Piggrulle 1.9.22 (1)

Oppstart av prosjekt jordlufting som jordhelsetiltak

Jordlufting som jordhelsetiltak – prosjekt i regi av Buskerud Bonde- og Småbrukarlag

 

Hva er jordlufting?

Jordlufting er mekanisk bearbeiding av jorden der rullende kniver lager 10-15 cm lange snitt i jorda. Tiltaket vil bedre drenering samt øke lufttilgangen til jordsmonnet.

Hvorfor drive med jordlufting?

I sunn og god jord er det et yrende liv med sopp, bakterier, meitemark og småkryp. De puster på samme måte som oss mennesker, det vil si at de bruker oksygen og produserer CO2. Jordlivet er avhengig av at CO2 fjernes og at frisk luft kommer til. For å få det til trenger vi at jorda «puster». Det skjer blant annet ved endring i barometrisk trykk da høytrykk får jorda til å «puste inn» og lavtrykk får jorda til å «puste ut». Dette skjer i naturlige sykluser gjennom hele døgnet. Jordpakking er et vanlig problem som oftest er forårsaket av jordbruksmaskiner og tråkk fra beitedyr. Det gjør jorda mindre gjennomtrengelig for både luft og vann, og rotutviklingen blir grunnere og mindre forgreinet. Jordlufteren vil kunne bidra til å utbedre dette problemet gjennom at den skjærer 10-15 cm dype snitt i jorda. Jorda blir mer gjennomtrengelig for vann og luft.

 

Hva håper vi å oppnå med jordlufting?

Målet er å få bedre avlinger, både i kvalitet og kvantitet. I tillegg er målet å øke karbonbindingen i jorda.

 

Hvordan gjennomføres prosjektet?

Prosjektet skal gå over 3 år. Kjell Borge i Hemsedal og Kåre Skogstad i Valdres er deltakende bønder. På hver gård er det laget 3 sammenlignbare skifter:

Skifte 1 : Kontrollskifte – ingen tiltak gjøres

Skifte 2: Jordlufting gjøres etter hver slått

Skifte 3: Jordlufting med samtidig tilførsel av mikroliv (ferment e.l)

 

Gjennom prosjektperioden vil vi foreta målinger av både jord og planter for å undersøke effekten av tiltakene.

 

Bli kjent med jorda

Jorda er en av bondens viktigste ressurser. Der er derfor nyttig for bonden å ha best mulig kunnskap om egen jord. Da blir det enklere å gjennomføre effektive tiltak til rett tid. Det finnes noen enkle tester bonden kan gjøre selv som vil gi en god indikasjon. «Kjenn din egen jord» og «Jordlappen» er relativt like veiledere der bonden sjekker indikatorer og forhold i felt for å vurdere jordkvalitet og jordhelse. Undersøkelsene kan si noe om lufttilgang, vanntransport, biologisk aktivitet, plantevekst og rotutvikling i jorda.

 

Her er Kjell og Kåre i gang med «Kjenn din egen jord», det graves et hull, det luktes, jordstruktur vurderes, infiltrasjon testes og harde lag (jordpakking) kartlegges.