Ungdomsutvalget

UU's forside          Om oss          Kontakt oss

Varaordfører i NBS, Ole Tvete Muriteigen, og ordfører i NBS, Astrid Tove Olsen

Luke 11 av Ungdomsutvalgets julekalender 2021

I år ønsker vi i Ungdomsutvalget å bruke julekalenderen vår til å presentere deler av organisasjonen vår, og en del folk som er med å gjøre en innsats for NBS. I dag skal vi hilse på de to som har som oppgave å holde orden på oss andre når det er Lansdmøte: ordfører Astrid Tove Olsen og varaordfører Ole Tvete Muriteigen.

Astrid er 61 år og bor på Kjerringøy i Bodø. Sønnen har overtatt gården, men Astrid har fremdeles noen villsauer og kystgeiter i utmarka. I tillegg jobber hun med lokalmat og matkultur. Og hva spiser denne lokalmatentusiasten på julaften? Svineribbe. Og julaften er den eneste gangen i løpet av året hun spiser det.

Astrid har vært med i NBS veldig lenge, og nevner bygdeperspektiv, mangfold, solidaritet og plass til alle so viktige motivasjonsfaktorer. Dessuten får man jo møte mange trivelige folk! I tillegg forteller hun om en veldig motiverende opplevelse på gården. En av naboungene kom stadig og ville hjelpe til i fjøset, og var flink til å hjelpe til med både melking, fôring og andre oppgaver. En kveld sa hun plutselig "Astrid æ kjenner ingen som er så rik som du! Tenk at du har både fjøs, traktor og så mange fine dyr. Kanskje æ en gang kan tjene nok penga til å kjøpe en gård, trur du det?" Troen på at akkurat det er mulig, er en stor motivasjon for videre arbeid for NBS. En god begynnelse er den nye ungdomskontingenten på 300 kroner, som senker terskelen for at ungdom kan bli med og engasjere seg i organisasjonen.

Men hvis man først vil engasjere seg, hva er det som gjør NBS til et bedre alternativ enn Bondelaget? Astrid trekker frem at NBS favner og jobber for alle bruksstørrelser, og alle produksjoner på norske ressurser i hele landet, til lengst ut i de ytterste bygdene. Det har aldri vært NBS politikk at størst er best. NBS har framhevet inntekt på første årsverk, nettopp fordi det er til gavn for alle. I tillegg har NBS mange nytenkende medlemmer, og går ikke av veien for å gå i bresjen for nysatsinger alene, som for eksempel Verdiskapningsprogrammet for lokalmat.

Akkurat nå er det viktigst at NBS jobber med inntekt og jamnstilling. I tillegg må vi gjøre vår del av innsatsen for at framtidas landbruk foregår på en måte som ivaretar matjord og naturmangfold.

Astrids spørsmål i premiekonkurransen vår: I hvilken kommune har den utrydningstrua rasen kystgeit vært bevart som en levende og ubrutt tradisjon? Mer informasjon om hvordan du kan svare og hva du kan vinne lenger ned.

Geiter er flotte dyr, med en sterk vilje og egne meninger, som gjerne gjør akkurat som de vil, uten å høre på andre. Perfekt erfaring for en som skal forsøke å holde kontroll på mange NBS'ere med sterke meninger?

Ole er 52 år, og bor i Sør-Fron i Gudbrandsdalen der han driver med sau. Han er til og med så heldig at det ser ut som at noen vil overta gården. På julaften spiser han pinnekjøtt. Det har han ikke alltid gjort, det er et kompromiss mellom rømmegrøt og lutefisk.

Det som gjør at Ole ønsker å engasjere seg i NBS er at at han synes organisasjonen er flott, med stort mangfold i produksjoner og medlemmer i alle landsdeler. Det er rett og slett formidabelt! Unge medlemmer har flere muligheter til å engasjere seg, Ole trekker fram at de for eksempel kan være med på ungdomsseminar.

Av saker NBS jobber med for øyeblikket fremhever Ole tetting av inntektsgap og bedring av driftsøkonomi som den aller viktigste. Samtidig må vi også jobbe med andre rammebetingelser, for eksempel rovviltpolitikk. Han mener det at NBS er opptatt av å ha med alle produksjoner og bruksstørrelser skiller NBS fra Bondelaget.

