Ungdomsutvalget

UU's forside          Om oss          Kontakt oss

Nissen skal ha skikkelig grøt. Den skal være laget på skikkelig vis, og holde samme standard som julematen til folket i huset. Og ikke glem sukker, kanel og smørøye.

Luke 23 av Ungdomsutvalgets julekalender 2021

I år ønsker vi i Ungdomsutvalget å bruke julekalenderen vår til å presentere deler av organisasjonen vår, og en del folk som er med å gjøre en innsats for NBS. Men i dag gjør vi et unntak. I dag skal vi høre om en som kanskje ikke gjør en innsats for NBS, men som gjør en innsats for norsk landbruk, og som alltid har gjort det. I dag skal vi høre om fjøsnissen!

Fjøsnissene har bodd på gårdene rundt i Norge i uminnelige tider. Der har de passet dyr, hjulpet til med høstinga, og generelt passet på gårdene. Før i tida var det vanlig at folk møtte nissene på gårdene sine av og til, men det er ikke så vanlig lenger. Men selv om du ikke ser nissen, kan du være helt sikker på at han ser deg!

Nissen er ikke en tjener på gården, og han må ikke hjelpe til hvis han ikke vil. Dersom nissen ikke får den oppmerksomheten han fortjener, kommer han derfor heller ikke til å bidra. Derimot kan han være ganske vanskelig av seg, dersom han føler seg dårlig behandlet. Da kan han finne på streker og pek, enten det er å bytte plass på alle hestene, tømme ut eller knabbe fôr, eller slippe ut grisene. Så det er lurt å holde seg inne med nissen på gården sin!

Med andre ord: Ikke glem å gi nissen julegrøt. Og det holder ikke med hvilken som helst grøt heller! Nissen skal ha skikkelig grøt, laget på ordentlig vis, og den skal ha samme standard som julematen til folket i huset. Og det skal være både sukker, kanel og smørøye! Fra gammelt av var det like vanlig å gi nissen drikke til grøten også. Vi anbefaler julebrus, eller annen drikke laget til jul.

Selv om du nå skulle være helt overbevist om at nissen fortjener en påskjønning, må du ikke finne på å gi nissen klær. Det kan nissen tolke som en avskjedsgave, eller som et tegn på at du ikke er fornøyd med ham som han er. Og da kan han finne på å dra sin vei.

En fjøsnisse som er på godfot med bonden på gården legger som sagt mye innsats i å ta vare på dyrene. Så om du skulle komme ut til hesten en kveld og finne ut at noen har flettet manen dens, så er det kanskje nissen som har vært der og slått av en prat. Og hvis du stadig synes at den ene kua har mer fôr enn de andre, selv om du la ut gjevnt, så er det antagelig den kua nissen liker best. Og snakker om hva nissen liker best: selv om nissen liker alle dyr, er han spesielt glad i hester, griser og geiter.

Dagens spørsmål i premiekonkurransen vår: Selv om det er absolutt viktigst å gi nissen grøt i jula, er det ingenting i veien for å gi ham en påskjønnelse innimellom ellers. Kanskje etter lamminga, eller når slåtten er ferdig. Men hvilken ukedag skal du i så fall gi ham grøt? Mer informasjon om hvordan du kan svare og hva du kan vinne lenger ned.

Det varierer litt hvor stor nissen sies å være, eller hvordan han sies å være kledd. Men rød lue går igjen, sammen med en tradisjonell klesdrakt, og nissen er liten, spørsmålet er hvor liten

Også i år er det mulig å vinne premier i julekalenderen vår! Det vil være spørsmål i hver luke, antallet vil variere noe. Hvis du vil delta i trekningen av premiene kan du sende svaret til oss i en melding til facebooksiden vår, eller på e-post til ungdomsutvalget@smabrukarlaget.no, innen klokka 10.00 dagen etter. Hvert riktig svar gir et "lodd" når vi trekker premiene i jula. Det er altså mulig å få flere "lodd" på dager med flere spørsmål.

Årets premier: 

 1. Fribillett for 2 på Akvariet i Bergen
 2. Gavekort som gir 2 billetter til konsert ved Riksscenen i Oslo
 3. Gavekort som gir 2 billetter til konsert ved Riksscenen i Oslo
 4. Gårdsost, hvit ost av geitemelk, fra Skjerdal stølsysteri og kafè

Akvariet i Bergen er Norges største akvarium og en av Bergens største turistattraksjoner for små og store. Visjonen vår er å skape LæreLyst om livet i havet. Man kan lære masse om havet og dyr ved å lese i en bok eller høre om det på skolen, men det er bedre å lære om dyrene når du er tett på og ser ekte fisker og dyr. Akvariet har vært en institusjon i Bergen siden 1960 og er organisert som en stiftelse.

www.akvariet.no


Riksscenen er en nasjonal møteplass for folkemusikk i alle fasetter! Riksscenen speiler hele det rike folkemusikkspekteret i Norge i dag, fra våre egne tradisjonsuttrykk til det flerkulturelle. Våre aktiviteter spenner fra tradisjonell konsertformidling til scenisk nyproduksjon innen både dans og musikk med mer enn 150 konserter og forestillinger i løpet av året. Du finner oss i Schous kulturbryggeri på Grünerløkka i Oslo.

www.riksscenen.no


På Skjerdal stølsysteri og kafè er du garantert å møte fleire geiter enn turistar. Stølen Leim ligg 400 meter over den vakre Aurlandsfjorden. Her har det vore stølsdrift i mange genererasjonar. I 2010 bygde vi Skjerdal stølsysteri og kafè, for å  ta den tradisjonelle stølsdrifta inn i ei moderne tida. På stølen treffer du budeiene og geitene våre, og kanskje sauer og hestar òg. På vegen opp kjenner du den gode lukta av kokt brim (brunost), akkurat som for hundre år sidan.

www.skjerdal.com


Velg ditt fylkeslag

Kontakt med sekretariat

Tlf sentralbord: 22 00 59 10
Sentralbordet er bemannet mellom 09.00 og 15.30. 

E-post: medlem@smabrukarlaget.no  post@smabrukarlaget.no

 

/share/mime/48/pdf.png Årsmelding 2020-21
(arsmelding-2020-2021-korrekt-lav-opplosning.pdf, 3MB)

/share/mime/48/pdf.png Årsmelding 2019-20
(arsmelding-2019-2020-siste.pdf, 2MB)

Artikler fra siste utgave av medlemsbladet

Bonde og Småbruker logo

/share/mime/48/pdf.png Utgivelsesplan Bonde og Småbruker 2022
(bs_medieplan_2022.pdf, 145kB)

/share/mime/48/pdf.png Bonde og Småbruker nr.8/21
(bonde-og-smabruker-nr.8-lav-opplosning.pdf, 16MB)

  Norsk Bonde- og Småbrukarlag
  Akersgata 41, 0158 Oslo

  Telefon sentralbord: 22 00 59 10
  E-post: post@smabrukarlaget.no

  Organisasjonsnummer: 970167943

  Kontonummer: 8101.05.36928

  Vippsnummer: 55 89 91

  Utviklet av Imaker as