Ungdomsutvalget

UU's forside          Om oss          Kontakt oss

Audun Tvedten, fylkesleder i Vestfold, og Emilie Libowitz, fylkesleder i Østfold.

Luke 6 av Ungdomsutvalgets julekalender 2021

I år ønsker vi i Ungdomsutvalget å bruke julekalenderen vår til å presentere deler av organisasjonen vår, og en del folk som er med å gjøre en innsats for NBS. Turen er kommet til to av fylkelederne våre: Emilie Charlotte Libowitz i Østfold, og Audun Emil Tvedten i Vestfold.

Emilie er 34 år og bor i Aremark. Der har driver hun med høyproduksjon og trening av hest, og hun jobber i tillegg som ergoterapeut. På julaften er det ribbe på menyen.

Emilie engasjerer seg i NBS fordi hun mener NBS gjør en viktig jobb for å opprettholde landbruk over hele landet. NBS har dessuten et spesielt fokus på små og mellomstore bruk, og Emilie mener dette er hjørnesteiner for fremtidslandbruket i Norge. Hun oppfordrer unge med interesse for jordbruk til å engasjere seg i NBS, og bidra til rekruttering og aktivitet, både i NBS og i jordbruket. Emilie er også opptatt av at barn og unge bør ha tilgang til for eksempel skolehager, fordi det øker forståelsen for landbruk og natur, og samtidig virker positivt på psykisk helse.

Østfold beskrives av Emilie som et variert jordbruksfylke. Det finnes både store kornprodusenter, og grøntprodusenter som kun driver i småskala. Østfold Bonde- og Småbrukarlag har lagt vekt på at man må ta vare på alle, og at det er viktig å kunne samarbeide på tvers av bruksstørrelser. 

Emilies spørsmål i premiekonkurransen vår: Hvilken rase er hesten på bildet under? Mer informasjon om hvordan du kan svare og hva du kan vinne lenger ned.

Emilie med hesten for konkurransespørsmålet, hvilken rase er det?

Audun er 71 år, men føler seg omtrent halvparten så gammel. Han bor i tildligere Tjølling kommune, og gården har både barnehage, økologisk grasproduksjon og ulike dyr. Tidligere har de også hatt andelslandbruk med ulike grønnsaker. På julaften serverer han elggryte etter egen oppskrift. Han og kona er oppvokst på hver sin side i den norske ribbe vs pinnekjøtt-debatten, og familien bestemte seg tidlig for å droppe begge tradisjonene og heller innføre sin egen.

Auduns engasjement i NBS er motivert av at han fra ungdommen av har vært opptatt av matforsyningen i verden. Han mener NBS har en god politikk og et ekte engasjement for å sikre matforsyning i Norge, samtidig som NBS har solidaritet med bønder og småbrukere i andre land, som også må ha mulighet til å sikre sin matforsyning. Han trekker dessuten fram at han er opptatt av at bygdene rundt i landet blir bevart som levende og gode lokalsamfunn. Det at unge vil engasjere seg i NBS er både kjempebra og kjempeviktig, sier Audun. Han oppfordrer unge til å gå inn med høylytte meninger, store forventninger, mye pågangsmot og en tro på at det nytter å engasjere seg. 

Vestfold som fylke har egentlig vært heldige når det gjelder jordbruket, ifølge Audun. Det tidliere fylket er preget av gode forhold når det gjelder både klima, jordsmonn og arrangering av dyrkbar jord. Samtidig er det en del av brukene, særlig i indre strøk, som taper på dette, fordi de har hardere forhold enn de får støtte til på grunn av soneindelinga for tilskudd. Vestfold Bonde- og Småbrukarlag har derfor gjentatte ganger diskutert muligheten for overgang til teigbasert tilskudd.

Auduns spørsmål i premiekonkurransen vår: Hvor stor andel av den norske produksjonen av grønnsaker kommer fra Vestfold? Mer informasjon om hvordan du kan svare og hva du kan vinne lenger ned.

