Ungdomsutvalget

UU's forside          Om oss          Kontakt oss

Eirin Bjune fra Inn på Tunet-utvalget, og Ketil Jørstad fra organisasjonsutvalget

Luke 15 av Ungdomsutvalgets julekalender 2021

I år ønsker vi i Ungdomsutvalget å bruke julekalenderen vår til å presentere deler av organisasjonen vår, og en del folk som er med å gjøre en innsats for NBS. I dag skal vi igjen høre fra to av utvalgene våre, vi skal høre fra Eirin Bjune i Inn på Tunet-utvalget og Ketil Jørstad fra organisasjonsutvalget.

Eirin er 51 år og bor litt sør for Bodø. Hun er sauebonde og driver med Inn på Tunet. Hvilke Inn på Tunet-tilbud hun har har variert litt oppgjennom årene, men nå har hun tilbud til skoleelever og dagtilbud for eldre. På julaften spiser hun som regel ribbe, men iblant har hun spist pinnekjøtt sammen med familie.

Når det gjelder motiavasjonen for å bidra i NBS svarer Eirin at hun synes NBS gjør en viktig jobb, og at det er fint å få muligheten til å kjempe fram endringer man bryr seg om. Etterhvert ser man at det nytter, selv om det kanskje tar tid. Samtidig sier Eirin at NBS burde sørge for mer aktivitet på grasrota, ute i lokallagene. Organisasjonen må også jobbe for å få med flere unge. Hun oppfordrer unge medlemmer til å delta på aktiviteter, både i lokallaget, og på andre nivåer i organisasjonen.

Inn på Tunet-utvalget har jobbet med forskjellige ting, og det siste året har de blant annet jobbet i forhold til Inn på Tunet SA. Det er en del gårder som har Inn på Tunet-aktiviterer som ikke er med i Inn på Tunet SA, og det kan være ulike grunner til det. Inn på Tunet-utvalget jobber for å sikre at mangfoldet av Inn på Tunet-gårder ivaretas. Uavhengig av dette håper Eirin at flere får øynene opp for de ulike Inn på Tunet-tilbudene som finnes. Både i kommunene og i folket ellers hadde det vært fint om de visste mer om alle de gode effektene Inn på Tunet har, og alle de gode erfaringene mange har derfra.

Det skjer mye morsomt på en Inn på Tunet-gård, og da Eirin hadde siste besøk av noen skoleelever før jul skulle de fylle ut et evalueringsskjema. Den ene eleven leverte inn et skjema med mange enstavesessvar, "fint", "bra", osv. Helt til spørsmålet "Er det noe du har lyst til å lære mer om?". Der kom det et kontant svar: "Ja. Hvor er fjøsnisser?" 

Eirins spørsmål i premiekonkurransen vår: Hvem er den vanligste kunden til Inn på Tunet-gårder? Mer informasjon om hvordan du kan svare og hva du kan vinne lenger ned.

Det er mye jobb å være bonde, men av og til er idyllen til å ta og føle på

Ketil er 56 år, men det har han bare vært siden dagen etter at den ene arbeidsgiveren hans var med i julekalenderen. Han bor på Sollihøgda i Bærum kommune, der han har 4 ammekyr av telemarksfe, 70 høner og 9 bikuber. Utenom gården jobber han som fylkessekretær i Buskerud Bonde- og Småbrukarlag og som nattevakt. På julaften spiser han ribbe. 

Selv engasjerer Ketil seg i NBS forsi han ønsker mer mat på norske ressurser og levende bygder i hele landet. Han oppfordrer unge som vil engasjere seg til å delta aktivt i egne lokal- og fylkeslag. Og hvis du har en god idé eller noe du vil prøve ut, ikke vær redd for å be lokal- eller fylkeslaget ditt om hjelp til å lage et prosjekt og søke om penger.

Vi har også spurt Ketil om han har en historie å fortelle fra gården sin. Han forteller at det var en gang det ble litt spetakkel da han kom inn på kjøkkenet. På ett eller annet vis hadde nemlig en jaktfalk forvillet seg inn og satt på spisebordet. Heldigvis gikk det bra!

