Ungdomsutvalget

UU's forside          Om oss          Kontakt oss

Fylkesledere Marco Neven i Sogn og Fjordane, Stig Arild Helgesen i Rogaland, og Leif Grutle i Hordaland

Luke 14 av Ungdomsutvalgets julekalender 2021

I år ønsker vi i Ungdomsutvalget å bruke julekalenderen vår til å presentere deler av organisasjonen vår, og en del folk som er med å gjøre en innsats for NBS. I dag er turen kommet til vestlandet, vi skal høre fra tre fylkesledere: Stig Arild Helgesen i Rogaland, Leif Grutle i Hordaland, og Marco Neven i Sogn og Fjordane.

Marco er 60 år, og kommer opprinnelig fra Nederland. Han flyttet til Norge i 1977, og slo seg ned i Sogn elleve år senere. Der bor han fremdeles, og driver med birøkt og produksjon av tindvedbær. I tillegg til å produsere honning sørger biene også for pollinering av frukt- og bærplanter. Marco er dessuten lærer på Sogn Jord- og Hagebruksskule. På julaften spiser han pinnekjøtt.

Det som motiverer Marco til å engasjere seg i NBS er at han ønsker å jobbe for bærekraftig landbruk på norske ressurser, og at han vil bidra til å styrke små og mellomstore bruk ute i distriktene. Han sier at unge som blir bedt om å ta verv bør takke ja. Det er en fin måte å engasjere seg på.

Marco beskriver Sogn og Fjordane som fullt av små og mellomstore bruk. Nettopp disse står i fare for å bli lagt ned som følge av rådende politikk, og det er derfor det er så viktig å endre den politiske kursen.

Marcos spørsmål i premiekonkurransen vår: Hvilken ny produsentgruppe ble under landsmøtet 2020 lagt til i NBS sin politiske plattform? Mer informasjon om hvordan du kan svare og hva du kan vinne lenger ned.

Morellproduksjon. Biene sørger for pollinering av blomstene på morelltrærne, slik at vi får moreller.

Leif er 71 år, og bor i Sveio kommune i det som nå er blitt Vestland fylke. Her har han drevvet med allsidig gårdsdrift, som sønnen i dag har overtatt. Gården har litt av nesten alt, både ammekyr, sau, geit, hest, høns og hagebruk, i tillegg til mye Inn på Tunet-aktivitet. De har for eksempel hatt et tilbud til elever med lærevansker helt siden 1995. På julaften ser Leif det som en selvfølge at de spiser pinnekjøtt av egne dyr, både sau og geit.

Leif sier at det som motiverer ham til å engasjere seg i NBS er ønsket om bedre vilkår for jordbruket, og en annen retning for bygdene. Samtidig sier han at det er motiverende at det er så mange andre folk med engasjement, kunnskap og kampvilje som jobber for det samme. Leif har vært med i mange år, og har sett bølger av både kunnskap, kampvilje og engasjemnet før. Og han er glad for at vi ser det samme i dag. Leif påpeker at det er viktig å slippe til unge, engasjerte medlemmer. For det finnes mye entusiasme for jordbruk og gårdsdrift om unge bare får mulighet.

Når Leif skal beskrive jordburket i Hordaland nevner han først at landskapet er svært kuppert, og at fylket ligger helt ut mot havet. Dette gir milde vintere, men til dels utrolig mye nedbør. Derfor kan det å drive jordbruk i Hordaland være både utfordrende og arbeidskrevende.

Leifs spørsmål i premiekonkurransen vår: Hvor lang tid tar det, sånn omtrent, å kjøre fra helt sør til helt nord i Vestland fylke? Mer informasjon om hvordan du kan svare og hva du kan vinne lenger ned.

Ikke alle dyr er like komfortable med å flyttes med båt, men denne karen ser ut til å ta det helt med ro.

Stig er 60 år, og bor i Tysvær nord i Rogaland. Der har han sau, og jobber utenom i kommunen som arbeidsleder for folk på aktivitetsplikt. På julaften foretrekker han lutefisk.

Når vi spør Stig om hva det er som motiverer ham til å engasjere seg i NBS svarer han at det handler om respekt. Respekt for alle dem som har gjort en innsats for å dyrke opp den jorda vi produserer mat på. Respekt for dem i verden som ikke har nok mat. Og respekt for fremtidige generasjoners behov for nok og trygg mat. Han sier at ungdom som vil engasjere seg kanskje må definere selv hvordan de ønsker å gjøre det, men han påpeker at landsmøtevedtaket fra 2015 med krav om en ny landbrukspolitikk ble både foreslått og frontet av ungdommer, så det er absolutt potensiale. Bondeopprøret har dessuten vist oss hvor stor forskjell noen få personer kan gjøre.