Fra gårdsbarnehagen. Kunnskap om, og gode holdninger til, matproduksjon læres best i praksis. Gjerne så tidlig som mulig.

Også i år er det mulig å vinne premier i julekalenderen vår! Det vil være spørsmål i hver luke, antallet vil variere noe. Hvis du vil delta i trekningen av premiene kan du sende svaret til oss i en melding til facebooksiden vår, eller på e-post til ungdomsutvalget@smabrukarlaget.no, innen klokka 10.00 dagen etter. Hvert riktig svar gir et "lodd" når vi trekker premiene i jula. Det er altså mulig å få flere "lodd" på dager med flere spørsmål.

Årets premier: 

 1. Fribillett for 2 på Akvariet i Bergen
 2. Gavekort som gir 2 billetter til konsert ved Riksscenen i Oslo
 3. Gavekort som gir 2 billetter til konsert ved Riksscenen i Oslo
 4. Gårdsost, hvit ost av geitemelk, fra Skjerdal stølsysteri og kafè

Akvariet i Bergen er Norges største akvarium og en av Bergens største turistattraksjoner for små og store. Visjonen vår er å skape LæreLyst om livet i havet. Man kan lære masse om havet og dyr ved å lese i en bok eller høre om det på skolen, men det er bedre å lære om dyrene når du er tett på og ser ekte fisker og dyr. Akvariet har vært en institusjon i Bergen siden 1960 og er organisert som en stiftelse.

www.akvariet.no


Riksscenen er en nasjonal møteplass for folkemusikk i alle fasetter! Riksscenen speiler hele det rike folkemusikkspekteret i Norge i dag, fra våre egne tradisjonsuttrykk til det flerkulturelle. Våre aktiviteter spenner fra tradisjonell konsertformidling til scenisk nyproduksjon innen både dans og musikk med mer enn 150 konserter og forestillinger i løpet av året. Du finner oss i Schous kulturbryggeri på Grünerløkka i Oslo.

www.riksscenen.no


På Skjerdal stølsysteri og kafè er du garantert å møte fleire geiter enn turistar. Stølen Leim ligg 400 meter over den vakre Aurlandsfjorden. Her har det vore stølsdrift i mange genererasjonar. I 2010 bygde vi Skjerdal stølsysteri og kafè, for å  ta den tradisjonelle stølsdrifta inn i ei moderne tida. På stølen treffer du budeiene og geitene våre, og kanskje sauer og hestar òg. På vegen opp kjenner du den gode lukta av kokt brim (brunost), akkurat som for hundre år sidan.

www.skjerdal.com


Velg ditt fylkeslag

Kontakt med sekretariat

Tlf sentralbord: 22 00 59 10
Sentralbordet er bemannet mellom 09.00 og 15.30. 

E-post: medlem@smabrukarlaget.no  post@smabrukarlaget.no

 

/share/mime/48/pdf.png Årsmelding 2020-21
(arsmelding-2020-2021-korrekt-lav-opplosning.pdf, 3MB)

/share/mime/48/pdf.png Årsmelding 2019-20
(arsmelding-2019-2020-siste.pdf, 2MB)

Artikler fra siste utgave av medlemsbladet

Bonde og Småbruker logo

/share/mime/48/pdf.png Utgivelsesplan Bonde og Småbruker 2022
(bs_medieplan_2022.pdf, 145kB)

/share/mime/48/pdf.png Bonde og Småbruker nr.8/21
(bonde-og-smabruker-nr.8-lav-opplosning.pdf, 16MB)

  Norsk Bonde- og Småbrukarlag
  Akersgata 41, 0158 Oslo

  Telefon sentralbord: 22 00 59 10
  E-post: post@smabrukarlaget.no

  Organisasjonsnummer: 970167943

  Kontonummer: 8101.05.36928

  Vippsnummer: 55 89 91

  Utviklet av Imaker as