Foto Per Anton Nesjan

Hvorfor sentralisere landbrukstjenestene i Bodø?

Beiarn og Bodø Bonde- og Småbrukarlag og fylkeslaget reagerer sterkt på at Bodø kommune vil sentralisere landbrukstjenesten de yter til landbruket, fra Misvær til rådhuset i Bodø. Derfor har de to lederne for lokal- og fylkeslaget sendt brev til både politikerne i kommunen ved ordfører og gruppeledere og administrasjonen, ved kommunedirektør og avdelingsledere. Målet er å få beholde begge stillingene som inntil nylig var lokalisert i Misvær.

Her følger brevet til Bodø kommune, fra Olaug Olsen, leder i Beiarn og Bodø Bonde- og Småbrukarlag og Angelica Svarto, leder i Nordland Bonde- og Småbrukarlag:

Inntil nylig hadde vi to landbruksrådgivere med kontorsted Misvær. Dette har fungert utmerket. På det gamle kommunehuset i Misvær, har de ofte bønder innom, fra fjern og nær, som de hjelper med alt ifra søknader til velferdsordninger i jordbruket. Bønder fra både Tverlandsområdet og helt ned mot kommunegrensa til Gildeskål har brukt rådgiverne i Misvær for å slippe å dra helt inn til byen. For resten av kommunen blir tjenester utført digitalt.

Landbruksrådgiverne i Misvær har også dratt på befaringer til ulike landbruksbedrifter, og kan like enkelt komme seg dit fra Misvær som fra Bodø Rådhus. 

Da den ene av de to gikk av med pensjon 1. juni, ble denne stillingen utlyst, men nå med kontorsted Bodø rådhus. På muntlig spørsmål fra Synnøve Pettersen (SV) i bystyremøte 19. juni angående saken, svarte ordføreren at det ikke bør ha noe å si hvor landbruksrådgiverne har kontorsted, og at han var helt for desentraliserte løsninger, i tråd med kommunens samfunnsdel. 

Dagens teknologi muliggjør økt bruk av desentraliserte arbeidsplasser og fleksible løsninger på arbeidssted. Som rådgiver må du være tilgjengelig digitalt, per telefon og fysisk, for samtlige bønder i hele kommunen. Dette kan gjøres like bra fra Misvær som fra bysentrum. Møter kan man selvfølgelig ha både fysisk og digitalt begge steder. 

Et glimrende eksempel på en desentralisert stilling, er den som har ansvar for skjenkebevillinger i Bodø kommune, som jobber fra Misvær. Det fungerer helt supert. 

Vi registrerer at praksis i de ulike avdelingene i kommunen har helt ulikt syn på slike desentraliserte arbeidsplasser. Det som blir et paradoks, er at det er Landbruk- og miljøavdelinga som krever den minst desentraliserte og fleksible praksisen, med begrunnelse at de ønsker et kontorfellesskap på rådhuset.  Hva skjer da med kontorfellesskapet på kommunehuset i Misvær, når folk stadig flyttes derfra til byen?

Saken har ikke vært til politisk behandling, og er stikk i strid med kommunens egne ord om seg selv som arbeidsgiver:

«Buvda kommuvdna skal være en attraktiv arbeidsgiver. Å rekruttere, utvikle og beholde kompetente medarbeidere og ledere krever fokus på godt arbeidsmiljø og forutsigbare arbeidsforhold, i samarbeid med tillitsvalgte. 

Som en stor arbeidsplass skal Bodø kommune vise hvordan beste løsninger praktiseres for å nå samfunnsmålene, og ta ansvar for samfunnets utvikling. Kommunens administrasjon må søke samarbeid og samskaping med utviklingsaktører for å sikre en god samfunnsutvikling.»

Vi er gjort kjent med at den som ble tilbudt den ledige landbruksrådgiverstillinga, med kontorsted rådhuset, på grunn av gårdsdrifta ønsket kontorsted Misvær. Dette ble blankt avvist. Selv når vedkommende tydeliggjorde at så lang pendletid, vil umuliggjøre videre gårdsdrift, svarte kommunen nei på å gå med på kontorsted Misvær. 

Beiarn og Bodø Bonde- og Småbrukarlag og Nordland Bonde- og Småbrukarlag reagerer kraftig på at Bodø kommune vil sentralisere landbrukstjenesten i kommunen. Vi mener det er stikk i strid med kommunens samfunnsplan om å benytte «erfaringsbasert kunnskap gjennom naturbaserte næringer, til havs og på land». 

Igjen siterer vi fra samfunnsplanen, 6.2 Kommune 3.0 – Samskaping 

«For å ha best mulig kunnskap og være rustet til å ta treffsikre valg, skal framtidens Bodø/Bådåddjo/Buvvda skapes i nær forbindelse mellom kommune, innbyggere, næringsliv, institusjoner og frivillig sektor. På denne måten skal innbyggerne involveres for å treffe deres behov og utløse kreativitet, engasjement og fellesskapsfølelse. Det handler ikke bare om å bli hørt og kunne si sin mening. Samskaping handler om likeverdige partnerskap og å ta i bruk alle ressursene i lokalsamfunnet for å delta i utviklingen av kommunen. «

Vi kan ikke se at praksis utført av kommunens administrasjon er i tråd med formuleringene i kommuneplanens samfunnsdel.

Vi ønsker en begrunnelse for hvorfor stillingen ikke skal fortsette å være i Misvær. Vi ønsker tilbakemelding på om samfunnsplanen ikke skal følges opp. 

Vi kan ikke se at beste løsning er å sentralisere landbruksrådgivernes arbeidssted. Kommunen må kunne beholde en desentralisert løsning m.h.t. arbeidssted for sine landbruksrådgivere. Noe annet vil være gammeldags og rigid av Bodø kommune.