Statssekretær Kristoffer A. Hansen (KLD) og statssekretær Hanne-Berit Brekken (LMD) representerte myndighetene i møtet. Styremedlem Ståle Støen og leder i rovviltutvalget Regina Brajkovic representerte NBS. Norsk Sau og Geit og Norges Bondelag deltok også fra næringa.
– Vi må ha en rovviltforvaltning som gjør det mulig å drive landbruk i hele landet. Forvaltningen må sikre at beitedyra våre ikke lider, og at bøndene får reelle tap erstattet, sier styremedlem Ståle Støen.
Organisasjonen tok opp en rekke konkrete utfordringer i møtet: evaluering og endring av erstatningsordningene, situasjonen med jerv i Fjord, Rauma, Lom og Skjåk, og behovet for våruttak av bjørn og ulv før beitesesongen.
– Det er avgjørende at uttak gjennomføres tidsnok. Staten må ta ansvar for at dyrevelferden ivaretas, og at beitebrukerne ikke settes i en umulig situasjon, understreker Støen.
Han påpeker at kommunale og interkommunale skadefellingslag må settes i stand til å gjennomføre raske uttak, og at SNO må stille opp og ta ut skadegjørere der lokale fellingslag ikke er rigget for dette.
- Det er mange eksempler på at rovvilt trekker til «nye» områder der lokale fellingslag ikke er trent, eller har hunder eller utstyr til å takle «nye» rovviltarter. I slike situasjoner kreves det rask avklaring og godt samarbeid, sier Støen.
Bonde- og Småbrukarlaget løftet også behovet for døgnåpen beredskapstelefon hos statsforvalteren under beitesesongen, og stilte kritiske spørsmål til praksisen med å kreve tidlig nedsanking i beiteprioriterte områder – noe de mener strider mot rovviltforlikets intensjon.
– Stortingets vedtak må følges, og det må være mulig å stole på at det som besluttes faktisk gjennomføres. Bønder må få forutsigbarhet og støtte – ikke flere byråkratiske hindre, avslutter Støen.
