Telefon sentralbord: 22 00 59 10
E-post: post@smabrukarlaget.no
Organisasjonsnummer: 970167943
Kontonummer: 8101.05.36928
Vippsnummer: 55 89 91
Foto: Leonid Rødsten
Mattilsynet bekreftet i en pressemelding i går at det pågående salmonellautbruddet i Norge kan knyttes til et parti med storfekjøtt som er importert fra Tyskland.
- Utfordringen med salmonella er større ved import av kjøtt enn det vi selv produserer i Norge. Vi har en spredt struktur med små besetninger og et grundig og gjennomarbeidet kvalitetssystem i norsk matproduksjon. Vi har god dyrevelferd og lite antibiotikabruk, sier leder Kjersti Hoff i Norsk Bonde og Småbrukarlag.
- Det er viktig for forbrukerne å kunne ta gode og opplyste valg i butikken og da må det fremkomme tydelig hvor kjøttet kommer fra, fortsetter Hoff
Mattilsynet bekreftet i en pressemelding i går at det pågående salmonellautbruddet i Norge kan knyttes til et parti med storfekjøtt som er importert fra Tyskland. Som en følge av dette tilbakekaller Norgesgruppen kjøttdeig, karbonadedeig og burgere som kan knyttes til dette partiet – kjøttet er nå er båndlagt av Mattilsynet på et fryselager i Rogaland.
- Utfordringen med salmonella er større ved import av kjøtt enn det vi selv produserer i Norge Vi har en spredt struktur med små besetninger og et grundig og gjennomarbeidet kvalitetssystem i norsk matproduksjon. Vi har god dyrevelferd og lite antibiotikabruk, sier leder Kjersti Hoff i Norsk Bonde og Småbrukarlag.
- Det er viktig for forbrukerne å kunne ta gode og opplyste valg i butikken og da må det fremkomme tydelig hvor kjøttet kommer fra, fortsetter Hoff
Det gjøres med ujevne mellomrom funn av salmonella i importert kjøtt. Når bakterien oppdages, må kjøttet behandles slik at det ikke lenger utgjør smitterisiko, for eksempel ved varmebehandling. Mattilsynet undersøker nå hvordan kjøtt som utgjør en smitterisiko har kommet på markedet.
- I våre handelsavtaler med utlandet (WTO, artikkel 19 og protokoll 3 til EØS-avtalen) sidestilles kjøtt uavhengig av produksjonsmåte – det er bare pris som teller. Det synes vi på mange måter er en logisk brist.
- Vi håper ingen har blitt alvorlig syke gjennom dette utbruddet. Det er viktig og bra at vi har systemer i Norge som fanger opp slike uheldige hendelser, avslutter Kjersti Hoff
Link til Mattilsynets sider: (https://kommunikasjon.ntb.no/pressemelding/smittekilden-til-salmonellautbrudd-funnet?publisherId=10773547&releaseId=17903141)
For mer info:
Leder Kjersti Hoff 971 20 960
Generalsekretær Anders Nordstad 482 04 755
Ass. generalsekretær Vilde Haarsaker 476 68 984
Tlf sentralbord: 22 00 59 10
E-post: medlem@smabrukarlaget.no post@smabrukarlaget.no
Studieheftet 2021
(studieheftet-2021.pdf, 647kB)
Håndbok for Reko-ringen
(handbok-for-reko-ringen.pdf, 661kB)
Årsmelding 2019-20
(arsmelding-2019-2020-siste.pdf, 2MB)
Strategidokument til landsmøtet
(strategidokument-til-landsmotet.pdf, 110kB)
Bonde og Småbruker utgivelsesplan 2021
(bonde-og-smabruker-utgivelsesplan-2021.pdf, 756kB)
Bonde og småbruker, nr.3 2021_Forside
(bogsnr321s1.pdf, 1MB)
Bonde og småbruker, nr.3 2021_Leder, kronikk
(bogsnr321s2.pdf, 114kB)
Bonde og småbruker, nr.3 2021_Salmonella i norsk dagligvarehandel
(bogsnr321s3.pdf, 1MB)
Bonde og småbruker, nr.3 2021_Tre av fire bruk borte på 50 år
(bogsnr321s4.pdf, 297kB)
Bonde og småbruker, nr.3 2021_- Endelig satt på plass
(bogsnr321s8.pdf, 1MB)
Norsk Bonde- og Småbrukarlag
Akersgata 41, 0158 Oslo
Telefon sentralbord: 22 00 59 10
E-post: post@smabrukarlaget.no
Organisasjonsnummer: 970167943
Kontonummer: 8101.05.36928
Vippsnummer: 55 89 91