Ungdomsutvalget

UU's forside          Om oss          Kontakt oss

Hellek Berge fra kornutvalget, og Arne Lofthus, leder av hagebruksutvalget.

Luke 12 av Ungdomsutvalgets julekalender 2021

I år ønsker vi i Ungdomsutvalget å bruke julekalenderen vår til å presentere deler av organisasjonen vår, og en del folk som er med å gjøre en innsats for NBS. I dag skal vi møte et par av dem som bidrar til organisasjonens kunnskap om og holdninger til produksjoner som ikke kan løpe sin vei: Hellek Berge fra kornutvalget, og leder av hagebruksutvalget, Arne Lofthus.

Hellek er 51 år og bor i Midt-Telemark kommune. Der har han kornproduksjon og noen få ammekyr av telemarksfe. Utenom gården jobber han som revisor. På julaften spiser han ribbe, rødkål og poteter, med hjemmelaget sukkerøl til.

Det som motiverer Hellek til å engasjere seg i NBS er at han liker politikken og dugnadsånden, samt det at det er kort vei fra grasrota og opp til ledelsen. Han oppfordrer unge til å interessere seg for hvor og hvordan maten vår blir produsert. Og hvordan landskapet blir seende ut der den produseres, og der den ikke prosuseres. NBS er en fin organisasjon for dem som er opptatt av dette.

Kornutvalget er for tiden opptatt med å utforme innspill til neste års jordbruksoppgjør, spesielt med tanke på tiltak som kan bedre kornbondens økonomi. I tillegg er Hellek opptatt av å nå ut til folket med det faktum at et stort beredskapslager av korn i Norge ville være en god forsikring for nordmenn, mot kriser ute i verden.

Helleks spørsmål i premiekonkurransen vår: Hvor stor del av landets totale kornproduksjon går direkte til menneskemat? Mer informasjon om hvordan du kan svare og hva du kan vinne lenger ned.

Tresking av korn. Mon tro om dette blir mat til folk, eller om det blir fôr?

Arne er 66 år, men har oppdaget at det dessverre ikke betyr at man alltid gjør som man vil. Han bor på Lofthus i Ullensvang kommune, der han ble fruktbonde som 21-åring. Nå er han blitt seniorrådgiver og har flyttet inn i kårhuset. På julaften spiser han fleskesteg etter dansk oppskrift, men av norsk kjøtt. Rødkål og sprøstekt fleskesvor er tilbehør, før det er ris á lamande til dessert.

Arne har vært engasjert i NBS sideen 1979, da lokallaget hans ble stiftet. På den tida var det store utfordringer i fruktnæringa, og NBS var den aktøren som tok grep og hjalp fruktbøndene med å få på plass et skikkelig tilskuddssystem. Arne motiveres til fortsatt engasjement av mangfold, at vi ikke har flere bønder å miste, og sammenhengen mellom jordbruk og miljø og klima. Han mener dessuten at jordbruket må få bedre forståelse for sammenhengen mellom produksjon og marked, og at det kan se ut som det fremdeles er mye å lære.

Dersom man er ung i dag og vil bli bonde må man engasjere seg, ifølge Arne. Det er den eneste måten å påvirke politikken. Det er nødvendig å snu utviklinga, og det er NBS den eneste aktøren som viser vilje til. Dette gjør NBS til et opplagt valg for dem som ønsker å produsere mat i framtida. Arne oppfordrer unge til å ta på seg verv. Det er viktig for framtida i laget, og samtidig lærerikt for den enkelte.

Arne har vært med i hagebruksutvalget lenge, og akkurat nå er den største saken de jobber med å få kontroll på all ukontrollert planting av alt for mange frukttrær. De jobber også med økt norskandel i grøntdisken, strukturen innen grøntnæringa og innspill til jordbruksoppgjøret til våren.

Når du finner norsk frukt eller grønt på butikken kommer det som regel fra en småskalaprodusent. Det er utfordrende å produsere frukt så langt nord, men norske fruktbønder har både generasjoner med erfaring og god skolering å lene seg på. Samtidig trenger de at samfunnet gir dem litt hjelp i kampen mot import.

