stølsysteri og kafè, for å  ta den tradisjonelle stølsdrifta inn i ei moderne tida. På stølen treffer du budeiene og geitene våre, og kanskje sauer og hestar òg. På vegen opp kjenner du den gode lukta av kokt brim (brunost), akkurat som for hundre år sidan.

www.skjerdal.com


Velg ditt fylkeslag

Kontakt med sekretariat

Tlf sentralbord: 22 00 59 10
Sentralbordet er bemannet mellom 09.00 og 15.30. 

E-post: medlem@smabrukarlaget.no  post@smabrukarlaget.no

 

/share/mime/48/pdf.png Årsmelding 2020-21
(arsmelding-2020-2021-korrekt-lav-opplosning.pdf, 3MB)

/share/mime/48/pdf.png Årsmelding 2019-20
(arsmelding-2019-2020-siste.pdf, 2MB)

Artikler fra siste utgave av medlemsbladet

Bonde og Småbruker logo

/share/mime/48/pdf.png Utgivelsesplan Bonde og Småbruker 2022
(bs_medieplan_2022.pdf, 145kB)

/share/mime/48/pdf.png Bonde og Småbruker nr.8/21
(bonde-og-smabruker-nr.8-lav-opplosning.pdf, 16MB)

  Norsk Bonde- og Småbrukarlag
  Akersgata 41, 0158 Oslo

  Telefon sentralbord: 22 00 59 10
  E-post: post@smabrukarlaget.no

  Organisasjonsnummer: 970167943

  Kontonummer: 8101.05.36928

  Vippsnummer: 55 89 91

  Utviklet av Imaker as