Til Nyhetssak Innspill

Godt i gang med innspillsmøter

Jordbruksoppgjøret

Forhandlingsdelegasjonen i NBS er i gang med arbeidet opp mot årets jordbruksforhandlinger, og har denne uka innspillsmøter med både interne utvalg i organisasjonen og en rekke aktører fra jordbruket.

Onsdag 6. mars la tolv interne utvalg fra NBS fram sine viktigste punkter til forhandlingene på de digitale innspillsmøtene. Målet er å dra nytte av den faglige kompetansen til de interne utvalgene som eksperter innenfor sine fagområder. Av NBS sine 19 utvalg er 14 faglige eller tematiske utvalg. I tillegg kommer Kvinneutvalget og Ungdomsutvalget, samt forhandlingsutvalget, organisasjonsutvalget og aksjonsutvalget.

- Det er viktig for oss å dra nytte av all kompetansen som finnes i utvalgene våre, samt passe på at vi har ei god forankring i organisasjonen når vi skal løfte fram NBS sine krav i forhandlingene, sier Marianne Lunåsmo, som sitter i NBS sitt forhandlingsutvalg.

7. og 8. mars står andre aktører knytta til jordbruket for tur. I dag og i morgen møter forhandlingsdelegasjonen 27 aktører tilknytta næringa, som legger fram det de mener er de viktigste prioriteringene i vårens forhandlinger mellom staten og faglagene i jordbruket.

- Det er mange aktører som representerer bønder og andre i næringskjeden, og det er viktig for NBS å lytte til deres meninger før vi går i gang med forhandlingene. Jordbruksforhandlingene er ikke bare et lukka, årlig ritual for staten og faglagene, men noe som angår alle i næringskjeden – og dessuten alle som spiser mat i Norge, sier leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Tor Jacob Solberg.

Forhandlingsdelegasjonen deltar fra NBS, og består av forhandlingsutvalget ved Tor Jacob Solberg (leder), Vegard Vigdenes og Marianne Lunåsmo, samt Asbjørn Hagene (1. vara) og Hanne Bjerkvik (2. vara). I tillegg deltar generalsekretær Anton Langeland, fungerende generalsekretær Anders Bakke Klemoen, fagrådgivere Lise Saga, Kathrine Kinn og Tor Håkon Føreland, Dag Fossen, Ola Lie og kommunikasjonsansvarlig Nora May Engeseth. Forhandlingsdelegasjonen er i hovedsak samla på kontoret i Akersgata for innspillsmøtene, med noe deltakelse på Teams.

Hvert utvalg og hver ekstern aktør har fått 25 minutter til rådighet for å legge fram og diskutere sine innspill. I tillegg har de sendt skriftlige innspill.

 

Disse interne utvalgene deltok på innspillsmøtene 6. mars:

Grøntutvalget

Storfekjøttutvalget

Mjølkeutvalget

Utmarksutvalget

Fjørfeutvalget

Svineutvalget

Småfeutvalget

Internasjonalt utvalg

Ungdomsutvalget

Inn på tunet-utvalget

Lokalmatutvalget

Kornutvalget

 

 

Disse aktørene deltar på innspillsmøter 7.-8. mars:

Geno

Norsk Landbruksrådgivning

Norsk Landbrukstjenester

Norsvin

Norges Bærdyrkerlag

Økologisk Norge

HOFF

Norsk Bufe

Graminor

Innovasjon Norge

Norges Skogeierforbund

Norsk Seterkultur

Stiftelsen norsk Mat

Kornbøndenes Interesseorganisasjon

Rørosmeieriet

Veterinærforeningen

Opplysningskontoret for frukt og grønt

Norsk Sau og Geit

Fiskå Mølle

Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

TYR

Debio

Inn på tunet Norge

Felleskjøpet Agris såkornavlerlag

Norges Birøkterlag

Q-meieriene

Norsk Gartnerforbund