Ungdomsutvalget

UU's forside          Om oss          Kontakt oss

Fra kvinneutvalget i NBS, leder Ingeborg Tangeraas og medlem Guro Villand

Luke 17 av Ungdomsutvalgets julekalender 2021

I år ønsker vi i Ungdomsutvalget å bruke julekalenderen vår til å presentere deler av organisasjonen vår, og en del folk som er med å gjøre en innsats for NBS. I dag skal vi møte to personer fra et av de landsmøtevalgte utvalgene. Og nei, det er ikke oss i ungdomsutvalget. Det er Ingeborg Tangeraas og Guro Villand fra kvinneutvalget!

Guro er 62 år, og bor i Hallingdal. Der har hun drevet gård siden 1984, den samme gården som hun vokste opp på. Guro har økologisk melkeproduksjon i løsdriftsfjøs, men både hun og kyrne liker aller best somrene i blomsterengene på stølen. Samtidig nevner hun at de håper de slipper flere besøk av jerven. Det var nok at den var inne i fjøset og forsynte seg fra kraftfôrsekken en gang! På julaften blir det ribbe hos Guro.

Noe av det som gjør at Guro engasjerer seg i NBS er at hun mener NBS er flinke til å innkludere ulike interessegrupper innen landbruket, for eksempel REKO-produsenter, økologiske bønder, småskala produsenter og bønder med stølsdrift. Hun er også veldig glad for at NBS sammen med Natur og Ungdom inviterer unge på Grønt Spatak. Dette lar unge lære om landbruk, og det er også en mulighet for rekruttering.

Både i næringa og i NBS trenger vi unge. Det trengs arvtagere til gårdene om det skal fortsette å være lys i både husene og fjøsene. NBS ønsker å beholde alle bruk i drift, i motsetning til Bondelagets "Færre, men sterkere". I organisasjonen trengs det flere unge medlemmer, fordi det gir optimisme og håp for framtida.

Kvinneutvalget jobber nå, fremdeles, med full likestilling i landbruket. De jobber også med sosiale rettigheter for bønder. Det er viktig at også bønder har mulighet til å ha fri, og at de får hjelp når de er syke. Vellferdsordningene er dessuten viktige for rekrutteringen. Dårlige sosiale forhold kan skremme unge vekk fra næringa.

Guros spørsmål i premiekonkurransen vår: I hvilken kommune ligger Norges eneste heløkologiske jordbruksskole? Mer informasjon om hvordan du kan svare og hva du kan vinne lenger ned.

Borte bra, men hjemme best? Kyrne til Guro ville nok svart "Hjemme bra, men stølen best!" Men det kommer så klart an på hva de anser som hjemme

Ingeborg er 61 år og bor i Bodø. Hun har vokst opp på gård i Sauda, og betegner seg selv som økofeminist. På julaften spiser hun pinnekjøtt.

Hun har jobbet innenfor landbruket både i inn- og utland stort sett hele sitt voksne liv, og brenner nå for skolehager og besøksgårder. Ingeborg mener dette er en enestående arena for å la barn og unge lære om lokal matproduksjon gjennom å selv ta aktivt del. Erfaringene gjør at barna får et godt kunnskapsgrunnlag som de tar med seg videre, og gjør at de respekterer både bønder, husdyr og landbruk.

Ingeborg engasjerer seg i NBS fordi hun mener NBS har en troverdig politikk for å ta vare på alle bruk, for økt sjølforsyning og for å få flere hender inn i landbruket. Hun synes også medlemskapet i den internasjonale småbrukerbevegelsen, La Via Campesina, er viktig. Det gjør at NBS sammen med småbrukere og småbønder fra hele verden kan jobbe sammen for matsuverenitet for alle.

NBS trenger unge stemmer, i følge Ingeborg. Hun mener hele organisasjonen må jobbe for at unge skal få komme mer til orde. Samtidig oppforder hun unge til å sette seg inn i NBS' politikk, stille spørsmål og forvente svar. Slik kan de bidra til at NBS utvikler seg framover. NBS har dessuten hatt en lang tradisjon med kvinnlige bønder. Både med å løfte frem forbilder og med å jobbe for økonomisk og juridisk likestilling. Dette kommer kvinneutvalget til å fortsette å jobbe med.

