Ungdomsutvalget

UU's forside          Om oss          Kontakt oss

Styrevara i NBS, Eldar Melbøe Kyllesø, Irene Dalland, Hanne Guåker og Ståle Støen

Luke 19 av Ungdomsutvalgets julekalender 2021

I år ønsker vi i Ungdomsutvalget å bruke julekalenderen vår til å presentere deler av organisasjonen vår, og en del folk som er med å gjøre en innsats for NBS. I dag skal vi trekke fram dem som stiller opp når andre blir forhindret. Det er på tide å hilse på fire styrevaraer: Eldar Melbøe Kyllesø, Irene Dalland, Hanne Guåker og Ståle Støen.

Eldar er 41 år og bor i Sandnes, der han driver med sau, ammeku og bringebær. På julaften tilhører Eldar og familien team pinnekjøtt.

Grunnen til at Eldar engasjerer seg i NBS er at det ifølge ham må bli mer levelig å være bonde, rent økonomisk. Derfor er inntektsjamnstilling eneste mulighet, og det vil Eldar være med å jobbe for. Han synes NBS er den beste organisasjonen for dette, fordi NBS er litt mer på jorda enn Bondelaget, men han understreker at det er nå det gjelder, og denne våren er også NBS helt nødt til å levere! Eldar oppfordrer både unge og gamle medlemmer til å være med å engasjere seg for økt inntekt og bedre økonomi.

Akkurat nå er det bare økonomi som gjelder, i følge Eldar. Derfor er det også det NBS må prioritere å jobbe med. Og det er viktig at hele organisasjonen bidrar, fra grasrota og helt opp i styret.

Eldars spørsmål i premiekonkurransen vår: Hva er det vitenskaplige (latinske) navnet på bringebærplanten? Mer informasjon om hvordan du kan svare og hva du kan vinne lenger ned.

Bringebær! Rosa, søte, og klare til å reise fra Eldars busker og til noens dessert

Irene er 31 år og bor på Tysnes i Vestland. Hun driver med storfe og sau; vestlandsk fjordfe og gammelnorsk sau. På julaften serveres det pinnekjøtt fra egne sauer, foredlet etter oppskrift fra egen gård.

Motivasjonen til Irene for å engasjere seg i NBS er at hun ønsker bedre forhold for alle bønder i landet, sånn at de kan drive bærekraftig på egne ressurser. For at landbruket skal være bærekraftig må både økonomi, hensyn til klima og miljø og skikkelige sosiale forhold være på plass. Her har NBS gjort en bedre jobb enn andre, for å jobbe for tiltak som hjelper for bruk i alle størrelser i hele landet, ikke bare de store og sentrale.

Irene mener unge i NBS har flere muligheter til å engasjere seg om de vil, de kan for eksempel møte andre i organisasjonen på ulike arenaer, som de også gjerne kan bidra til å lage selv, eller de kan drive folkeopplysning i sosiale medier.

Når det gjelder hva som er det viktigste å jobbe med akkurat nå trekker Irene fram inntektsjamnstilling. Det er helt grunnleggende for å bedre vilkårene for veldig mange bruk over hele landet.

Irenes spørsmål i premiekonkurransen vår: Har sauerasen Irene driver med lang eller kort hale? Mer informasjon om hvordan du kan svare og hva du kan vinne lenger ned.

Som bonde er man av og til nødt til å jobbe mer etter behov enn etter klokka, selv om det kan bli noen sene arbeidstimer. Men du verden, det er godt når slåtten er ferdig

Hanne er 45 år og bor på Ringsaker. Hovedsaklig driver hun med kalkun, men hun har også noe korn og skog. I fjøset har Hanne demonstrert at det umulige er mulig: å drive med kalkunproduksjon uten parasittmidler! Dette var en sak NBS var pådriver for, så det viser også at NBS kan forandre verden til det bedre. På julaften er Hanne gjest i eget hus, så det som står på menyen er hva enn det besøkende vertsskapet lager. Men det blir laget på norske råvarer!

Hanne er aktiv i NBS fordi hun mener vi trenger flere bønder i Norge og mer produksjon på norske råvarer. Da er det viktig å løfte norske bønders status, og gi norske bønder større framtidstro. Hanne mener NBS er det rette laget for dem som ønsker en slik utvikling. Hun minner om at hvis man er ny i laget, eller ung, kan det være vanskelig å vite hvilke muligheter man har for å bidra eller påvirke, men man kan alltids ta kontakt med sitt eget lokallag eller fylkeslag og spørre.

Siden NBS er et litt lite lag med ganske stor bredde i medlemsmassen er det viktig å prioritere godt, mener Hanne. Akkurat nå er det viktig å prioritere forberedelser til jordbruksforhandlingene, kontakt med den nye landbruksministeren, og å holde godt øye med inntektsutvalget for jordbruket.

Hannes spørsmål i premiekonkurransen vår: Vill i naturen er kalkuen gjerne svart eller bronsefarget. Hvem begynte å avle frem hvit kalkun? Mer informasjon om hvordan du kan svare og hva du kan vinne lenger ned.

