Ungdomsutvalget

UU's forside          Om oss          Kontakt oss

Fylkesleder i Hedmark, Per Lindholt, og fylkesleder i Buskerud, Gunhild Kjøntvedt.

Luke 2 av Ungdomsutvalgets julekalender 2021

I år ønsker vi i Ungdomsutvalget å bruke julekalenderen vår til å presentere deler av organisasjonen vår, og en del folk som er med å gjøre en innsats for NBS. I dag skal vi høre fra to av fylkelederne våre: Per Lindholt i Hedmark og Gunhild Kjøntvedt i Buskerud.

Per er 71 år og bor øst for Hamar, der han driver med sau og korn, i tillegg til å jobbe som dataprogramerer. På julaften spiser han ovnsstekt saueribbe av voksen sau.

Vi har spurt alle i julekalenderen om deres motiavasjon for å engasjere seg i NBS. Per trekker frem viktigheten av å bevare små og mellomstore bruk. Vi må ha mange bønder for å unngå at kunnskap går tapt, og for å holde jord i hved. På spørsmål om hvordan unge kan engasjere seg i NBS svarer Per at de kan bli medlemmer og være med å holde jord i hevd, og produsere mat på de ressursene vi har.

Alle fylkeslederne er spurt om hva som kjennetegner jordbruk i deres fylke. Per sier at Hedmark har alt. Flate jorder med lavlandslandbruk med matkorn, både store og små, med matkorn. Bratte og flate jorder med grasproduksjon. Poteter på både steinete og steinfri jord.

Per sitt spørsmål i premiekonkurransen vår: Er Tussilago farfara et problem i korndyrkingen? Mer informasjon om hvordan du kan svare og hva du kan vinne lenger ned.

Steinplukking. Heldigvis er det ikke like mye stein overalt i Hedmark.

Gunhild er 39 år, og bor i Nore og Uvdal kommune. Der driver hun med spælsau og skog, og om et års tid blir hun også melkebonde. På julaften holder de på den gamle tradisjonen med fersk, sprøstekt lammeribbe.

Alle i julekalenderen er spurt om å fortelle om noe morsomt de har opplevd på gården sin. Her er Gunhilds historie: "For noen år siden klipte jeg sauene selv, og var i gang med det største og fineste påsettlammet. Denne var spesielt sprek, for den røska seg løs fra klippebukken flere ganger, gode nakkemuskler på den. Jeg skjønte tegninga først da jeg begynte å klippe under buken, det var en klump midt under magen på den… Så det fine lammet fikk skyss med første bil til Nortura, ett fint slakt og en god historie ble det. Og vi lærte å være enda mer nøye med føringa av lammingslister!"

Gunhild beskriver at Buskerud er som et Norge i miniatyr. De har både korn og frukt på flatbygdene, og husdyrproduksjoner opp mot 900 moh. 

Gunhild sitt spørsmål i premiekonkurransen vår: Buskerud landbruksskole har i disse dager innviet nytt fjøs. I hvilken kommune ligger denne skolen? Mer informasjon om hvordan du kan svare og hva du kan vinne lenger ned.

Slått i høyden, i det flotte gammelfylket Buskerud.

Også i år er det mulig å vinne premier i julekalenderen vår! Det vil være spørsmål i hver luke, antallet vil variere noe. Hvis du vil delta i trekningen av premiene kan du sende svaret til oss i en melding til facebooksiden vår, eller på e-post til ungdomsutvalget@smabrukarlaget.no, innen klokka 10.00 dagen etter. Hvert riktig svar gir et "lodd" når vi trekker premiene i jula. Det er altså mulig å få flere "lodd" på dager med flere spørsmål.

Årets premier: 

 1. Fribillett for 2 på Akvariet i Bergen
 2. Gavekort som gir 2 billetter til konsert ved Riksscenen i Oslo
 3. Gavekort som gir 2 billetter til konsert ved Riksscenen i Oslo
 4. Gårdsost, hvit ost av geitemelk, fra Skjerdal stølsysteri og kafè

Akvariet i Bergen er Norges største akvarium og en av Bergens største turistattraksjoner for små og store. Visjonen vår er å skape LæreLyst om livet i havet. Man kan lære masse om havet og dyr ved å lese i en bok eller høre om det på skolen, men det er bedre å lære om dyrene når du er tett på og ser ekte fisker og dyr. Akvariet har vært en institusjon i Bergen siden 1960 og er organisert som en stiftelse.

www.akvariet.no


Riksscenen er en nasjonal møteplass for folkemusikk i alle fasetter! Riksscenen speiler hele det rike folkemusikkspekteret i Norge i dag, fra våre egne tradisjonsuttrykk til det flerkulturelle. Våre aktiviteter spenner fra tradisjonell konsertformidling til scenisk nyproduksjon innen både dans og musikk med mer enn 150 konserter og forestillinger i løpet av året. Du finner oss i Schous kulturbryggeri på Grünerløkka i Oslo.

www.riksscenen.no


På Skjerdal stølsysteri og kafè er du garantert å møte fleire geiter enn turistar. Stølen Leim ligg 400 meter over den vakre Aurlandsfjorden. Her har det vore stølsdrift i mange genererasjonar. I 2010 bygde vi Skjerdal stølsysteri og kafè, for å  ta den tradisjonelle stølsdrifta inn i ei moderne tida. På stølen treffer du budeiene og geitene våre, og kanskje sauer og hestar òg. På vegen opp kjenner du den gode lukta av kokt brim (brunost), akkurat som for hundre år sidan.

www.skjerdal.com


Velg ditt fylkeslag

Kontakt med sekretariat

Tlf sentralbord: 22 00 59 10
Sentralbordet er bemannet mellom 09.00 og 15.30. 

E-post: medlem@smabrukarlaget.no  post@smabrukarlaget.no

 

/share/mime/48/pdf.png Årsmelding 2020-21
(arsmelding-2020-2021-korrekt-lav-opplosning.pdf, 3MB)

/share/mime/48/pdf.png Årsmelding 2019-20
(arsmelding-2019-2020-siste.pdf, 2MB)

Artikler fra siste utgave av medlemsbladet

Bonde og Småbruker logo

/share/mime/48/pdf.png Utgivelsesplan Bonde og Småbruker 2022
(bs_medieplan_2022.pdf, 145kB)

/share/mime/48/pdf.png Bonde og Småbruker nr.8/21
(bonde-og-smabruker-nr.8-lav-opplosning.pdf, 16MB)

  Norsk Bonde- og Småbrukarlag
  Akersgata 41, 0158 Oslo

  Telefon sentralbord: 22 00 59 10
  E-post: post@smabrukarlaget.no

  Organisasjonsnummer: 970167943

  Kontonummer: 8101.05.36928

  Vippsnummer: 55 89 91

  Utviklet av Imaker as