Rogaland har et veldig variert landbruk, i følge Stig. Fylket er kanskje kjent for de store, sammenhengende arealene med effektiv og intensiv produksjon. Men det finnes også områder som er kupperte med små teiger, og områder som ligger høyt til fjells. Klimaet er ypperlig for grasproduksjon, og 3 - 4 slåtter er vanlig. Den beste jorda brukes til å produsere grønnsaker, og Rogaland har et stort drivhusmiljø, men det er husdyrhold av alle slag som dominerer.

Stigs spørsmål i premiekonkurransen vår: Hva heter den norske, vellsmakende, lite kjente kvalitetsgrønnsaken med et stedsnavn i navnet? Mer informasjon om hvordan du kan svare og hva du kan vinne lenger ned.

Selv om Rogaland har mye jord som egner seg til ulike matvekster er det noen områder som egner seg best til beite

Også i år er det mulig å vinne premier i julekalenderen vår! Det vil være spørsmål i hver luke, antallet vil variere noe. Hvis du vil delta i trekningen av premiene kan du sende svaret til oss i en melding til facebooksiden vår, eller på e-post til ungdomsutvalget@smabrukarlaget.no, innen klokka 10.00 dagen etter. Hvert riktig svar gir et "lodd" når vi trekker premiene i jula. Det er altså mulig å få flere "lodd" på dager med flere spørsmål.

Årets premier: 

 1. Fribillett for 2 på Akvariet i Bergen
 2. Gavekort som gir 2 billetter til konsert ved Riksscenen i Oslo
 3. Gavekort som gir 2 billetter til konsert ved Riksscenen i Oslo
 4. Gårdsost, hvit ost av geitemelk, fra Skjerdal stølsysteri og kafè

Akvariet i Bergen er Norges største akvarium og en av Bergens største turistattraksjoner for små og store. Visjonen vår er å skape LæreLyst om livet i havet. Man kan lære masse om havet og dyr ved å lese i en bok eller høre om det på skolen, men det er bedre å lære om dyrene når du er tett på og ser ekte fisker og dyr. Akvariet har vært en institusjon i Bergen siden 1960 og er organisert som en stiftelse.

www.akvariet.no


Riksscenen er en nasjonal møteplass for folkemusikk i alle fasetter! Riksscenen speiler hele det rike folkemusikkspekteret i Norge i dag, fra våre egne tradisjonsuttrykk til det flerkulturelle. Våre aktiviteter spenner fra tradisjonell konsertformidling til scenisk nyproduksjon innen både dans og musikk med mer enn 150 konserter og forestillinger i løpet av året. Du finner oss i Schous kulturbryggeri på Grünerløkka i Oslo.

www.riksscenen.no


På Skjerdal stølsysteri og kafè er du garantert å møte fleire geiter enn turistar. Stølen Leim ligg 400 meter over den vakre Aurlandsfjorden. Her har det vore stølsdrift i mange genererasjonar. I 2010 bygde vi Skjerdal stølsysteri og kafè, for å  ta den tradisjonelle stølsdrifta inn i ei moderne tida. På stølen treffer du budeiene og geitene våre, og kanskje sauer og hestar òg. På vegen opp kjenner du den gode lukta av kokt brim (brunost), akkurat som for hundre år sidan.

www.skjerdal.com


Velg ditt fylkeslag

Kontakt med sekretariat

Tlf sentralbord: 22 00 59 10
Sentralbordet er bemannet mellom 09.00 og 15.30. 

E-post: medlem@smabrukarlaget.no  post@smabrukarlaget.no

 

/share/mime/48/pdf.png Årsmelding 2020-21
(arsmelding-2020-2021-korrekt-lav-opplosning.pdf, 3MB)

/share/mime/48/pdf.png Årsmelding 2019-20
(arsmelding-2019-2020-siste.pdf, 2MB)

Artikler fra siste utgave av medlemsbladet

Bonde og Småbruker logo

/share/mime/48/pdf.png Utgivelsesplan Bonde og Småbruker 2022
(bs_medieplan_2022.pdf, 145kB)

/share/mime/48/pdf.png Bonde og Småbruker nr.8/21
(bonde-og-smabruker-nr.8-lav-opplosning.pdf, 16MB)

  Norsk Bonde- og Småbrukarlag
  Akersgata 41, 0158 Oslo

  Telefon sentralbord: 22 00 59 10
  E-post: post@smabrukarlaget.no

  Organisasjonsnummer: 970167943

  Kontonummer: 8101.05.36928

  Vippsnummer: 55 89 91

  Utviklet av Imaker as