Ungdomsutvalget

UU's forside          Om oss          Kontakt oss

Fylkesledere Frank Valø i Troms, og Per-Anton Nesjan i Nordland

Luke 22 av Ungdomsutvalgets julekalender 2021

I år ønsker vi i Ungdomsutvalget å bruke julekalenderen vår til å presentere deler av organisasjonen vår, og en del folk som er med å gjøre en innsats for NBS. I dag skal vi sette snuten mot nord og høre fra to av våre fylkesledere i Nord-Norge: Per-Anton Nesjan i Nordland og Frank Valø i Troms.

Frank er 57 år og bor i Lyngen kommune. Der driver han med sau, videreforedling og turisme. Noe av det morsomme Frank har opplevd på gården sin var da Hellstrøm besøkte ham på kjøkkenet han bruker til videreforedling. På julaften serveres det både pinnekjøtt og ribbe hjemme hos Frank, og etterpå er det multekrem til dessert.

Det som motiverer Frank til å stå på for NBS er at han vil jobbe for økt lønnsomhet i jordbruket, og tetting av inntekstgap, både mellom jordbruket og andre og innad i jordbruket. Dessuten er han opptatt av at politikken må legge gode rammer for arktisk matproduksjon, som vi trenger for å kunne produsere mat også lengst nord i landet. Frank mener at det er viktig at unge i NBS krever sin plass, både i lokal- og fylkeslagsstyre og som utsendinger til landsmøtet.

Ifølge Frank er det ikke så lett å beskrive landbruket i hele Troms, fordi det er en del variasjon. Han trekker fram sin egen kommune som eksempel. Der er de en god del heltidsbønder som har flere dyr enn snittet, og de har et godt samarbeid seg imellom. Dessverre kan det være en utfordring å ha nok beite tilgjengelig.

Franks spørsmål i premiekonkurransen vår: Hva heter merkevaren som selger lammekjøtt fra Franks område? Mer informasjon om hvordan du kan svare og hva du kan vinne lenger ned.

Når man skal utnytte alle beiteressursene inkluderer dette alle de små utilgjengelige øyene. Og da er man ganske enkelt nødt til å ta med seg sauene i båt.

Per-Anton er 64 år og bor på Vega. Etter vel 40 år som melkebonde leier han nå ut både jord og kvote. Jorda drives av andre bønder i kommunen, mens kvota leies ut til nabokommunen. Per-Anton synes det største som skjer på en gård er når det kommer nytt liv. Enten det er kalv eller lam, og enten det er en eller fler, som den gangen han tok imot fire lam fra en sau. På julaften spiser han som regel ribbe.

Det som motiverer Per-Anton til å engasjere seg i NBS er at han synes landbruk er veldig viktig, selv om han har lagt fjøsstøvlene på hylla selv. I tillegg liker han fremdeles organisasjonsarbeid. Han oppfordrer unge som vil inn i landbruket til å skaffe seg gård, drive den og bli med i NBS. Det er mange måter å bidra på.

Per-Anton beskriver Nordland som et fylke fullt av dyktige bønder. Mange har produksjoner som er baserte på gras, noe som kan legge press på kornjorda. Klimaet er ganske fuktig, og det kan være en ulempe i perioder, men det er samtidig en fordel at man alltid har nok vann.

Per-Antons spørsmål i premiekonkurransen vår: Har Per-Anton noen gang tatt imot fire lam på en gang fra samme sau? Mer informasjon om hvordan du kan svare og hva du kan vinne lenger ned.

Det begynner å bli noen år siden alle hadde nær slakt på landet. Men noen ganger er det mulig for både barn og voksne å få hilse på dyr og lære litt om landbruk likevel, når noen sauer blir med til byen på tur

Også i år er det mulig å vinne premier i julekalenderen vår! Det vil være spørsmål i hver luke, antallet vil variere noe. Hvis du vil delta i trekningen av premiene kan du sende svaret til oss i en melding til facebooksiden vår, eller på e-post til ungdomsutvalget@smabrukarlaget.no, innen klokka 10.00 dagen etter. Hvert riktig svar gir et "lodd" når vi trekker premiene i jula. Det er altså mulig å få flere "lodd" på dager med flere spørsmål.

Årets premier: 

 1. Fribillett for 2 på Akvariet i Bergen
 2. Gavekort som gir 2 billetter til konsert ved Riksscenen i Oslo
 3. Gavekort som gir 2 billetter til konsert ved Riksscenen i Oslo
 4. Gårdsost, hvit ost av geitemelk, fra Skjerdal stølsysteri og kafè

Akvariet i Bergen er Norges største akvarium og en av Bergens største turistattraksjoner for små og store. Visjonen vår er å skape LæreLyst om livet i havet. Man kan lære masse om havet og dyr ved å lese i en bok eller høre om det på skolen, men det er bedre å lære om dyrene når du er tett på og ser ekte fisker og dyr. Akvariet har vært en institusjon i Bergen siden 1960 og er organisert som en stiftelse.

www.akvariet.no


Riksscenen er en nasjonal møteplass for folkemusikk i alle fasetter! Riksscenen speiler hele det rike folkemusikkspekteret i Norge i dag, fra våre egne tradisjonsuttrykk til det flerkulturelle. Våre aktiviteter spenner fra tradisjonell konsertformidling til scenisk nyproduksjon innen både dans og musikk med mer enn 150 konserter og forestillinger i løpet av året. Du finner oss i Schous kulturbryggeri på Grünerløkka i Oslo.

www.riksscenen.no


På Skjerdal stølsysteri og kafè er du garantert å møte fleire geiter enn turistar. Stølen Leim ligg 400 meter over den vakre Aurlandsfjorden. Her har det vore stølsdrift i mange genererasjonar. I 2010 bygde vi Skjerdal stølsysteri og kafè, for å  ta den tradisjonelle stølsdrifta inn i ei moderne tida. På stølen treffer du budeiene og geitene våre, og kanskje sauer og hestar òg. På vegen opp kjenner du den gode lukta av kokt brim (brunost), akkurat som for hundre år sidan.

www.skjerdal.com


Velg ditt fylkeslag

Kontakt med sekretariat

Tlf sentralbord: 22 00 59 10
Sentralbordet er bemannet mellom 09.00 og 15.30. 

E-post: medlem@smabrukarlaget.no  post@smabrukarlaget.no

 

/share/mime/48/pdf.png Årsmelding 2020-21
(arsmelding-2020-2021-korrekt-lav-opplosning.pdf, 3MB)

/share/mime/48/pdf.png Årsmelding 2019-20
(arsmelding-2019-2020-siste.pdf, 2MB)

Artikler fra siste utgave av medlemsbladet

Bonde og Småbruker logo

/share/mime/48/pdf.png Utgivelsesplan Bonde og Småbruker 2022
(bs_medieplan_2022.pdf, 145kB)

/share/mime/48/pdf.png Bonde og Småbruker nr.8/21
(bonde-og-smabruker-nr.8-lav-opplosning.pdf, 16MB)

  Norsk Bonde- og Småbrukarlag
  Akersgata 41, 0158 Oslo

  Telefon sentralbord: 22 00 59 10
  E-post: post@smabrukarlaget.no

  Organisasjonsnummer: 970167943

  Kontonummer: 8101.05.36928

  Vippsnummer: 55 89 91

  Utviklet av Imaker as