Tor Jacob Solberg 1

Rettferdighet på agendaen: - En stor systemfeil er i ferd med å rive samfunnet vårt i biter

Mat og produksjon

Mandag 9. oktober deltok leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Tor Jacob Solberg, i Regjeringens kontaktutvalg. Han orienterte om situasjonen i næringa.

Situasjonen i landbruket er alvorlig. Vedvarende dårlig lønnsomhet og en svak økonomi truer næringa, samtidig som sommerens ekstremvær har vist hvor sårbart jordbruket er overfor klimaendringene. Mandag 9. oktober deltok Tor Jacob Solberg i Regjeringens kontaktutvalg. Her tok han blant annet opp tollvernet og produksjonsregulering, og rettet søkelyset om urettferdigheten som preger det norske samfunnet. Les hele innlegget her:

Regjeringens linje i forhold til tollvern legger i praksis opp til å feile i forhold til norsk selvforsyning. Uten nødvendige endringer vil det norske matsystemet kollapse, fordi inflasjon spiser opp verdien av kronetoll i stort tempo. Prosenttoll er det eneste som over tid vil gi nødvendig beskyttelse. Norge er i sin fulle rett til å bruke den type toll som gir best beskyttelse. For en langsiktig næring som jordbruk er det totalt ødeleggende at regjeringen ikke gjør endringer på de andre toll-linjene samtidig. Det fører til en unødvendig usikkerhet som får meget store negative ringvirkninger for muligheten for å øke norsk selvforsyning av varer vi kan produsere selv. Anders Nordstad med flere har ettertrykkelig bevist at det er kjøpekraften og ikke råvareprisen som avgjør matprisene.

- Den mest kjøpte dagligvaren er brus.

- Vi bruker mer penger på alkohol en meieriprodukter.

- Hunder fôres med ribbe.

- Vi kaster spiselig mat for 20 mrd i året.

- Vi er av landene i Europa som bruker lavest andel av inntekta vår på mat.

Fokus på billig mat er uforenlig med framtidsretta og godt klima, ressurs- og fordelingspolitikk.

Er det greit å holde en næring med hovedavtale på et nivå på 212 000 i 2020 pr årsverk? (til egenkapital og arbeid)

Ellers i samfunnet kalles dette sosial dumping.

Er det en legitim løsning for en mislykket fordelings- og sosialpolitikk at noen skal holdes nede? De fattige blir fattigere og de rikere blir rikere. Systemet med prosentvekst i lønnsoppgjøret må bære sitt ærlige ansvar. En stor systemfeil er i ferd med å rive samfunnet vårt i biter.

Viktige produksjons- og foredlingssystemer, som markedsregulator Nortura, står i fare for kollaps fordi regjeringen ikke så langt gjør nødvendige grep rundt kjedemakta og produksjonsregulering. I lang tid har det blitt advart mot konsekvensen, men vi registrerer en tafatt holdning som sender et kraftig signal til norske bønder. Norsk jordbruk er ikke en langsiktig, trygg næring!

Vi krever:

- Tollvern slik at maten får rett verdi.
- Produksjonsregulering slik at vi produserer rett mengde mest mulig klimavennlig.
- Økonomisk og sosial jamstilling på rett tallgrunnlag.

Det vil føre til:

- Økt norsk selvforsyning og verdiskapning.
- Mindre matkasting.
- Økt beredskap.
- Vise internasjonal solidaritet med de som trenger maten mer enn oss.
- Sunnere mat vil føre til et sunnere kosthold med lavere klimapåvirkning.