Møte om metanhemmere

Hører metanhemmere hjemme i norsk matproduksjon? 

Tigerstaden Bonde- og Småbrukarlag, Oslo Akershus Bonde- og Småbrukarlag og Matprat inviterer til en lærerik kveld på Klimahuset i Oslo,  Sars' gate 1, onsdag 12.februar kl. 18.00 Vi skal sette søkelys på relevante og viktige spørsmål - uten å konkludere for deg. Målet er å gi deg ny innsikt til å kunne reflektere rundt hva som er best for norsk matproduksjon, miljøet og din egen handlekurv. Se mer for program og innhold.

12. feb. 2025 - 18:00
Klimahuset oslo
Tigerstaden Bonde- og Småbrukarlag med flere

Hører metanhemmere hjemme i norsk matproduksjon? 

Dato: 12. februar kl.18.00-20.15 

Sted: Klimahuset i Oslo, Sars' gate 1
0562 OSLO 

Arrangementet er gratis og åpent for alle. Arrangementet strømmes: https://www.nhm.uio.no/.../ekste.../250212_metanhemmere.html

Det vil gjøres opptak av arrangementet som blir tilgjengeliggjort i etterkant.  

PROGRAM  

17.45 Dørene åpner, kaffe og noe å bite i 

18.00 Velkommen og innledning ved Rebekka Nystabakk, leder i Tigerstaden BS.

- Hvorfor er vi her i kveld? Betraktninger om kunnskapsbehov fra en forbruker.

18.10 Hva er metanhemmere og hva er funksjonen?  

Innledning ved Kim Viggo Weiby 

18.25 Hva er metanhemmere og hvorfor er det viktig for jordbruket? 

Innledning ved forsker Heidi Skreden, deltaker i MetanHub-prosjektet. 

18.40 Hvem skal betale for metanhemmere? 

Innledning ved Vilde Haarsaker, seniorrådgiver i Nibio 

18.55 Hvem tjener på metanhemmere? 

Innledning ved Helene Bank, Handelskampanjen 

19.10 Hva mener forbrukeren? 

Innledning ved Anne Zondag, Matprat 

5 min pause 

19.30. Panelsamtale med innlederne, ledet av Katrine Lekang i Matprat. 

Hører metanhemmere hjemme i norsk matproduksjon? Hvem tjener på det, og hvem bærer kostnaden? 

Det blir anledning til å stille spørsmål og debattere.

20.15. Takk og vel hjem 

Arrangører: Tigerstaden Bonde- og Småbrukarlag, Oslo og Akershus Bonde- og Småbrukarlag og Matprat 

Kort om innlederne:

Kim Viggo Weiby jobber i Animalia som fagsjef for bærekraft og klima. Han har en mastergrad i husdyrernæring og en doktorgrad i metangassutslipp hos drøvtyggere fra NMBU på Ås. Han har jobbet i over 15 år i ulike organisasjoner i landbruket, hovedsakelig med ernæring og fôring av drøvtyggere.
Heidi Josten Skreden har bakgrunn fra gårdsbruk i Gudbrandsdalen. Mastergrad i etologi (husdyratferd) fra NMBU. Jobberfaring fra Franzefoss Minerals før jeg kom til Tine, og har primært jobbet med fôringsplanlegging og AMS-relaterte oppgaver. Nå er jeg i avdelingen Forskning og Fag, og jobber primært med MetanHUB.
Katrine Lekang er biolog med en doktorgrad i mikrobiell økologi og jobber som seniorrådgiver på bærekraftig matproduksjon i MatPrat.
Anne Zondag er kultursosiolog og jobber med forbrukerinnsikt og samfunnsanalyse i MatPrat. 
Helene Bank jobber spesialrådgiver i Fagforbundet med internasjonale saker - og klima. Hun hun har jobbet i en årrekke med handelsspørsmål og ikke minst bondens rettigheter og markedsretting.

Om temaet: Klimaendringene utfordrer hvordan vi produserer mat. Vi står overfor store valg: Hvordan kan vi redusere utslippene fra landbruket samtidig som vi tar vare på norsk matproduksjon, beiteressurser og forbrukernes tillit? Metanhemmere, som reduserer klimagassutslipp fra husdyr, løftes frem som en løsning – men hva betyr dette for bærekraften i norsk jordbruk? 

Dette arrangementet er for deg som ønsker å forstå mer. Vi har fått med oss et ekspertpanel som gjennom kvelden skal gi oss kunnskap og nye perspektiver på bruken av metanhemmere i norsk matproduksjon. Hva er egentlig metanhemmere, og hvorfor ønsker noen bønder å ta dem i bruk og andre ikke? Er metanhemmere bærekraftige, og hvem tjener egentlig på at vi bruker dem?  

Tigerstaden Bonde- og Småbrukarlag, Oslo Akershus Bonde- og Småbrukarlag og Matprat inviterer til en lærerik kveld på Klimahuset i Oslo. Vi skal sette søkelys på relevante og viktige spørsmål - uten å konkludere for deg. Målet er å gi deg ny innsikt til å kunne reflektere rundt hva som er best for norsk matproduksjon, miljøet og din egen handlekurv. 

 

Kontaktperson

Rebekka Nystabakk
Rebekka.nystabakk@gmail.com