Kathrine Kinn Og Thor Håkon Føreland

NBS styrker laget

Organisasjon

Denne uka ønsker vi to nye ansatte velkommen på laget: Thor Håkon Føreland, advokat, bonde og avtroppende styreleder i Norges Birøkterlag, og Kathrine Kinn, samfunnsviter, bonde, forfatter og nyvalgt styremedlem i Telemark Bonde- og Småbrukarlag.  

Norsk Bonde- og Småbrukarlag styrker laget med to nye fagrådgivere. Føreland er advokat, har bakgrunn fra landbruket og har god organisasjonserfaring gjennom styreledervervet i Norges Birøkterlag. Med ham på laget styrker vi vår juridiske kompetanse, som gir oss sterkere grunnlag for arbeid med blant annet beiterettsaker, politiske høringer og rettslige utfordringer knyttet til politiske forslag i jordbruket.   

- Det er ikke ofte en jobb dukker opp hvor jeg kan jobbe både med både juss og næringspolitikk. Nå får jeg en variert hverdag hvor jeg fortsatt skal jobbe noe som advokat på Sørlandet, hvor jeg bor, og kombinere det med å gjøre en innsats for å bedre vilkårene for NBS sine medlemmer. Jeg er veldig bevisst på at en organisasjon må bygges fra bunnen og opp. Noe av det jeg ser mest frem til i jobben er å treffe medlemmer og tillitsvalgte, og løfte dem enda bedre frem i organisasjonsarbeidet, sier Føreland.

Kinn har lang fartstid i organisasjonen som tillitsvalgt, og var blant annet o Hun skal blant annet jobbe med klima og bærekraft, dyrevelferd og bondevelferd, i tillegg til kommunikasjon, og blir «på mange måter en potet, noe små organisasjoner trenger,» som Kinn selv uttrykker det. 

- Jeg ser fram til å jobbe for NBS, organisasjonen med den ærligste beskrivelsen av situasjonen i norsk jordbruk og med de mest riktige løsningene på problemene vi står overfor. Ikke minst gleder jeg meg til vårens jordbruksforhandlinger med det kompetente laget av tillitsvalgte og medlemmer som organisasjonen har bygget opp, sier hun.

 

Bred erfaring fra landbruk og organisasjonsliv

De to nye fagrådgiverne kan skilte med bred erfaring fra landbruket og fra organisasjoner tilknytta næringa.

I tillegg til vervene i NBS, har Kinn hatt ulike verv i miljøbevegelsen, og har jobbet i Økologisk Norge og Norges Bygdeungdomslag. Hun forteller om «et litt komplisert kjærlighetsforhold» til landbruk og matproduksjon:

- Jeg har sterke følelser for alle dem som med støvla på produserer mat til en befolkning som aldri har vært mettere. Jeg har en stor tro på norsk mat og norske ressurser, men det å formidle verdien og ringvirkningene av et levende landbruk til en befolkning, herunder politikere, med stadig mindre kjennskap og kunnskap om norsk mat, er en utfordring.

Da kommer det nok godt med for NBS at Kinn har skrevet masteroppgave om strukturrasjonalisering i fjellandbruket, er fast spaltist i Klassekampen og i fjor ga ut boka En bondefortelling om norsk jordbruk.

- Ikke minst vet jeg hvor og hvordan skoen trykker i næringa, for jeg har drevet med sau, storfe, melk og seterdrift de siste fem årene, sier Kinn.

Føreland driver et småbruk med 100 vinterfôra sau og 70 bifolk sammen med sin kone, og har tidligere dyrket jordbær. Han har altså god kunnskap om næringa generelt, og er spesielt opptatt av beiting i utmark.

- Jeg har gjeterhund som hobby, og sauene mine er omreisende i beiting. Det er jo helt genialt. Jeg slipper dem i utmarka, henter dem med hund og henger, og frakter dem videre til neste beitestopp. Det samme gjør jeg med biene, de kjøres på både sommertrekk og lyngtrekk, hvor de høster nektaren i utmarka. Dette er både bærekraftig og fremtidsrettet. 

Også Føreland har, i tillegg til juss, bakgrunn fra media og journalistikk, og understreker viktigheten av kommunikasjon:

- God og smart kommunikasjon er viktig for å oppnå det man ønsker. Som advokat er jeg vant til å argumentere for en sak, og legge en strategi for å vinne frem med budskapet. Her kan jeg bidra inn i organisasjonen for å spille de tillitsvalgte enda bedre.

 

Motiverte for ei spennende tid framover

Kinn og Føreland er klare for å sette i gang med arbeidet i NBS, og begge understreker at det haster å bedre vilkårene for bonden.

- Det er kun håp for norsk jordbruk dersom vi får jamstilling på rett tallgrunnlag. Uten jamstilling blir det vanskelig å levere på selvforsyning og andre samfunnsoppdrag, sier Kinn.

- Med Hurdalsplattformen har vi en historisk mulighet, og det føles ut som det er et nå eller aldri for norsk jordbruk. Derfor er jeg veldig motivert for å brette opp ermene og jobbe på for at vi skal få viktige gjennomslag.

Føreland mener NBS sine medlemmer vil spille en nøkkelrolle framover:

- Jeg er overbevist om vi i årene som kommer vil bli mer avhengig av å produsere maten vår selv på norske ressurser. I en urolig verden vil økt selvforsyning bli viktig på tvers av tradisjonelle politiske skillelinjer. Her vil NBS sine medlemmer spille en nøkkelrolle. Men det haster å øke lønnsomheten. Fotosyntesen er gratis, men bonden må ha en anstendig lønn for å leve et godt liv!