Kalkuner er gjerne på menyen denne sesongen, kanskje akkurat du spiser en som er fra Hannes fjøs? (foto: Karianne Fuglerud Ingerø)

Ståle er 67 år og bor i Folldal Nord i Østerdalen, selv om han vokste opp på Tynset. Han driver med sau, høysalg og vedsalg. På julaften er det pinnekjøtt som kommer på bordet hjemme hos Ståle, og til pinnekjøttet serveres hjemmebrygget øl. 

Ståle er medlem og bidrar i NBS fordi han mener det er en organisasjon som skjønner at landet og bygdene trenger drift på alle gårdene. NBS har hatt som mantra at "Vi har ikke en bonde å miste", i motsetning til Bondelagets "Færre men sterkere". Han oppfordrer unge medlemmer til å bidra til aktivitet i sine egne lokallag. Vi trenger aktivitet på grasrota!

Akkurat nå mener Ståle at NBS må fokusere på jamnstillingsvedtaket. Det er viktig at dette gjennomsyrer forberedelsene til jordbruksforhandlingene og forankres skikkelig, slik at det ikke sklir ut i ingenting. Samtidig er det viktig at NBS er forutseende når det gjelder produksjonsregulering og markedstilpassning.

Ståles spørsmål i premiekonkurransen vår: Hvor stor andel av det poetensielle utmarksbeitet i Norge står ubrukt? Mer informasjon om hvordan du kan svare og hva du kan vinne lenger ned.

Både det å være bonde og det å være aktiv i NBS krever en del jobb og tid. Men i blant er det klart for festmiddag, og da er det bare å lene seg tilbake og kose seg

Også i år er det mulig å vinne premier i julekalenderen vår! Det vil være spørsmål i hver luke, antallet vil variere noe. Hvis du vil delta i trekningen av premiene kan du sende svaret til oss i en melding til facebooksiden vår, eller på e-post til ungdomsutvalget@smabrukarlaget.no, innen klokka 10.00 dagen etter. Hvert riktig svar gir et "lodd" når vi trekker premiene i jula. Det er altså mulig å få flere "lodd" på dager med flere spørsmål.

Årets premier: 

 1. Fribillett for 2 på Akvariet i Bergen
 2. Gavekort som gir 2 billetter til konsert ved Riksscenen i Oslo
 3. Gavekort som gir 2 billetter til konsert ved Riksscenen i Oslo
 4. Gårdsost, hvit ost av geitemelk, fra Skjerdal stølsysteri og kafè

Akvariet i Bergen er Norges største akvarium og en av Bergens største turistattraksjoner for små og store. Visjonen vår er å skape LæreLyst om livet i havet. Man kan lære masse om havet og dyr ved å lese i en bok eller høre om det på skolen, men det er bedre å lære om dyrene når du er tett på og ser ekte fisker og dyr. Akvariet har vært en institusjon i Bergen siden 1960 og er organisert som en stiftelse.

www.akvariet.no


Riksscenen er en nasjonal møteplass for folkemusikk i alle fasetter! Riksscenen speiler hele det rike folkemusikkspekteret i Norge i dag, fra våre egne tradisjonsuttrykk til det flerkulturelle. Våre aktiviteter spenner fra tradisjonell konsertformidling til scenisk nyproduksjon innen både dans og musikk med mer enn 150 konserter og forestillinger i løpet av året. Du finner oss i Schous kulturbryggeri på Grünerløkka i Oslo.

www.riksscenen.no


På Skjerdal stølsysteri og kafè er du garantert å møte fleire geiter enn turistar. Stølen Leim ligg 400 meter over den vakre Aurlandsfjorden. Her har det vore stølsdrift i mange genererasjonar. I 2010 bygde vi Skjerdal stølsysteri og kafè, for å  ta den tradisjonelle stølsdrifta inn i ei moderne tida. På stølen treffer du budeiene og geitene våre, og kanskje sauer og hestar òg. På vegen opp kjenner du den gode lukta av kokt brim (brunost), akkurat som for hundre år sidan.

www.skjerdal.com


Velg ditt fylkeslag

Kontakt med sekretariat

Tlf sentralbord: 22 00 59 10
Sentralbordet er bemannet mellom 09.00 og 15.30. 

E-post: medlem@smabrukarlaget.no  post@smabrukarlaget.no

 

/share/mime/48/pdf.png Årsmelding 2020-21
(arsmelding-2020-2021-korrekt-lav-opplosning.pdf, 3MB)

/share/mime/48/pdf.png Årsmelding 2019-20
(arsmelding-2019-2020-siste.pdf, 2MB)

Artikler fra siste utgave av medlemsbladet

Bonde og Småbruker logo

/share/mime/48/pdf.png Utgivelsesplan Bonde og Småbruker 2022
(bs_medieplan_2022.pdf, 145kB)

/share/mime/48/pdf.png Bonde og Småbruker nr.8/21
(bonde-og-smabruker-nr.8-lav-opplosning.pdf, 16MB)

  Norsk Bonde- og Småbrukarlag
  Akersgata 41, 0158 Oslo

  Telefon sentralbord: 22 00 59 10
  E-post: post@smabrukarlaget.no

  Organisasjonsnummer: 970167943

  Kontonummer: 8101.05.36928

  Vippsnummer: 55 89 91

  Utviklet av Imaker as