Tørke 2023 - Foto: Vilde Haarsaker/Norsk Bonde- og Småbrukarlag

Riksrevisjonen: Norge ikke godt nok forberedt på en matkrise

Beredskap og matsikkerhet

I dag la Riksrevisjonen frem sin rapport om matsikkerhet og beredskap på landbruksområdet. Myndighetene har ikke tatt tilstrekkelig hensyn til at alvorlige kriser kan påvirke matsikkerheten og vi er ikke godt nok forberedt, er konklusjonen.

Ifølge Riksrevisjonens undersøkelser har ikke departementene planer for hvordan vi kan legge om produksjonen og forbruket av mat i Norge i en krisesituasjon. I planene som eksisterer, forutsettes det at mat og fôr kan importeres.

I tillegg retter Riksrevisjonen søkelyset mot nedbygging av matjord. De mener dette kan redusere beredskapen. De peker særlig på at det ofte er den beste jorda som blir omdisponert til andre formål, at store jordbruksarealer av god kvalitet er ute av drift og at nydyrking skjer i områder som ikke er egnet til å produsere korn og annen mat som er viktig for sjølforsyningen.

Leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Tor Jacob Solberg, er fornøyd med at Riksrevisjonen har lagt fram en såpass tydelig rapport, og ber regjeringa ta situasjonen på alvor.

- Riksrevisjonens rapport underbygger det vi har sagt over tid om at norsk matproduksjon er underfinansiert. Det må kraftige virkemidler til for å bygge opp norsk matproduksjon igjen, sier Solberg.

 

Les pressemelding fra Riksrevisjonen her. 

Klikk her for å laste ned rapporten fra Riksrevisjonen.

 

Kontakt: 

Tor Jacob Solberg
Leder
Tlf: 911 65 119