Facebook Event 2023 Untitled Page (6)

Program for Økouka Buskerud 2023

Hvert år arrangerer Buskerud Bonde- og Småbrukarlag i samarbeid med Buskerud Bondelag og Økologisk Buskerud Økouka. Gjennom en drøy uke i slutten av september gjennomføres arrangementer for å øke kunnskapen om økologisk jordbruk og mat både for produsenter og forbrukere. Se programmet her! 

De fleste arrangementene har påmelding, send e-post til hanne@smabrukarlaget.no om du ønsker å delta. For mer info om arrangementene ser her: https://www.facebook.com/okoukabuskerud

 

SØNDAG 24.9  

Åpen blomstergård med selvplukk og foredrag  

Toen gård, Svene, kl. 12-18 (foredrag kl. 14) 

Bli med på selvplukk av økologiske snittblomster og blå poteter, eller kos seg med en nybakt bærknute og en kaffe i låveveggen. Kanskje drømmer du om din egen lille snittblomståker i hagen eller vil utvide din drift med blomster? Da er miniforedraget "Dyrk dine egne snittblomster" noe for deg. Anne Kjersti Løvstad gir deg en kort innføring i oppal og dyrking av snittblomster. Du får også bli med ut i blomsteråkeren der vi ser på dyrkingen i praksis. Påmelding til foredraget!  

 

Småskala kompostering: lær å bygge en Johnson-Su bioreaktor

Viker gård, Vikerkleiva 149, Vikersund, kl. 13-16.30

Hva går kurset ut på?

  • Presentasjon om Johnson-Su bioreaktor, fordelene med komposteringsmetoden og eksempler fra utlandet (30 minutter)
  • Valg av materialer og bygging av kompostbingen (20 minutter)
  • Vi fyller en mini bioreaktor (60 minutter)
  • Vedlikeholde av komposten  (20 minutter)
  • Når er komposten ferdig? (15 minutter)
  • Hvordan bruker man komposten? (30 minutter)

Hvorfor prøve ut denne komposteringsmetoden? 

  • Interessert i å bruke egne/kortreiste ressurser (kretsløplandbruk) 
  • Ønsker å forbedre jordhelse og plantehelse
  • Slipper å snu komposten og redusere tidsbruken betraktelig

Kurs i regi av Biomangfold Landbruk SA

Påmelding: Send en e-post til post@biomangfoldlandbruk.no. Maks 20 deltagere. 

Kostnad: Kurset er gratis takket være finansiering fra Viken fylkeskommune og Statsforvalteren i Oslo og Viken.

 

Kokkeskole for ungdom med Jonatan fra Ask & Loke  

Portåsen, Mjøndalen, kl. 12  

 

MANDAG 25.9  

Økonomi i omlegging til økologisk drift  

Webinar, kl. 19-21 

Hvordan er økonomien i økologisk drift? Har det lønt seg å legge om eller starte økologisk? Vi får høre erfaringer rundt økonomi i økologisk drift fra tre bønder og en rådgiver:  

  • Tore Jardar Virgenes fra Vestfold driver med regenerativ dyrking, markedshage, storfe, gris og høner. 
  • Haakon Haug Laa fra Buskerud driver med sau og dyrker eng. 
  • Nils Skåre fra Agder driver med gressfôret kjøtt av høylandsfe, frilanfdsgris og villsau. 
  • Silja Valand fra NLR snakker om dekningsbidrag og kalkyler vedrørende korn.  

 

TIRSDAG 26.9  

Jordnær restaurant 

Åmot, kl. 15-16 

I anledning arrangementet Jordnært lager elevene på Restaurant- og Matfag på Buskerud vgs. et måltid basert på lokale, økologiske ressurser i samarbeid med en kokk. Måltidet serveres i forkant av Jordnært, fra kl. 15-16 og koster 100 kr. Råvarene kommer blant annet fra Nedre Skinnes gård, der elevene har vært på gårdsbesøk sammen med Naturbrukelever og lært om økologisk drift av jord, gris, sau og korn.   

 

ONSDAG 27.9  

Helse fra et jordperspektiv 

Tuppeskogen, Gol, kl. 18-21 

Har måten vi dyrker jorda på noe å si for hvordan vi mennesker har det? Hvordan henger det i så fall sammen: Jordas helse, kvaliteten på maten, helsa vår og samspillet med naturen. Hvordan kan vi tenke helhetlig, så vi ivaretar både naturens ressurser og vår egen helse på en og samme tid? 

Vi får høre erfaringer fra Embrik Rudningen og Kjell Borge fra deres deltakelse i prosjektet “Karbonbinding i fjellandbruket” om hva som skal til for å få til ei sunn og god jord. 

Inspirasjonsbonde i Landbrukets Økoløft Kjersti Rinde Omsted fra Opaker gård forteller om sin helsereise, fra å være sengeliggende med ME til å bli helt frisk, samtidig som de la om til økologisk og regenerativ drift på gården. 

Vi deler et måltid laget på lokale råvarer av Omattgjort på Geilo, og det blir rom for refleksjoner og samtale rundt bordet. 

 

TORSDAG 28.9 

Kule fakta om dyr for barn med Line Renslebråten  

Kongsberg bibliotek

Kom og hør kule fakta om dyr! Line Renslebråten elsker å formidle om dyr, miljø og natur og denne gangen passer det for deg mellom 1. og 4. klasse!  

Line Renslebråten (f. 1980) er sakprosaforfatter, illustratør og fabeldyrmaker. Hun bor i Heggedal i Asker, sammen med mann og to barn. Hennes hovedinteresse er dyr, natur og miljø, som hun elsker å formidle til barn og unge. Bøker som Under polarisen (2018), Virkelighetens monstre (2019) og Helter fra dyreriket (2022) viser noe av bredden i hennes forfatterskap. Hun har en særlig forkjærlighet for uhyggelige skapninger og fabeldyr. 

 

Samtale med Marit Kolby  

Drammensbiblioteket, kl. 19 

Marit Kolby er ernæringsfysiolog og forfatter av bestselgeren “Hva og når skal vi spise” og har blitt en markant stemme blant annet i kostrådsdebatten der hun tar et oppgjør med ultraprosessert mat og bærekraftsperspektivet. Hun formidler også gjennom sin instagramkonto og hovedbudskapet er kort fortalt: Spis hel mat, ikke ultraprosessert, ikke for ofte. Til høsten kommer med Kolby med en kokebok. 

 

SØNDAG 1.10 

Gårdsforedling og direktesalg på Søndre Røine gård  

Sylling, kl. 12-15 

På Søndre Røine gård i Sylling driver Anita Myhre og Kurth Tvinnereim økologisk med spælsau, bringebær og jordbær. De har egne produksjonslokaler, skjærer opp kjøttet selv og lager pinnekjøtt, fenalår og spekepølser. Produktene deres selges i egen gårdsbutikk og gjennom reko-ringen. 

Vi får bli med Anita rundt på gården, som vil fortelle om deres drift og veien gjennom utfordringer og fremgang. Så hvis du er nysgjerrig på å starte med kjøttforedling, åpne gårdsbutikk eller lære mer om direktesalg eller bærproduksjon, har du nå mulighet til å lære av Anitas erfaringer og kunnskap.

Takk til Viken Fylkeskommune og Buskerud Landbruksselskap for økonomisk støtte til Økouka. Økouka Buskerud er et samarbeid mellom Buskerud Bondelag, Buskerud Bonde- og Småbrukarlag og Økologisk Buskerud. Takk til alle andre samarbeidspartnere også!