Organisasjonsutvalget har brukt det siste året på å jobbe seg gjennom vedtektene til NBS og gjøre storparten av jobben med den nylige vedtektsgjennomgangen. I tillegg har de jobbet med å få på plass en ny organisasjonshåndbok. Hva de skal jobbe videre med framover er ikke helt bestemt ennå, men det blir sikkert noe som kommer organisasjonen til gode. Ketil oppfordrer alle til å sette seg mer inn i styringsdokumentene til NBS. Vi har både Lover, Prinsipprogram, Politisk plattform, Etiske retningslinjer og Strategi. Det kan være lurt å kjenne til innholdet i disse.

Ketils spørsmål i premiekonkurransen vår: Hvilken dato har Ketil bursdag? Mer informasjon om hvordan du kan svare og hva du kan vinne lenger ned.

Ketil har bidratt med mye forskjellig for NBS. Her er han på NRK nyheter, 16. juni 2021. (Faksimile, nrk.no)

Også i år er det mulig å vinne premier i julekalenderen vår! Det vil være spørsmål i hver luke, antallet vil variere noe. Hvis du vil delta i trekningen av premiene kan du sende svaret til oss i en melding til facebooksiden vår, eller på e-post til ungdomsutvalget@smabrukarlaget.no, innen klokka 10.00 dagen etter. Hvert riktig svar gir et "lodd" når vi trekker premiene i jula. Det er altså mulig å få flere "lodd" på dager med flere spørsmål.

Årets premier: 

 1. Fribillett for 2 på Akvariet i Bergen
 2. Gavekort som gir 2 billetter til konsert ved Riksscenen i Oslo
 3. Gavekort som gir 2 billetter til konsert ved Riksscenen i Oslo
 4. Gårdsost, hvit ost av geitemelk, fra Skjerdal stølsysteri og kafè

Akvariet i Bergen er Norges største akvarium og en av Bergens største turistattraksjoner for små og store. Visjonen vår er å skape LæreLyst om livet i havet. Man kan lære masse om havet og dyr ved å lese i en bok eller høre om det på skolen, men det er bedre å lære om dyrene når du er tett på og ser ekte fisker og dyr. Akvariet har vært en institusjon i Bergen siden 1960 og er organisert som en stiftelse.

www.akvariet.no


Riksscenen er en nasjonal møteplass for folkemusikk i alle fasetter! Riksscenen speiler hele det rike folkemusikkspekteret i Norge i dag, fra våre egne tradisjonsuttrykk til det flerkulturelle. Våre aktiviteter spenner fra tradisjonell konsertformidling til scenisk nyproduksjon innen både dans og musikk med mer enn 150 konserter og forestillinger i løpet av året. Du finner oss i Schous kulturbryggeri på Grünerløkka i Oslo.

www.riksscenen.no


På Skjerdal stølsysteri og kafè er du garantert å møte fleire geiter enn turistar. Stølen Leim ligg 400 meter over den vakre Aurlandsfjorden. Her har det vore stølsdrift i mange genererasjonar. I 2010 bygde vi Skjerdal stølsysteri og kafè, for å  ta den tradisjonelle stølsdrifta inn i ei moderne tida. På stølen treffer du budeiene og geitene våre, og kanskje sauer og hestar òg. På vegen opp kjenner du den gode lukta av kokt brim (brunost), akkurat som for hundre år sidan.

www.skjerdal.com


Velg ditt fylkeslag

Kontakt med sekretariat

Tlf sentralbord: 22 00 59 10
Sentralbordet er bemannet mellom 09.00 og 15.30. 

E-post: medlem@smabrukarlaget.no  post@smabrukarlaget.no

 

/share/mime/48/pdf.png Årsmelding 2020-21
(arsmelding-2020-2021-korrekt-lav-opplosning.pdf, 3MB)

/share/mime/48/pdf.png Årsmelding 2019-20
(arsmelding-2019-2020-siste.pdf, 2MB)

Artikler fra siste utgave av medlemsbladet

Bonde og Småbruker logo

/share/mime/48/pdf.png Utgivelsesplan Bonde og Småbruker 2022
(bs_medieplan_2022.pdf, 145kB)

/share/mime/48/pdf.png Bonde og Småbruker nr.8/21
(bonde-og-smabruker-nr.8-lav-opplosning.pdf, 16MB)

  Norsk Bonde- og Småbrukarlag
  Akersgata 41, 0158 Oslo

  Telefon sentralbord: 22 00 59 10
  E-post: post@smabrukarlaget.no

  Organisasjonsnummer: 970167943

  Kontonummer: 8101.05.36928

  Vippsnummer: 55 89 91

  Utviklet av Imaker as