Ungdomsutvalget

UU's forside          Om oss          Kontakt oss

Ann Guro Hansen og Kristoffer Fodnes, styremedlemmer i NBS

Luke 13 av Ungdomsutvalgets julekalender 2021

I år ønsker vi i Ungdomsutvalget å bruke julekalenderen vår til å presentere deler av organisasjonen vår, og en del folk som er med å gjøre en innsats for NBS. I dag skal vi høre fra to av medlemmene i styret, Ann Guro Hansen og Kristoffer Fodnes.

Ann Guro er 50 år, og kommer fra Porsanger i Finmark. I dag bor hun i Saltdal i Nordland. Der driver hun med sau, og har noen hunder. I tillegg har hun et bakstehus, der hun baker både lefse og flattbrød for salg. På julaften er utvalget hos Ann Guro helt uovertrufent. Det finnes både raspeball med sirup, pinnekjøtt, kålrotstappe, poteter, ribbe, sosisser, medisterkaker, rødkål, surkål og svisker. Hun understreker at alle skal få det de liker aller best på julaften.

Ann Guros viktigste motivasjon for å engasjere seg i NBS er at hun ønsker å ha kollegaer over hele landet, både små og store, og med et mangfold av produksjoner. Derfor jobber hun gjerne for å styrke NBS, og bidra til at hele organisasjonen brukes aktivt. Nå det gjelder engasjerte ungdommer mener hun at det er vikitg at lokallagene lar unge slippe til i styrer og verv. Det bidrar til aktivitet og engasjement. Samtidig er det viktig at ungdom får møte andre på samme alder med samme interesser, og derfor oppfordrer Ann Guro ungdom i organisasjonen til å delta på ungdomsutvalgets arrangementer. 

På spørsmål om hva som er det viktigste NBS jobber med akkurat nå trekker Ann Guro fram det å tette inntektsgapet, og å konkretisere hvordan vi kan nå en sjølforsyningsgrad på 50 %. Hun påpeker at den nye landbruksministeren har, ikke bare satt døra på gløtt, men åpnet den på vid vegg, og det er det viktig at vi benytter oss av til våren.

I sammenligning med Bondelaget mener Ann Guro at NBS gjør en bedre jobb med å omfavne alle bønder, uavhengig av størrelse og produksjon. Dessuten er veien fra grasrota til toppen i laget kortere i NBS. NBS er heller ikke redd for å utfordre, for eksempel i jordbruksforhandlingene. Og sist, men ikke minst er NBS opptatt av solidaritet, både innen vårt eget land, og med bønder og småbrukere i andre deler av verden.

Ann Guros spørsmål i premiekonkurransen vår: Hvem er den nye landbruks- og matministeren i Norge? Mer informasjon om hvordan du kan svare og hva du kan vinne lenger ned.

Sau i utmark. Bruk av utmarka må være en del av løsningen når vi skal nå 50 % sjølforsyning

Kristoffer er 42 år og bor på Fagernes i Innlandet. Der driver han med grovfôrproduksjon og skogdrift, og jobber i tillegg som takstmann på landbruk og annen næring. Som regel spiser han dansk landand med sukkerbrunede poteter og rosenkål på julaften, men ett og annet år har det blitt tradisjonell ribbemiddag i stedet.

Kristoffer ønsker å bidra til å beholde et variert og lønnsomt landbruk i hele landet, og det er det som motiverer ham til å engasjere seg i NBS. Han oppfordrer unge til å engsjere seg og delta på de arenaer som finnes innen organisasjonen, men han oppfordrer ennå mer til noe annet, nemlig å søke kunnskap. Det er viktig å ha skikkelig kunnskap om både jordbruk, jordbrukspolitikk og jordbruksøkonomi, da er det også lettere å legge tyngde bak det man mener.

Vi har også spurt Kristoffer om å fortelle om noe han har opplevd på gården sin. Hør på dette: "Jeg drev tidligere med melkeproduksjon. Prøvde å ha samlet kalving på vårparten, så det kunne bli ei hektisk tid, og kalver kom gjerne døgnet rundt. En morgen jeg kom i fjøset så jeg at ei ku hadde kalvet i løpet av natta, men kalv manglet. Den var søkk vekk. Jeg lette høyt og lavt i fjøs og forsentral. Ingen kalv. Etterhvert så jeg at det bare var oksene som ikke var på beina, så jeg gikk bortom der en tur, og joda, der lå det en liten kalv blid og fornøyd mellom onkler på spalteplanken...! Det ble litt forsiktig manøvrering ut av bingen igjen med kalven. De lå rolige hele tida - det synes jeg var imponerende av 5 nær slaktemodne okser - de tok rollen med største alvor! Moralen må være at det vil helst gå bra?"

