Ungdomsutvalget

UU's forside          Om oss          Kontakt oss

Kjersti Hoff, leder i NBS.

Luke 1 av Ungdomsutvalgets julekalender 2021

I år ønsker vi i Ungdomsutvalget å bruke julekalenderen vår til å presentere deler av organisasjonen vår, og en del folk som er med å gjøre en innsats for NBS. Og vi begynner med leder i NBS: Kjersti Hoff.

Kjersti Hoff er 59 år, og vokste opp på en gård rett utenfor Kongsvinger. Nå bor hun på Løten, der hun og mannen har drevet med økologisk melk- og kjøttproduksjon. Selv om det nå er neste generasjon som har tatt over drifta av gården, hjelper Kjersti til innimellom. Hun hjelper også til noe i mannens markedshage på småbruket deres.

Vi har bedt alle i julekalenderen fortelle om noe morsomt de har opplevd på gården sin. Kjersti trekker frem de gode opplevelsene den det virkelig sees at dyrene har det godt. Når de er melket ferdig og gomler silo, når de ligger på halmtalla og tygger drøv, eller når de kommer ut på grønt gress om våren. Og det samspillet man har med dyrene sine. Og ikke minst gleden over det å ha hele familien, flere generasjoner og også nabounger, med i hverdag og arbeidsfellesskap når det er mulig.

Og så er det en ting alle lurer på nå når det nærmer seg jul: Hva spiser Kjersti på julaften? Pinnekjøtt!

Kjerstis motivasjon for å engasjere seg i NBS er troen på at vi trenger et mangfoldig landbruk med flere bønder og småbrukere over hele vårt fantastiske land. Det betyr at inntekten må opp, retningen i landbrukspolitikken må endres, og tollvernet må styrkes så det blir lønnsomt å bruke norsk jord og norske ressurser. Kjersti har større tro på at dette er mulig enn på lenge, og sier NBS kan være med å forme endringene hvis Stortinget vil.

Så hva er det viktig at NBS jobber med akkurat nå? Kjersti trekker frem påvirkning mot regjering og storting, og det å bidra til å fylle Regjeringens Hurdalsplattform med innhold. Den har mange fine overskrifter om inntektsmål, 50 % sjølforsyning, mer bruk av gress og beite, virkemidler, regulering og tollvern, blant annet. Alle disse må fylles med riktig innhold, og det vil NBS være med på!

Kjerstis forslag til hvordan unge kan engasjere seg i NBS er at de kan melde seg inn, kontakte Ungdomsutvalget og veldig gjerne komme med forslag og innspill.

Mange lurer av og til på hva det er som skiller NBS fra Bondelaget. Kjersti trekker frem flere fordeler. Vi i NBS har troverdighet på det at vi ønsker å styrke og beholde de bøndene vi har, vi er opptatt av lønnsomhet også for de med mindre gårdsbruk. Mangesysleri og deltidsbruk er også viktige, ikke bare de som har hele inntekten sin fra gården. Dette sikrer god beredskap og gjør det mulig å bruke hele landet vårt og ha aktive bygder. NBS har alltid gått foran, og løftet saker som har vært kontroversielle, for eksempel verdiskapningsprogrammet, som fikk fart på lokal foredling og salg, eller økologisk jordburk, hvor målet er å gi norske forbrukere muligheten til å velge norske varer. Det er en rolle vi har hatt, og den skal vi ha fremover også.

Også i årets julekalender er det mulig å vinne premier! Mer om dette under. Alle som er med i julekalenderen har blitt bedt om å lage et spørsmål til denne konkurransen. Kjersti har laget følgende spørsmål: I hvilket fylke ble Regjeringens plattform laget?


Kjersti Hoff foran Stortinget under NBS' markering i forbindelse med Jordbruksforhandlingene 2021.

Også i år er det mulig å vinne premier i julekalenderen vår! Det vil være spørsmål i hver luke, antallet vil variere noe. Hvis du vil delta i trekningen av premiene kan du sende svaret til oss i en melding til facebooksiden vår, eller på e-post til ungdomsutvalget@smabrukarlaget.no, innen klokka 10.00 dagen etter. Hvert riktig svar gir et "lodd" når vi trekker premiene i jula. Det er altså mulig å få flere "lodd" på dager med flere spørsmål.

Årets premier: 

 1. Fribillett for 2 på Akvariet i Bergen
 2. Gavekort som gir 2 billetter til konsert ved Riksscenen i Oslo
 3. Gavekort som gir 2 billetter til konsert ved Riksscenen i Oslo
 4. Gårdsost, hvit ost av geitemelk, fra Skjerdal stølsysteri og kafè

Akvariet i Bergen er Norges største akvarium og en av Bergens største turistattraksjoner for små og store. Visjonen vår er å skape LæreLyst om livet i havet. Man kan lære masse om havet og dyr ved å lese i en bok eller høre om det på skolen, men det er bedre å lære om dyrene når du er tett på og ser ekte fisker og dyr. Akvariet har vært en institusjon i Bergen siden 1960 og er organisert som en stiftelse.

www.akvariet.no


Riksscenen er en nasjonal møteplass for folkemusikk i alle fasetter! Riksscenen speiler hele det rike folkemusikkspekteret i Norge i dag, fra våre egne tradisjonsuttrykk til det flerkulturelle. Våre aktiviteter spenner fra tradisjonell konsertformidling til scenisk nyproduksjon innen både dans og musikk med mer enn 150 konserter og forestillinger i løpet av året. Du finner oss i Schous kulturbryggeri på Grünerløkka i Oslo.

www.riksscenen.no


På Skjerdal stølsysteri og kafè er du garantert å møte fleire geiter enn turistar. Stølen Leim ligg 400 meter over den vakre Aurlandsfjorden. Her har det vore stølsdrift i mange genererasjonar. I 2010 bygde vi Skjerdal stølsysteri og kafè, for å  ta den tradisjonelle stølsdrifta inn i ei moderne tida. På stølen treffer du budeiene og geitene våre, og kanskje sauer og hestar òg. På vegen opp kjenner du den gode lukta av kokt brim (brunost), akkurat som for hundre år sidan.

www.skjerdal.com


Velg ditt fylkeslag

Kontakt med sekretariat

Tlf sentralbord: 22 00 59 10
Sentralbordet er bemannet mellom 09.00 og 15.30. 

E-post: medlem@smabrukarlaget.no  post@smabrukarlaget.no

 

/share/mime/48/pdf.png Årsmelding 2020-21
(arsmelding-2020-2021-korrekt-lav-opplosning.pdf, 3MB)

/share/mime/48/pdf.png Årsmelding 2019-20
(arsmelding-2019-2020-siste.pdf, 2MB)

Artikler fra siste utgave av medlemsbladet

Bonde og Småbruker logo

/share/mime/48/pdf.png Utgivelsesplan Bonde og Småbruker 2022
(bs_medieplan_2022.pdf, 145kB)

/share/mime/48/pdf.png Bonde og Småbruker nr.8/21
(bonde-og-smabruker-nr.8-lav-opplosning.pdf, 16MB)

  Norsk Bonde- og Småbrukarlag
  Akersgata 41, 0158 Oslo

  Telefon sentralbord: 22 00 59 10
  E-post: post@smabrukarlaget.no

  Organisasjonsnummer: 970167943

  Kontonummer: 8101.05.36928

  Vippsnummer: 55 89 91

  Utviklet av Imaker as