Tirsdag 13. august
Hvorfor klarer vi ikke produsere nok matkorn?
15.00-15.45, Thon Hotel Arendal
Torsdag 15. august
En matpolitikk som spiser oss opp
08.30-09.50, Lille Hotell, Torvgaten 5
Mening, mat og mot (arrangør)
14.30-17.00, Kanalplass-scenen
Det store norske grøntløftet
14.30-15.30, Samfunnsteltet
Mening, mat og mot:
Visste du at styrtrike, lille Norge er dårligst i verden på egen selvforsyning av mat? At ALLE andre land er bedre rustet enn oss?
Myndighetene oppfordrer oss til å øke vårt private kriselager, men hvordan står det til med det nasjonale beredskapslageret?
Norge kvesser de militære musklene, men hva spiser soldatene?
Du har sikkert hørt at vi ikke trenger å bekymre oss - for vi har jo fisken?
Er du blitt fortalt at mat er mat uavhengig av produksjonsmetode og prosesseringsgrad?
At vi har jo oljefondet og kan kjøpe det vi trenger?
At vi har matproduksjon for at bøndene skal ha noe å holde på med?
At bare vi får vekk tollen så blir maten billigere?
At løsningen er færre og større matproduserende gårdsbruk i sentrale strøk?
At distriktene er et evinnelig og unødvendig pengesluk?
At hvis vi lar volum og pris være markedsdriverne så fikser vi all verdens matmangel?
Vel. Sannheten er en annen.
Matberedskap er fundamentet for all annen beredskap. Dette er et samfunnsansvar. Sittende myndigheter må ansvarliggjøres til å ta de grep som kreves for en tryggere framtid for ungene våre. Det må bygges matsystemer som er robust, regenerativt og basert på stedegne ressurser. Det må sørges for optimal helse og trivsel for både jordliv, planter, dyr og mennesker og være økonomisk attraktivt for rekruttering. Det må kunne produsere mat i et evighetsperspektiv over absolutt hele landet.
Vi påstår at et slikt fremtidsretta, stedegent, sirkulært, fotosyntetisk og karbonbindende matsystem er selve løsningen på mange av de kommende klima -og helseutfordringene vi står overfor.
Vi ønsker å bygge en folkebevegelse basert på kunnskap og bevisstgjøring som gjør at vi tør å være modige sammen! Der vi tør å stå opp og bruke stemmen vår i dette velsmurte demokratiet vi er en del av!
Ingen er for liten. Alle er store nok! Vi er alle veivisere!
Du møter:
Tor Jacob Solberg - leder av Norsk Bonde og Småbrukarlag: «Vi spiser rundt samme bord. Mat må få sin virkelige verdi!»
Marit Kolby – ernæringsbiolog og forfatter: «Ultraposessert mat i et helseperspektiv.»
Anders Nordstad – matblogger og siviløkonom: «Det er maten vår for pokker!»
Gytis Blazevicius – leder Natur og Ungdom: «Solidaritet, landgrabbing og Grønt Spatak.»
Heidi Bjerkan – mesterkokk og formidler: "Rene råvarer!"
Per Olaf Lundteigen: bastion på Stortinget: "Vi må tørre å si det som er sant!"
Kjersti Rinde Omsted: regenerativ økobonde og helhetsmedisiner: "Jordhelse, plantehelse, dyehelse og helhetsmedisin."
Bjørn Rygg: forkjemper for lokal verdiskapning: "Familiejordbruket skaper verdier vi ikke kan erstatte med noe annet!"
Anton Langeland: generalsekretær i NBS: leder panelsamtalen med Heidi Bjerkan og Bjørn Rygg
Ida Maria Syvertsen: rockemusiker med urlansering av den nye låta : «Oh – mandelpotet!»
Edel Urstad: grunnlegger av Mening, Mat og Mot og sivilagronom i internasjonal matsikkerhet: "PRI NR 1!"
SERVERING av deilig økologisk mat og drikke til alle som kommer!
VELKOMMEN til Mening