IMG 20210910 145830

Beitekonferanse 17. - 18. januar: Kampen om utmarka

Beredskap og matsikkerhet Mat og produksjon Arealforvaltning Klima og miljø

Lurer du på hva lovverket rundt gjerdeplikt og gjerdehold sier, og hva slags rettigheter beitebrukeren har? Hvem har gjerdeplikt? Gir streifbeiting grunnlag for krav om gjerde? Hva med gjerding mot riksvei og jernbane? Og hva er kommunen sin rolle? På beitekonferansen 17.-18. januar kan du få svar på alle disse spørsmålene, og flere til.

Ein skigard kan ikkje vara evig, veit du (?)

Hvert år slipper omtrent 20.000 bønder dyra sine på beite i inn- og utmark. Beitebruken går nedover og har endra form, men beiting er fortsatt av stor verdi, både for dyra, for bonden, for matproduksjonen og for bosetting rundt om i landet.

For å kunne sende dyr på beite er gjerder og gjerdehold avgjørende. Vi vet mange sitter med spørsmål om hva lovverket faktisk sier, og hvordan beitebrukere praktisk skal kunne løse utfordringer rundt gjerdehold. Dette er et tema vi ønsker å gjøre et dypdykk i. Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Norsk Sau og Geit og TYR arrangerer derfor en konferanse der fokuset vil være både på juss, de praktiske løsningene og hvordan søke hjelp til å løse utfordringer. Målet er at både beitebrukere og forvaltning skal bli bedre rustet til å håndtere beitehverdagen. 

Tid og sted: Comfort Hotell, Gardermoen, 17.-18. jan 2024

Dag 1 vil bli brukt til å skaffe oversikt over hva slags problemer beitebrukerne sliter med, både på storfe- og småfe-sida. Dette vil bli belyst av flere beitebrukere som nettopp har vært eller er oppi rettsaker vedrørende rett til beite og plikt til å gjerde. Deretter vil vi få en grundig gjennomgang av lover og regler for gjerdehold, samt dommer som er avsagt i slike saker de senere årene. Til slutt ser vi nærmere på praktiske tiltak – hva kan beitebrukerne gjøre? Hva med kommunen? 

Dag 2 er satt av til å drøfte hva som kan og bør gjøres for å sikre tilgangen til utmarksbeite med vekt på gjerdehold. Er det andre enn landbruket som ser behov for å sikre denne ressursen som grunnlag for matproduksjon? Er beitedyra en klimaversting? Kan beitebrukeren forsikre seg mot problemer bundet til beitebruk? Kan jordskifteverket bidra? Dagen avsluttes med en paneldebatt der også «salen» får slippe til med sine synspunkter.

Se også vedlagt pdf med fullt program.

Målgrupper: Konferansen vil være en møteplass for alle som er opptatt av og involvert i bruken av utmarka – med hovedvekt på beitebruk. Sentralt her vil være beiterett og gjerdeplikt.

Konferansen blir ledet av Erling Skurdal, som har lang fartstid innen dette fagområdet.

Meld deg på ved å fylle inn påmeldingsskjema nederst på sida. Påmeldingsfrist er 12. desember. 

Hjertelig velkommen!

Utvalgsrådet i Norsk sau og geit, TYR og Utmarksutvalget i Norsk Bonde- og Småbrukarlag

 

UTVIDA PÅMELDINGSFRIST!
På grunn av stor interesse for beitekonferansen har vi utsatt påmeldingsfristen til 21. desember. Meld deg på beitekonferansen ved å fylle ut dette skjemaet.

 

Priser

For medlemmer i TYR, NSG eller NBS

  • Hele konferansen i enkeltrom inkludert middag – kr 3.400,-. Pris i dobbeltrom er kr 3.000,- Pris gjelder medlemmer i en av organisasjonene.
  • Pris for å delta på konferansen uten middag og overnatting er kr 900,- pr dag.

For andre deltakere

  • Hele konferansen i enkeltrom inkludert middag – kr 3.700,-. Pris i dobbeltrom er kr 3.300,- 
  • Pris for å delta på konferansen uten middag og overnatting er kr 1.000,- pr dag.