Ingeborgs spørsmål i premiekonkurransen vår: Hvor mange prosent av verdens matprodusenter er kvinner? Mer informasjon om hvordan du kan svare og hva du kan vinne lenger ned.

Parsellhage er en ypperlig læringsmulighet for alle uten egen jord å dyrke

Også i år er det mulig å vinne premier i julekalenderen vår! Det vil være spørsmål i hver luke, antallet vil variere noe. Hvis du vil delta i trekningen av premiene kan du sende svaret til oss i en melding til facebooksiden vår, eller på e-post til ungdomsutvalget@smabrukarlaget.no, innen klokka 10.00 dagen etter. Hvert riktig svar gir et "lodd" når vi trekker premiene i jula. Det er altså mulig å få flere "lodd" på dager med flere spørsmål.

Årets premier: 

 1. Fribillett for 2 på Akvariet i Bergen
 2. Gavekort som gir 2 billetter til konsert ved Riksscenen i Oslo
 3. Gavekort som gir 2 billetter til konsert ved Riksscenen i Oslo
 4. Gårdsost, hvit ost av geitemelk, fra Skjerdal stølsysteri og kafè

Akvariet i Bergen er Norges største akvarium og en av Bergens største turistattraksjoner for små og store. Visjonen vår er å skape LæreLyst om livet i havet. Man kan lære masse om havet og dyr ved å lese i en bok eller høre om det på skolen, men det er bedre å lære om dyrene når du er tett på og ser ekte fisker og dyr. Akvariet har vært en institusjon i Bergen siden 1960 og er organisert som en stiftelse.

www.akvariet.no


Riksscenen er en nasjonal møteplass for folkemusikk i alle fasetter! Riksscenen speiler hele det rike folkemusikkspekteret i Norge i dag, fra våre egne tradisjonsuttrykk til det flerkulturelle. Våre aktiviteter spenner fra tradisjonell konsertformidling til scenisk nyproduksjon innen både dans og musikk med mer enn 150 konserter og forestillinger i løpet av året. Du finner oss i Schous kulturbryggeri på Grünerløkka i Oslo.

www.riksscenen.no


På Skjerdal stølsysteri og kafè er du garantert å møte fleire geiter enn turistar. Stølen Leim ligg 400 meter over den vakre Aurlandsfjorden. Her har det vore stølsdrift i mange genererasjonar. I 2010 bygde vi Skjerdal stølsysteri og kafè, for å  ta den tradisjonelle stølsdrifta inn i ei moderne tida. På stølen treffer du budeiene og geitene våre, og kanskje sauer og hestar òg. På vegen opp kjenner du den gode lukta av kokt brim (brunost), akkurat som for hundre år sidan.

www.skjerdal.com


Velg ditt fylkeslag

Kontakt med sekretariat

Tlf sentralbord: 22 00 59 10
Sentralbordet er bemannet mellom 09.00 og 15.30. 

E-post: medlem@smabrukarlaget.no  post@smabrukarlaget.no

 

/share/mime/48/pdf.png Årsmelding 2020-21
(arsmelding-2020-2021-korrekt-lav-opplosning.pdf, 3MB)

/share/mime/48/pdf.png Årsmelding 2019-20
(arsmelding-2019-2020-siste.pdf, 2MB)

Artikler fra siste utgave av medlemsbladet

Bonde og Småbruker logo

/share/mime/48/pdf.png Utgivelsesplan Bonde og Småbruker 2022
(bs_medieplan_2022.pdf, 145kB)

/share/mime/48/pdf.png Bonde og Småbruker nr.8/21
(bonde-og-smabruker-nr.8-lav-opplosning.pdf, 16MB)

  Norsk Bonde- og Småbrukarlag
  Akersgata 41, 0158 Oslo

  Telefon sentralbord: 22 00 59 10
  E-post: post@smabrukarlaget.no

  Organisasjonsnummer: 970167943

  Kontonummer: 8101.05.36928

  Vippsnummer: 55 89 91

  Utviklet av Imaker as