Arnes spørsmål i premiekonkurransen vår: Brukar du a: Arkimedes lov, b: ein sekstant, c Pytagoras Hvis du skal plante 1 daa med unge frukttrær, og alle nabogrenser er litt kronglete, er det best å bruke a) Arkimedes' lov, b) en sekstant, eller c) Pytagoras? Mer informasjon om hvordan du kan svare og hva du kan vinne lenger ned.

Norske plommer. Et av høstens store høydepunkter.

Også i år er det mulig å vinne premier i julekalenderen vår! Det vil være spørsmål i hver luke, antallet vil variere noe. Hvis du vil delta i trekningen av premiene kan du sende svaret til oss i en melding til facebooksiden vår, eller på e-post til ungdomsutvalget@smabrukarlaget.no, innen klokka 10.00 dagen etter. Hvert riktig svar gir et "lodd" når vi trekker premiene i jula. Det er altså mulig å få flere "lodd" på dager med flere spørsmål.

Årets premier: 

 1. Fribillett for 2 på Akvariet i Bergen
 2. Gavekort som gir 2 billetter til konsert ved Riksscenen i Oslo
 3. Gavekort som gir 2 billetter til konsert ved Riksscenen i Oslo
 4. Gårdsost, hvit ost av geitemelk, fra Skjerdal stølsysteri og kafè

Akvariet i Bergen er Norges største akvarium og en av Bergens største turistattraksjoner for små og store. Visjonen vår er å skape LæreLyst om livet i havet. Man kan lære masse om havet og dyr ved å lese i en bok eller høre om det på skolen, men det er bedre å lære om dyrene når du er tett på og ser ekte fisker og dyr. Akvariet har vært en institusjon i Bergen siden 1960 og er organisert som en stiftelse.

www.akvariet.no


Riksscenen er en nasjonal møteplass for folkemusikk i alle fasetter! Riksscenen speiler hele det rike folkemusikkspekteret i Norge i dag, fra våre egne tradisjonsuttrykk til det flerkulturelle. Våre aktiviteter spenner fra tradisjonell konsertformidling til scenisk nyproduksjon innen både dans og musikk med mer enn 150 konserter og forestillinger i løpet av året. Du finner oss i Schous kulturbryggeri på Grünerløkka i Oslo.

www.riksscenen.no


På Skjerdal stølsysteri og kafè er du garantert å møte fleire geiter enn turistar. Stølen Leim ligg 400 meter over den vakre Aurlandsfjorden. Her har det vore stølsdrift i mange genererasjonar. I 2010 bygde vi Skjerdal stølsysteri og kafè, for å  ta den tradisjonelle stølsdrifta inn i ei moderne tida. På stølen treffer du budeiene og geitene våre, og kanskje sauer og hestar òg. På vegen opp kjenner du den gode lukta av kokt brim (brunost), akkurat som for hundre år sidan.

www.skjerdal.com


Velg ditt fylkeslag

Kontakt med sekretariat

Tlf sentralbord: 22 00 59 10
Sentralbordet er bemannet mellom 09.00 og 15.30. 

E-post: medlem@smabrukarlaget.no  post@smabrukarlaget.no

 

/share/mime/48/pdf.png Årsmelding 2020-21
(arsmelding-2020-2021-korrekt-lav-opplosning.pdf, 3MB)

/share/mime/48/pdf.png Årsmelding 2019-20
(arsmelding-2019-2020-siste.pdf, 2MB)

Artikler fra siste utgave av medlemsbladet

Bonde og Småbruker logo

/share/mime/48/pdf.png Utgivelsesplan Bonde og Småbruker 2022
(bs_medieplan_2022.pdf, 145kB)

/share/mime/48/pdf.png Bonde og Småbruker nr.8/21
(bonde-og-smabruker-nr.8-lav-opplosning.pdf, 16MB)

  Norsk Bonde- og Småbrukarlag
  Akersgata 41, 0158 Oslo

  Telefon sentralbord: 22 00 59 10
  E-post: post@smabrukarlaget.no

  Organisasjonsnummer: 970167943

  Kontonummer: 8101.05.36928

  Vippsnummer: 55 89 91

  Utviklet av Imaker as