Oles spørsmål i premiekonkurransen vår: Hvor gamle var de som overtok landbrukseiendommer i 2020, i snitt? Mer informasjon om hvordan du kan svare og hva du kan vinne lenger ned.

Mon tro hva som er enklest? Å få sanket alle sauene, eller å holde orden på alle de egenrådige NBS'erne?

Også i år er det mulig å vinne premier i julekalenderen vår! Det vil være spørsmål i hver luke, antallet vil variere noe. Hvis du vil delta i trekningen av premiene kan du sende svaret til oss i en melding til facebooksiden vår, eller på e-post til ungdomsutvalget@smabrukarlaget.no, innen klokka 10.00 dagen etter. Hvert riktig svar gir et "lodd" når vi trekker premiene i jula. Det er altså mulig å få flere "lodd" på dager med flere spørsmål.

Årets premier: 

 1. Fribillett for 2 på Akvariet i Bergen
 2. Gavekort som gir 2 billetter til konsert ved Riksscenen i Oslo
 3. Gavekort som gir 2 billetter til konsert ved Riksscenen i Oslo
 4. Gårdsost, hvit ost av geitemelk, fra Skjerdal stølsysteri og kafè

Akvariet i Bergen er Norges største akvarium og en av Bergens største turistattraksjoner for små og store. Visjonen vår er å skape LæreLyst om livet i havet. Man kan lære masse om havet og dyr ved å lese i en bok eller høre om det på skolen, men det er bedre å lære om dyrene når du er tett på og ser ekte fisker og dyr. Akvariet har vært en institusjon i Bergen siden 1960 og er organisert som en stiftelse.

www.akvariet.no


Riksscenen er en nasjonal møteplass for folkemusikk i alle fasetter! Riksscenen speiler hele det rike folkemusikkspekteret i Norge i dag, fra våre egne tradisjonsuttrykk til det flerkulturelle. Våre aktiviteter spenner fra tradisjonell konsertformidling til scenisk nyproduksjon innen både dans og musikk med mer enn 150 konserter og forestillinger i løpet av året. Du finner oss i Schous kulturbryggeri på Grünerløkka i Oslo.

www.riksscenen.no


På Skjerdal stølsysteri og kafè er du garantert å møte fleire geiter enn turistar. Stølen Leim ligg 400 meter over den vakre Aurlandsfjorden. Her har det vore stølsdrift i mange genererasjonar. I 2010 bygde vi Skjerdal stølsysteri og kafè, for å  ta den tradisjonelle stølsdrifta inn i ei moderne tida. På stølen treffer du budeiene og geitene våre, og kanskje sauer og hestar òg. På vegen opp kjenner du den gode lukta av kokt brim (brunost), akkurat som for hundre år sidan.

www.skjerdal.com


Velg ditt fylkeslag

Kontakt med sekretariat

Tlf sentralbord: 22 00 59 10
Sentralbordet er bemannet mellom 09.00 og 15.30. 

E-post: medlem@smabrukarlaget.no  post@smabrukarlaget.no

 

/share/mime/48/pdf.png Årsmelding 2020-21
(arsmelding-2020-2021-korrekt-lav-opplosning.pdf, 3MB)

/share/mime/48/pdf.png Årsmelding 2019-20
(arsmelding-2019-2020-siste.pdf, 2MB)

Artikler fra siste utgave av medlemsbladet

Bonde og Småbruker logo

/share/mime/48/pdf.png Utgivelsesplan Bonde og Småbruker 2022
(bs_medieplan_2022.pdf, 145kB)

/share/mime/48/pdf.png Bonde og Småbruker nr.8/21
(bonde-og-smabruker-nr.8-lav-opplosning.pdf, 16MB)

  Norsk Bonde- og Småbrukarlag
  Akersgata 41, 0158 Oslo

  Telefon sentralbord: 22 00 59 10
  E-post: post@smabrukarlaget.no

  Organisasjonsnummer: 970167943

  Kontonummer: 8101.05.36928

  Vippsnummer: 55 89 91

  Utviklet av Imaker as