Ungdomsutvalget

UU's forside          Om oss          Kontakt oss

Ungdomsutvalget! Bak: Nora Fjellkåsa og Simen Løken som blånisser. Foran: Runa Tunheim, Gerbrand Vink, Simen Løken og Åshild Charlotte Monsø som rødnisser.

Luke 24 av Ungdomsutvalgets julekalender 2021

I år ønsker vi i Ungdomsutvalget å bruke julekalenderen vår til å presentere deler av organisasjonen vår, og en del folk som er med å gjøre en innsats for NBS. Vi har selvsagt spart det beste til slutt! I dag skal du få hilse på oss i Ungdomsutvalget!

Runa er 27 år og kommer fra Valsøyfjord på Nordmøre. Der er hun oppvokst på et småbruk med spelsau. I år går hun på folkemusikk på Rauland, men hun ønsker på sikt å bli småbruker og tusenkunstner. I kveld skal hun spise pinnekjøtt.

Grunnen til at Runa engasjerer seg i NBS er at hun finner igjen mange av sine egne holdninger i organisasjonen. For eksempel mangfoldig landbruk over hele landet. Hun oppfordrer andre unge i organisasjonen til å dra på ungdomsseminar for å treffe andre unge bondespirer, og til å være aktiv i eget lokallag.

Runas spørsmål i premiekonkurransen vår: Er haugbonde og fjøsnisse det samme? Mer informasjon om hvordan du kan svare og hva du kan vinne lenger ned.

Simen er 24 år og kommer fra Øyer i Gudbrandsdalen. Der skal han ta over heimgården med melkekyr og ammegeiter i løpet av få år. Enn så lenge jobber han som avløser. I kveld skal han spise ribbe, med hjemmelagd surkål og hjemmedyrket mandelpotet. Deretter blir det hjemmelaget is med multesaus til dessert.

Simen sier at det som ung bondesønn som skal overta gård falt det ham helt naturlig å engasjere seg i NBS, for å bidra til at hans framtidige yrke er et godt yrke, både økonomisk, sosialt og miljømessig bærekreftig. Han oppfordrer unge bønder til å melde seg inn og være aktive i eget lokallag, og til å bli med på ungdomsseminar.

Simens spørsmål i premiekonkurransen vår: Omtrent hvor stor del av NBS' medlemsmasse er under 35 år? Mer informasjon om hvordan du kan svare og hva du kan vinne lenger ned.

Ungdomsutvalget ønsker alle tobeinte, firbeinte og fjærkledde en riktig god jul!

Nora er 26 år og bor i Nord-Gudbrandsdalen, men kommer opprinnelig fra Telemark. Hun er utdannet innen økologisk landbruk, og jobber fulltid som avløser. Når det kommer til middag i kveld tar Nora gjerne en Ole Brum, og sier "ja takk, begge deler" til pinnekjøtt og ribbe. I tillegg må det være bakte norske vinterepler og hjemmelaget sauerkraut.

Ifølge Nora har hun en helt ukomplisert grunn til å engasjere seg i NBS. Mat er det viktigste vi produserer, og på den fronten er det NBS som utformer de beste virkemidlene for å bidra til at vi kan gjøre dette på en bærekreftig måte over hele landet! Nora mener alle unge, landbruksinteresserte i Norge burde delta på ungdomsseminaret til NBS, og hun har en liten avsløring: hvis ikke koronaen ødelegger planlegger Ungdomsutvalget ungdomsseminar til våren! Men vi kommer med mer informasjon om dette senere.


Noras spørsmål i 
premiekonkurransen vår: Hvem er det som eier det grønne Ø-merket for økologisk mat? Mer informasjon om hvordan du kan svare og hva du kan vinne lenger ned.

Åshild Charlotte er 29 år, og kommer fra Stjørdal. Hun har vokst opp med både geiter, høns og griser, men liker nok geitene best. Når hun er hjemme er hun ofte med i geitfjøset, eller ser til geitene ute på beite. I kveld er det pinnekjøtt som står på menyen. Sammen med kålrotmos, poteter og rødkål, og med rompudding til dessert.

