Gulrøtter - Foto: Harshal S Hirve/Unsplash

Pløyer ned 150 mål gulrøtter: - Dagligvarekjedene må ta ansvar

Gulrotprodusenter varsler at de ikke har råd til å lagre gulrøtter utover vinteren. – Nå må kjedene ta ansvar, sier leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Kjersti Hoff.  

Bakgrunnen er høye strømkostnader til lagring. Det melder NRK.

- Det er forkastelig om dette blir pløyd ned, sier Hoff. Hun etterlyser en løsning, og oppfordrer sterkt dagligvarekjedene til å komme på banen.

Lagringsanlegg for frukt og grønnsaker er ikke inkludert i ordningen for strømstøtte til jordbruket.

- De bondeeide lagrene burde vært inkludert. I tillegg ser vi at enkeltprodusenter har strømforbruk langt over støtteordningen som jordbruket har på maks 20 000 kWh i mnd. Det gjelder spesielt i tørke- og lagringsperioder for råvarene.

Landbruks- og matminister Sandra Borch sier til Nationen at regjeringa ikke har planer om endringer i strømstøtteordningen til jordbruket nå, men ser på løsninger for næringslivet.

- Matsikkerhet og -beredskap har vært et svært aktuelt tema det siste halvåret, og tiltak har blitt gjennomført for å opprettholde produksjonen i 2022. Da er det svært synd om innsatsen pløyes ned i jorda fordi bonden ikke har råd til å lagre råvarene, sier Hoff.

 

 

Mener kjedene må ta ansvar

Hoff mener dagligvarehandelen har sluppet billig unna.

- Årets jordbruksforhandlinger satte målpris på gulrot med en øvre prisgrense på 20%, nettopp på grunn av stor usikkerhet knyttet til kostnader og mulig behov for høyere priser utover sesongen, forklarer Hoff.

Hun mener kjedene må garantere produsentene en pris hvor kostnadene er dekket. Det kan de gjøre ved å bruke øvre prisgrense fullt ut med en opptrapping utover i lagringssesongen.

- Nå må kjedene, Coop, Rema og NorgesGruppen, ta ansvar. De må garantere bonden en kostnadsdekning uten å legge på egen avanse. Det vil være nødvendig med slike garantier nå for å sikre stabil tilgang til det vi kan produsere her i landet vårt.

- Vi må alle bidra for å øke sjølforsyninga, fortsetter hun.

 

 

Vil ikke løses ved import

Ifølge Hoff vil det ikke være mulig å lene seg på import, dersom gulrotprodusentene ikke kan levere.

- Vi har ingen garanti for at det er gulrot å importere Det har vært og er store værutfordringer med tørke og lite vanningsmuligheter i store deler av Europa. De gulrøttene som er å få kjøpt vil mest sannsynlig være betydelig dyrere enn tidligere.

Hun legger til at problemet er større enn antatt:

- Det er varsla om gulrot nå, men det samme vil gjelde for potet, løk og andre lagringsgrønnsaker. Dette er en viktig del av Norges sjølforsyning i høst- og vinterhalvåret. Det haster med tiltak for å sikre at disse råvarene kan lagres, avslutter Hoff.

 

 

 

Makta i dagligvarehandelen

Matsystemet i Norge er preget av vertikal integrasjon. Det betyr at de tre store dagligvareaktørene Coop, Rema og Norgesgruppen, i tillegg til å ha en markedsandel på 96,5%, kontrollerer store deler av verdikjeden fra maten forlater bonden til forbrukeren kjøper den i butikken. Omsetningen av kjedenes egne merkevarer øker (EMV), i tillegg eier dagligvarekjedene hver sine grossistledd. Det er her utfordringen oppstår.