Av viktige ting NBS jobber med for øyeblikket er det ingen tvil om hva Kristoffer setter som sak nummer 1 (og 2, 3 og 4): lønnsomhet. Det må være lønnsomt å drive, både for små bruk, og for store. Når folk tjener penger på å drive blir det mulig med mer god NBS-politikk.

Kristoffers spørsmål i premiekonkurransen vår: Hva vokser ressursmessig mest effektivt av en okse og en kastrat? Mer informasjon om hvordan du kan svare og hva du kan vinne lenger ned.

Selv når det ikke er sesong for planteproduksjon er effekten av jordbruket helt tydelig. Dette landskapet ønsker vi vel å bevare?

Også i år er det mulig å vinne premier i julekalenderen vår! Det vil være spørsmål i hver luke, antallet vil variere noe. Hvis du vil delta i trekningen av premiene kan du sende svaret til oss i en melding til facebooksiden vår, eller på e-post til ungdomsutvalget@smabrukarlaget.no, innen klokka 10.00 dagen etter. Hvert riktig svar gir et "lodd" når vi trekker premiene i jula. Det er altså mulig å få flere "lodd" på dager med flere spørsmål.

Årets premier: 

 1. Fribillett for 2 på Akvariet i Bergen
 2. Gavekort som gir 2 billetter til konsert ved Riksscenen i Oslo
 3. Gavekort som gir 2 billetter til konsert ved Riksscenen i Oslo
 4. Gårdsost, hvit ost av geitemelk, fra Skjerdal stølsysteri og kafè

Akvariet i Bergen er Norges største akvarium og en av Bergens største turistattraksjoner for små og store. Visjonen vår er å skape LæreLyst om livet i havet. Man kan lære masse om havet og dyr ved å lese i en bok eller høre om det på skolen, men det er bedre å lære om dyrene når du er tett på og ser ekte fisker og dyr. Akvariet har vært en institusjon i Bergen siden 1960 og er organisert som en stiftelse.

www.akvariet.no


Riksscenen er en nasjonal møteplass for folkemusikk i alle fasetter! Riksscenen speiler hele det rike folkemusikkspekteret i Norge i dag, fra våre egne tradisjonsuttrykk til det flerkulturelle. Våre aktiviteter spenner fra tradisjonell konsertformidling til scenisk nyproduksjon innen både dans og musikk med mer enn 150 konserter og forestillinger i løpet av året. Du finner oss i Schous kulturbryggeri på Grünerløkka i Oslo.

www.riksscenen.no


På Skjerdal stølsysteri og kafè er du garantert å møte fleire geiter enn turistar. Stølen Leim ligg 400 meter over den vakre Aurlandsfjorden. Her har det vore stølsdrift i mange genererasjonar. I 2010 bygde vi Skjerdal stølsysteri og kafè, for å  ta den tradisjonelle stølsdrifta inn i ei moderne tida. På stølen treffer du budeiene og geitene våre, og kanskje sauer og hestar òg. På vegen opp kjenner du den gode lukta av kokt brim (brunost), akkurat som for hundre år sidan.

www.skjerdal.com


Velg ditt fylkeslag

Kontakt med sekretariat

Tlf sentralbord: 22 00 59 10
Sentralbordet er bemannet mellom 09.00 og 15.30. 

E-post: medlem@smabrukarlaget.no  post@smabrukarlaget.no

 

/share/mime/48/pdf.png Årsmelding 2020-21
(arsmelding-2020-2021-korrekt-lav-opplosning.pdf, 3MB)

/share/mime/48/pdf.png Årsmelding 2019-20
(arsmelding-2019-2020-siste.pdf, 2MB)

Artikler fra siste utgave av medlemsbladet

Bonde og Småbruker logo

/share/mime/48/pdf.png Utgivelsesplan Bonde og Småbruker 2022
(bs_medieplan_2022.pdf, 145kB)

/share/mime/48/pdf.png Bonde og Småbruker nr.8/21
(bonde-og-smabruker-nr.8-lav-opplosning.pdf, 16MB)

  Norsk Bonde- og Småbrukarlag
  Akersgata 41, 0158 Oslo

  Telefon sentralbord: 22 00 59 10
  E-post: post@smabrukarlaget.no

  Organisasjonsnummer: 970167943

  Kontonummer: 8101.05.36928

  Vippsnummer: 55 89 91

  Utviklet av Imaker as