Grunnen til at hun engasjerer seg i NBS er relativt enkel. Vi trenger mat, flere ganger om dagen. Da er vi avhengige av at noen produserer den maten. Og da er det en nødvendighet at de som gjør den jobben får anstendig betalt. Samtidig bør jobben gjøres her i landet, fordi vi har ressurser å bruke til dette selv, og da er det direkte usolidarisk å ikke utnytte disse ressursene, men noen andres. Når det gjelder andre unge som ønsker å engasjere seg i NBS har Åshild Charlotte to klare råd. Tilegn deg kunnskap! Jo mer du kan om et tema, både praktisk og teoretisk, jo bedre rustet er du til å gjøre deg opp en vellbegrunnet mening. Og det andre: Gjør deg opp en mening, og stå for den. Dersom andre har gode motargumenter, og du faktisk blir overbevist, er det lov å ombestemme seg. Men ikke skift mening fordi det er populært eller for å tekkes andre.

Åshild Charlottes spørsmål i premiekonkurransen vår: Hvem var det første æresmedlemmet i NBS? Mer informasjon om hvordan du kan svare og hva du kan vinne lenger ned.

Også i år er det mulig å vinne premier i julekalenderen vår! Det vil være spørsmål i hver luke, antallet vil variere noe. Hvis du vil delta i trekningen av premiene kan du sende svaret til oss i en melding til facebooksiden vår, eller på e-post til ungdomsutvalget@smabrukarlaget.no, innen klokka 10.00 dagen etter. Hvert riktig svar gir et "lodd" når vi trekker premiene i jula. Det er altså mulig å få flere "lodd" på dager med flere spørsmål.

Årets premier: 

 1. Fribillett for 2 på Akvariet i Bergen
 2. Gavekort som gir 2 billetter til konsert ved Riksscenen i Oslo
 3. Gavekort som gir 2 billetter til konsert ved Riksscenen i Oslo
 4. Gårdsost, hvit ost av geitemelk, fra Skjerdal stølsysteri og kafè

Akvariet i Bergen er Norges største akvarium og en av Bergens største turistattraksjoner for små og store. Visjonen vår er å skape LæreLyst om livet i havet. Man kan lære masse om havet og dyr ved å lese i en bok eller høre om det på skolen, men det er bedre å lære om dyrene når du er tett på og ser ekte fisker og dyr. Akvariet har vært en institusjon i Bergen siden 1960 og er organisert som en stiftelse.

www.akvariet.no


Riksscenen er en nasjonal møteplass for folkemusikk i alle fasetter! Riksscenen speiler hele det rike folkemusikkspekteret i Norge i dag, fra våre egne tradisjonsuttrykk til det flerkulturelle. Våre aktiviteter spenner fra tradisjonell konsertformidling til scenisk nyproduksjon innen både dans og musikk med mer enn 150 konserter og forestillinger i løpet av året. Du finner oss i Schous kulturbryggeri på Grünerløkka i Oslo.

www.riksscenen.no


På Skjerdal stølsysteri og kafè er du garantert å møte fleire geiter enn turistar. Stølen Leim ligg 400 meter over den vakre Aurlandsfjorden. Her har det vore stølsdrift i mange genererasjonar. I 2010 bygde vi Skjerdal stølsysteri og kafè, for å  ta den tradisjonelle stølsdrifta inn i ei moderne tida. På stølen treffer du budeiene og geitene våre, og kanskje sauer og hestar òg. På vegen opp kjenner du den gode lukta av kokt brim (brunost), akkurat som for hundre år sidan.

www.skjerdal.com


Velg ditt fylkeslag

Kontakt med sekretariat

Tlf sentralbord: 22 00 59 10
Sentralbordet er bemannet mellom 09.00 og 15.30. 

E-post: medlem@smabrukarlaget.no  post@smabrukarlaget.no

 

/share/mime/48/pdf.png Årsmelding 2020-21
(arsmelding-2020-2021-korrekt-lav-opplosning.pdf, 3MB)

/share/mime/48/pdf.png Årsmelding 2019-20
(arsmelding-2019-2020-siste.pdf, 2MB)

Artikler fra siste utgave av medlemsbladet

Bonde og Småbruker logo

/share/mime/48/pdf.png Utgivelsesplan Bonde og Småbruker 2022
(bs_medieplan_2022.pdf, 145kB)

/share/mime/48/pdf.png Bonde og Småbruker nr.8/21
(bonde-og-smabruker-nr.8-lav-opplosning.pdf, 16MB)

  Norsk Bonde- og Småbrukarlag
  Akersgata 41, 0158 Oslo

  Telefon sentralbord: 22 00 59 10
  E-post: post@smabrukarlaget.no

  Organisasjonsnummer: 970167943

  Kontonummer: 8101.05.36928

  Vippsnummer: 55 89 91

  Utviklet av Imaker as