Rødbeter - Foto: Daniel Dan/Pexels

En rekke organisasjoner krever at regjeringa og SV leverer på tollvern

Mat og produksjon Klima og miljø Beredskap og matsikkerhet

Jordbruket og miljøbevegelse krever at SV, Sp og Ap leverer på tollvern i de pågående forhandlingene om statsbudsjettet. Organisasjonene mener at tollvern er et viktig jordbrukspolitisk virkemiddel for å nå målet om økt selvforsyning.

– Et styrket tollvern er helt nødvendig for at norske bønder skal levere på samfunnsoppdraget sitt, sier Elise Åsnes i miljø og utviklingsorganisasjonen Spire

– Å styrke tollvernet på frukt og grønt er viktig for å øke selvforsyninga og grøntproduksjon i Norge og sikre at norske bønder skal få en bedre pris for varene sine, sier Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender

Tor Jacob Solberg, leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, legger til at dette er viktig fordi pris og tilskudd har ulike roller:

– Uten økte priser må bonden hente mesteparten av inntektene fra tilskudd. Da bruker vi tilskudd til å opprettholde volum i matproduksjonen, og ikke til å ivareta samfunnsoppdraget som markedet ikke ivaretar alene.

Derfor krever organisasjonene at regjeringa støtter SV sitt forslag om å styrke tollvern på storfe, svin, løk, potet, eggeplommepulver og fryst kyllingfilet.

Å hente ut økte priser, takket være et styrket tollvern, er viktig langt utover behovet for en bedre inntekt for bonden, sier Tor Jacob Solberg:

– Hvis jordbruket skal levere på beredskap og økt selvforsyning trenger vi å frigjøre tilskudd fra volumproduksjon til bruk av jord. Det får vi ikke til uten et sterkt tollvern med muligheter for økte priser.

- Omlegging til prosenttoll handler om å skape et mulighetsrom for å sikre norsk produksjon framover. Den muligheten vi har nå ved å legge om til prosenttoll vil gi en positiv mulighet for å bruke pris til kostnadsdekning og inntekt til bonden i åra som kommer, sier Bjørn Gimming

– Det aller viktigste vi kan gjøre for norsk selvforsyning og arbeidsplasser i norsk næringsmiddelindustri er å stoppe avviklinga av norske gårdsbruk. Da er et styrket tollvern helt avgjørende, og regjeringen er nødt til å komme SV i møte, sier Markus Lohne Hustad, daglig leder i Økologisk Norge

 

Organisasjoner:

Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Tor Jacob Solberg
Norges Bondelag, Bjørn Gimming
Økologisk Norge, Markus Lohne Hustad
Framtiden i våre hender, Anja Bakken Riise
Spire, Elise Åsnes