31

For en reise!

Her skriver familien Vink de Roos om sin fantastiske reise, der de gjennom 25 år har bygd opp det som i dag framstår som Lofoten Gårdsysteri. Nordland Bonde- og Småbrukarlag ønsker lykke til videre på reisen til en fin framtid. 

For en reise!
For akkurat 25 år siden flyttet Hugo, Marielle og Gerbrand (2 år) med Hurtigruten fra Vestlandet til Lofoten.
Flyttelasset var ikke stort; en spissbåt, Pino (vår gjeterhund), høns og klær.
Vi startet med ingenting, men vi følte vi hadde alt.
Vår egen gård. Drømmen vår!
På verdens fineste plass.
Vi ble veldig godt tatt i mot i Steinfjorden. Det er vi takknemlig for. Vi trivdes godt med den nord-norske kulturen: Åpen og direkte.
Målet var å legge om til økologisk og begynne å lage ost på egen melk.
Gården ble lagt om til økologisk det første året og vi startet å yste i kjelleren. Tomas ble født❤️
Vi smakte mye geitemelk for å selektere på den gode smaken vi ønsket.
Gjennom årene som fulgte bygde vi ut fjøset med en ny halm avdeling og melkestall. Enga ble slått med 2 hjulstraktor, og folk rundt oss lurte på hvordan dette skulle gå.
Mye av tid og kapital ble brukt på drenering, nydyrking, steinpukking og pløying, slik klarte vi sakte å øke produksjonen på enga og inne i fjøset!
Jorda er grunnlaget for alt som skjer på gården. Vi begynte å dyrke grønnsaker, potet og korn til krossing. En Skolehage ble også begynt sammen med Eltoft skole.
De siste årene har vi bygd nytt gårdsysteri med gårdskafe og tilpasset oss markedet.
Fra å måtte ‘kjempe’ om plass i dagligvare butikker, ble etterspørselen etter ost fort stor. Fra å måtte spise nesten alt kjekjøtt selv, skapte vi et marked.
Videre har vi fortsatt å legge mye arbeid i jorda vår, og maskinparken har blitt modernisert.
Det ble svært mange arbeidstimer uten feriedager, og utviklingen stoppet ikke.
Vi følte stor glede av å skape og utvikle vår egen gård.
Gerbrand og Tomas fikk allerede som små gutter samme lidenskap for å utvikle gården. Vi har ofte sagt at vi ikke hadde klart det uten dem, og det er helt sant. Vi er et bra team og har stor glede av å jobbe sammen.
Vi er ikke alltid enige, men med et felles mål: Å produsere best mulig mat basert på de ressursene vi har på gården og rundt oss.
I et kretsløp, tett på naturen. Geitene på beite, og melken som blir til ost gjennom godt grovfôr. Og oss på gården.
Vi er takknemlig for muligheten vi har fått og skal fortsette å leve livet fullt ut her på gården!
Vi kan stolt se hvordan vi har bygget stein på stein.
Vi gleder oss til den videre utviklingen her på Saupstad"