Far og sønn Svein og Simen Løken. Om halvannet år skal Simen ta over familiegården i bakgrunnen. Foto: Privat

Simen overtar gården

Å overta en gård er en lang og tidvis krevende prosess, og det involverer flere i familien, både søsken, samboere, foreldre og øvrig familie. Jeg skal selv igjennom denne prosessen over de neste par årene, sier Simen (24).

Denne artikkelen stod først på trykk i avisa Bonde og Småbruker utgave 4. Du kan abonnere på avisa her.

Mitt navn er Simen Løken og jeg er oppvokst på et middels stort melkebruk i Øyer kommune, helt sør i Gudbrandsdalen. Jeg har mer eller mindre vært interessert og aktivt med i drifta på gården hele livet. Blant annet foretrakk jeg heller å være med far i fjøset enn å dra på kino med søstera mi når jeg var 10 år.  

I løpet av få år er det jeg som skal overta gården, men hvordan skal vi gå fram?  

Svein Løken er nok et kjent navn for mange i NBS. Rådgiver innen forsikring og bank, regnskapsførerog «ekspert» på gårdsoverdragelser. Jeg er så heldig at han er min far, og skal bidra til at overdragelsen går så knirkefritt som mulig – håper vi. Han vil også bli med å gi litt fakta og teori i disse artiklene, mens jeg selv skal bidra med mine tanker og følelser som den yngre generasjonen 

Tankene har surret lenge 

Jeg har alltid vært interessert i gårdsdrifta, og har vel egentlig lenge visst at jeg selv skal bli gårdbruker i Øyer. At det er akkurat jeg som skal overta gården, var derimot ikke en selvfølge.Jeg har blant annet ei eldre søster som har bedre odel enn meg, og to yngre søstre som også har vært delvis aktive på gården.  

Etter hvert som vi har vokst opp og interesser har forandret seg, er det jeg som står igjen som den som har mest lyst og interesse for å drive gård. Søstrene mine har aldri protestert, og vi er i dag helt enige om at det er riktig at jeg overtar. Det formelle rundt fraskriving av odel er ikke gjennomført enda, men vil bli ordnet i løpet av et års tid.  

Selv har jeg hatt perioder hvor jeg har tenkt at jeg ikke skal overta gård. Det er jo ingen hemmelighet at det ikke er det mest lukrative yrket med høy status. Jeg har tenkt på flere yrker, og på videregående skulle jeg i hvert fall ikke gå naturbruk og agronomutdanning! Men tankene har alltid havnet tilbake til gården i Øyer, og et liv der.  


Ikke følt på noe press 

Jeg må få presisere: jeg har aldri følt på noe press om at jeg må overta gården. Selvfølgelig har det blant familie og slekt vært et håp og en viss forventning om at noen av oss ville drive gården, men det har aldri vært et press. Taktikken foreldrene mine har valgt, har heller vært å få oss interessert i gårdsdrifta, gjerne ved å gi etter for masing om ulike dyreslag. Når vi ville ha kaniner, så fikk vi det, og når jeg ville ha høner så fikk vi det. Til og med når jeg ville ha geiter, så fikk vi det òg. Dyrene har gitt meg og søstrene mine følelsen av ansvar, og det har i alle fall gjort meg mer interessert i å hjelpe til på gården.  

 

Mer konkrete planer 

Våren 2017 ble en gårdsoverdragelse mer reell, og gikk fra tanker til planer. Jeg skulle velge meg utdanning, og måtte bestemme meg for om jeg skulle satse på et annet yrke, eller gå for bonde-livet. For min egen del trengte jeg å vite når det ville være aktuelt å overta gården og å vite helt sikkert at min eldste søster ikke ville overta 

Det ble bestemt at 2024 var et fint år for overtakelse. Da fyller far 62 år. Han kan på det tidspunktet velge å satse på tidligpensjon i jordbruket, som setter krav til inntekt de siste fem årene, men han vil nok heller fortsette som regnskapsfører etter fylte 62 år.  

Selv har jeg alltid ønsket å overta gården mens jeg enda er ung. Jeg ville slippe å skape meg et liv med jobb og hus først, som jeg siden vet at jeg må endre på fordi jeg skal begynne som gårdbruker. Tanken har hele tiden vært å være heltidsbonde for min del er det enten/eller på det punktet.  


Overdragelsen nærmer seg 

Tidspunkt for overdragelse ble altså satt før jeg søkte utdanning, så det skulle være lettere for meg å planlegge fremtiden min. Jeg begynte å studere, og så mye mer har ikke vært planlagt før de siste årene.  

I 2021 var jeg ferdig utdannet, og flyttet inn med samboeren min i Vågå, som hadde jobb der. Planen var å være i Vågå i minst et år, men det var åpent for å bli værende lenger. Men plutselig fikk samboeren min et jobbtilbud på Lillehammer som han ikke kunne takke nei til.Når vi uansett på skulle flytte til nabokommunen, ble det fart i overdragelses-praten igjen.  

Det ble bestemt at vi flytter inn i kårboligen nå i løpet av mai.Jeg overtar som «daglig leder» i samdrifta som foreldrene mine driver sammen med en annen i Øyer. Jeg har derfor opprettet et eget enkeltpersonsforetak for å ha mulighet til å søke om generasjonsskifte-midler, som kan gjøres fra tre år innen du skal overta gård.  

Fra juni vil jeg drive melkeproduksjonen, mens foreldrenemine fortsatt vil eie gården og jorda. Sånn holder vi på i halvannet år, før jeg overtar alt og flytter inn i hovedhuset. Foreldrene mine kommer ikke til å flytte til kårboligen, men til en nabotomt som de allerede eier. Både samboeren min og jeg synes det kan bli litt vell trangt om vi alle skal bo på samme tunet, og det er nok foreldrene mine enig i også.  


Velg ditt fylkeslag

Kontakt med sekretariat

Tlf sentralbord: 22 00 59 10
Sentralbordet er bemannet mellom 09.00 og 15.30. 

E-post: medlem@smabrukarlaget.no  post@smabrukarlaget.no

 

/share/mime/48/pdf.png Årsmelding 2020-21
(arsmelding-2020-2021-korrekt-lav-opplosning.pdf, 3MB)

/share/mime/48/pdf.png Årsmelding 2019-20
(arsmelding-2019-2020-siste.pdf, 2MB)

Artikler fra siste utgave av medlemsbladet

Bonde og Småbruker logo

/share/mime/48/pdf.png Utgivelsesplan Bonde og Småbruker 2022
(bs_medieplan_2022.pdf, 145kB)

/share/mime/48/pdf.png Bonde og Småbruker nr.8/21
(bonde-og-smabruker-nr.8-lav-opplosning.pdf, 16MB)

  Norsk Bonde- og Småbrukarlag
  Akersgata 41, 0158 Oslo

  Telefon sentralbord: 22 00 59 10
  E-post: post@smabrukarlaget.no

  Organisasjonsnummer: 970167943

  Kontonummer: 8101.05.36928

  Vippsnummer: 55 89 91

  Utviklet av Imaker as