Hører metanhemmere hjemme i norsk matproduksjon?
Dato: 12. februar kl.18.00-20.15
Sted: Klimahuset i Oslo, Sars' gate 1
0562 OSLO
Arrangementet er gratis og åpent for alle. Arrangementet strømmes: https://www.nhm.uio.no/.../ekste.../250212_metanhemmere.html
Det vil gjøres opptak av arrangementet som blir tilgjengeliggjort i etterkant.
PROGRAM
17.45 Dørene åpner, kaffe og noe å bite i
18.00 Velkommen og innledning ved Rebekka Nystabakk, leder i Tigerstaden BS.
- Hvorfor er vi her i kveld? Betraktninger om kunnskapsbehov fra en forbruker.
18.10 Hva er metanhemmere og hva er funksjonen?
Innledning ved Kim Viggo Weiby
18.25 Hva er metanhemmere og hvorfor er det viktig for jordbruket?
Innledning ved forsker Heidi Skreden, deltaker i MetanHub-prosjektet.
18.40 Hvem skal betale for metanhemmere?
Innledning ved Vilde Haarsaker, seniorrådgiver i Nibio
18.55 Hvem tjener på metanhemmere?
Innledning ved Helene Bank, Handelskampanjen
19.10 Hva mener forbrukeren?
Innledning ved Anne Zondag, Matprat
5 min pause
19.30. Panelsamtale med innlederne, ledet av Katrine Lekang i Matprat.
Hører metanhemmere hjemme i norsk matproduksjon? Hvem tjener på det, og hvem bærer kostnaden?
Det blir anledning til å stille spørsmål og debattere.
20.15. Takk og vel hjem
Arrangører: Tigerstaden Bonde- og Småbrukarlag, Oslo og Akershus Bonde- og Småbrukarlag og Matprat
Kort om innlederne:
Om temaet: Klimaendringene utfordrer hvordan vi produserer mat. Vi står overfor store valg: Hvordan kan vi redusere utslippene fra landbruket samtidig som vi tar vare på norsk matproduksjon, beiteressurser og forbrukernes tillit? Metanhemmere, som reduserer klimagassutslipp fra husdyr, løftes frem som en løsning – men hva betyr dette for bærekraften i norsk jordbruk?
Dette arrangementet er for deg som ønsker å forstå mer. Vi har fått med oss et ekspertpanel som gjennom kvelden skal gi oss kunnskap og nye perspektiver på bruken av metanhemmere i norsk matproduksjon. Hva er egentlig metanhemmere, og hvorfor ønsker noen bønder å ta dem i bruk og andre ikke? Er metanhemmere bærekraftige, og hvem tjener egentlig på at vi bruker dem?
Tigerstaden Bonde- og Småbrukarlag, Oslo Akershus Bonde- og Småbrukarlag og Matprat inviterer til en lærerik kveld på Klimahuset i Oslo. Vi skal sette søkelys på relevante og viktige spørsmål - uten å konkludere for deg. Målet er å gi deg ny innsikt til å kunne reflektere rundt hva som er best for norsk matproduksjon, miljøet og din egen handlekurv.